rss
Acasă » Dieta »

Ficat de vitel

Ficatul este unul dintre super-alimentele care ar trebui sa se regaseasca in dieta celor care vor sa-si creasca masa musculara sau care fac antrenamente intense.

O buna sursa de proteine, minerale(fier, zinc, seleniu, fosfor, potasiu) si vitamine(vitamina B12, acid folic, colina). Are un continut mare de colesterol(in jur de 300mg la 100g) si vitamina A. Excesul de vitamina A poate fi daunator pe termen lung, chiar mortal(sunt cunoscute cazuri de exploratori care au murit intoxicati cu vitamina A dupa ce au mancat ficat de urs polar). Totusi, se pare ca vitamina A din surse naturale reduce riscul de cancer de plamani si emfizem, in special la fumatori. Contine si cantitati relativ mari de baze purinice, fiind contraindicat in cazul celor predispusi la guta(inclusiv cei cu acid uric crescut, dar aparent sanatosi).

In functie de animalul din care provine, valorile nutritionale pot varia. O atentie speciala trebuie acordata ficatului care provine de la animale crescute intensiv, prin hranire fortata, hormoni, antibiotice. El poate concentra diversi agenti toxici sau diverse molecule nu tocmai sanatoase.

Desi pe multe produse din supermarketuri scrie “ficat”, ca in “pate de ficat”, atunci cand citim cu atentie eticheta, gasim ficatul pe un loc mai codas, dupa grasimea de porc, amidon, apa, zahar etc.

Ca si in cazul altor alimente, este de preferat o preparare termica redusa(fierbere, coacere) si mai putin clasicul si comodul “gratar”. Am incercat sa inlatur toate zonele arse de pe acest ficat de vitel, absolut delicios, fraged si hranitor. Am mancat totusi cam tot piure-ul de cartofi, avusesem o zi lunga si era nevoie de mai multa energie din carbohidrati, mai ales ca a fost stropit si cu un pahar de vin.

beefliver

Ca supliment nutritiv, intalnim tablete de ficat deshidratat, foarte utile pentru completarea aportului de proteine din alimentatie deoarece aduc proteine diferite de cele din lapte. Proteina din lapte este folosita pe scara larga in suplimentele nutritive pentru ca este ieftina, usor de produs si comercializat sub forma de pudre proteice. Proteina din lapte nu este neaparat cea mai buna alegere si ea nu trebuie sa fie singura sursa de proteina din alimentatie sau suplimente.

Comments

comments

Tags: , ,

Publicat in Dieta | Comenteaza

13 Comentarii

  1. Cristi, dar piure-ul cu ce îl faci ? Bănuiesc că nu-l faci cu margarină.
    Cu unt ?

  2. Eram intr-o tara unde margarina e de domeniul trecutului. Eu nu fac piure acasa, nu mananc cartofi decat foarte rar, si atunci cand ies undeva.

  3. Ruxandra says:

    Chiar ieri m-am uitat dupa ficat si nu am vazut decat de pui, porc sau vita. Mai caut…
    Sa inteleg ca asta de vitel e mai breaz decat celelalte?

  4. Cred ca intra la cel “de vita”. In engleza e “veal liver” sau “calf liver”. Cum ziceam, depinde si cum e crescut animalul, daca e umflat cu nutreturi concentrate, antibiotice si hormoni.

  5. Ruxandra says:

    De vita am vazut, dar nu arata prea apetisant si nici nu se specifica cam ce varsta avea exemplarul respectiv…o sa iau sa vad cum este. N-am mai mancat de ani de zile.
    Carnea de vitel insa este de exceptie.

  6. Ia uite Cristi aici sfaturi “bune”…:) ce parere mai ai acum de ficat?
    http://www.libertatea.ro/stire/cinci-mituri-despre-mancare-239667.html

    Pacat ca nu scrie autorul/sursa

  7. Am in continuare o parere buna despre ficat, daca vei cauta putin pe net vei afla si cata vitaimna A contine, cate grasimi si poate vei citi mai cu atentie ce am scris eu: ca e importanat sursa din care provine alimentul, nu neaparat ficatul. Din pacate cei mai multi oameni se informeaza din astfel de imbecilitati, unde sunt mixate mituri, jumatati de adevar, informatii depasite etc.

  8. Tocmai , problema este ca aproape toti se informeaza din aceste surse de doi bani, ai fi mirat cati iau Libertatea ca litera de lege..ce-i drept subcultura e la ea acasa in RO ….
    Inclusiv la televizor nu m-as mira sa apara un reporter cu aceasta aberatie….
    Nu m-as mira ca puse cap la cap articolele din seria alimentatie din Libertatea sa te faca sa nu mai mananci decat cartofi fierti si mere, si toate astea intr o portie de 200 de grame pe zi, numai pana in ora 16:00 :D si sa te premiezi ptr efort la sfarsit de saptamana cu un meniu KFC..mai sanatos ca un ficat la gratar :P

  9. Cristi,

    ficatul de vitel/vita are un gust cam ciudat, de vita.

    Stii vreun truc pentru a masca acest gust?

  10. La fiecare inghititura ma gandesc la cat de sanatos este, cat de valorosi nutrientii, ce privilegiu este sa mananc asa ceva si cat de bine imi face. Masa incepe si se termina cu o multumire pentru ce am primit.
    (Valabil si pentru celelalte alimente).

  11. nelutz21 says:

    As avea totusi totusi o intrebare…Este agreata combinatia de cartofi + carne (ficatul in acest caz ) ?!?…intrucat o categorie are mediul de digestie bazic si cealalta acid …Si ar fi indicat ficatul de consumat dupa un antrenament intensiv ?!?

  12. Dupa cum se vede, eram la un restaurant. La un restaurant chiar foarte bun, intr-o data unde calitatea alimentelor este inimaginabila comparativ cu ce se intampla la noi.
    Apoi, am mai explicat ca eu mananc intai carnea si apoi garnitura. Ficatul este foarte diferit de “carne”. Un alt exemplu ar fi imbecilitatea cu “mai multe tipuri de proteine la o masa”.
    Cam toate sursele vin cu “mai multe tipuri de proteine”. Carnea, are cel putin 3 tipuri. Oul, cel putin 2. Laptele… pe putin 5-6… deci laptele… sursa vietii… hrana ideala pentru copii.

    Apoi, povestea cu “mediul de digestie” este relativa si nu are suficiente argumente incat sa intre in medicina “mare”. Situatia este muuult mai complexa decat “mediu acid vs mediu alcalin”. Poti folosi si enzime digestive. Sunt de acord ca exista un sambure de adevar si chiar sustin regulile de asociere a alimentelor.

    Dupa antrenament? AUR CURAT. Daca vrei sa pui muschi, desigur.

    Eu am mai explicat ca nu am facut din nutritie o religie ci ca aplic ce aflu pentru a-mi face viata mai buna. Si a manca o mancare buna da, inseamna a-mi face viata mai buna. Cartofi mananc poate de cateva ori pe an. Asa ca pot sta linistit.

  13. nelutz21 says:

    mersi mult

Lasa un comentariu

Trebuie sa fii logat pentru a posta un comentariu. Nu ai inca un cont? Inregistreaza-te.