rss
Acasă » Sanatate »

Alimente alcaline

Ancient balance

Cand spunem “acid” ne gandim la ceva rau, daunator, care arde si distruge. Notiunea de “alcalin” incepe sa fie si ea populara, mai ales printre cei preocupati de o dieta sanatoasa. Aciditatea sau alcalinitatea unei substante sau a unui mediu sunt masurate prin estimarea cantitatii de ioni de hidrogen, cu cat sunt mai multi solutia este mai acida, iar pH-ul mai mic. pH-ul neutru (7.0) este cel al apei pure la 25 de grade Celsius. Peste 7.0 se considera ca avem un pH alcalin. Cel mai cunoscut acid este probabil cel sulfuric (din bateriile automobilelor) iar cea mai cunoscuta baza, soda caustica(folosita la fabricarea sapunului, dar si in multe alte domenii). In alimentatia noastra putem mentiona acidul citric (in fructe) si bicarbonatul de sodiu (folosit in industria alimentara). Atat in alimente cat si in corpul nostru exista substante cu diferite grade de aciditate/alcalinitate. Pentru fiecare zona a mediului intern si pentru fiecare proces metabolic exista un pH optim, la care acel mediu este sanatos si acele procese au loc in cele mai bune conditii.

In timp ce exista si situatii in care corpul sufera din cauza unui mediu prea alcalin (pH prea mare), ele sunt mult mai rare decat situatia foarte comuna in care corpul sufera din cauza unui mediu acid. In corpul nostru pH-ul variaza de la 1 (sucul gastric) la 8 (secretiile pancreatice). Sangele are un pH optim intre 7.35 si 7.45 (destul de mica marja, nu?). Modul de viata al omului modern duce la prezenta unor cantitati relative mai mari de acizi in alimente, la productia crescuta de acizi in metabolism si la eliminarea lor cu mai mare dificultate.

Astfel, pe seama unei aciditati prea mari (pH prea scazut) sunt puse inclusiv boli de piele (acnee), gastrointestinale, imunitare, hormonale, tulburari psihice, cancer, imbatranire. Fiind atat de periculosi cand sunt in exces, corpul are mai multe sisteme prin care se apara de actiunea distrugatoare a acizilor. Aceste sisteme pot fi suprasolicitate cronic si pot lasa loc in anumite momente unor stari acide devastatoare pentru sanatate, atat pe termen mediu cat si pe termen lung.

Dincolo de obisnuitele “fara alcool si droguri”, fara nopti pierdute, fara junk food, zahar sau fainoase, evitarea supraantrenamentului, reducerea stressului… putem face o lista cu alimente alcalinizante, pe care sa ni le dorim in cantitati cat mai mari in dieta noastra pentru a compensa aciditatea surselor de grasimi si proteine. Aici vegetarienii au un avantaj, pentru ca cele mai multe alimente de origine animala au un potential acid mai mare decat plantele. Totusi, alcalinizarea dietei nu compenseaza lipsa unor nutrienti esentiali care vin din alimente de origine animala.

Alimente cu potential alcalin: smochine, spanac, patrunjel, germeni (de leguminoase, de cereale) ridiche neagra, andive, broccoli, prune, castravete, sfecla, morcov, alune de padure, migdale, fructe de padure, ceapa, telina, cartof, salata, varza, cocos, apa minerala carbogazoasa dupa ce a fost eliberat dioxidul de carbon. Sunt importante si modul de preparare, asocierea alimentelor, ordinea lor in timpul mesei, cantitatile consumate (unele sunt dense din punct de vedere caloric, altele voluminoase).

Deci, incluzand cantitati cat mai mari din aceste alimente (peste jumatate) in dieta contracaram atacul acizilor si asiguram o stare de sanatate optima, inclusiv capacitati intelectuale si de efort fizic ridicate.

Comments

comments

3 Comentarii

  1. In Dieta Young, Robert O’Young zice ca citricile nedulci, printre care si lamaia, sunt bazice in organism, chiar daca dpdv chimic sunt acide. Dar prin metabolizare au efect alcalinizant.

  2. M-am referit la alimente “cu potential alcalin”, nu alcaline in sine. Alcalinitatea si bazicitatea tin mai mult de mineralele continute si mai putin de pH-ul alimentului in momentul ingerarii.

  3. [...] alcalinizanta este de maxima importanta. Alcalinizarea si alimentele alcaline au fost descrise in articolul despre balanta acido-bazica. Aportul proteic esential pentru refacerea oaselor poate fi completat si cu un supliment de [...]

Lasa un comentariu

Trebuie sa fii logat pentru a posta un comentariu. Nu ai inca un cont? Inregistreaza-te.