rss
Acasă » Dieta »

Cereale integrale


Am mai scris si despre “cat de integrale sunt cerealele integrale“, adica faptul ca intr-o reclama ti se spune ca produsul contine “cereale integrale” nu inseamna ca asta are vreun impact pozitiv, mai ales pentru ca pot fi prezente intr-o cantitate insignifianta, dar dublate de zahar, amelioratori, margarina, uleiuri arse.

Paradoxal, cerealele integrale sunt mai putin bune decat faina alba si cerealele procesate. Exista un motiv pentru care atata timp painea alba a fost preferata painii negre: glutenul si alte proteine cu efect toxic asupra organismului uman. Painea neagra era considerata de calitate inferioara din acest motiv: antinutrientii continuti in tarate, efectul iritant al acestor fibre si toxic al glutenului. Aceste cereale integrale si painea neagra erau pana de curand chiar contraindicate de catre pediatri in hrana bebelusilor si copiilor mici, din cauza blocarii asimilarii mineralelor. Pentru a contracara o parte din aceste efecte se pot folosi suplimente complexe cu enzime digestive(inclusiv fitaza): Platinum Digest.

Avantajele mult trambitate ale cerealelor integrale sunt doar in domeniul indicelui glicemic si al vitezei mai scazute cu care se asimileaza carbohidratii din ele. Exista multe alte alimente bogate in fibre si nutrienti esentiali, care nu au efectele nocive ale cerealelor consumate in cantitati mari.

Evident, consumate in cantitati mici, ocazional, cerealele si derivatele pot fi incluse intr-o dieta sanatoasa. Din pacate cei mai multi oameni nu mananca doar o felie de paine pe zi sau cateva sute de grame de cereale pe saptamana ci isi acopera cu ele o parte mult prea mare din necesarul de energie, fara a mai ramane loc pentru alimente de calitate, dense micronutritiv.

Deci e greu de ales intre caloriile goale din painea alba/paste si toxinele din cerealele integrale(preexistente sau create prin procesare). Raspunsul: cat mai putine cereale si cat mai mult din diversitatea de alimente care ne ramane la dispozitie.

Tags: , , , ,

Publicat in Dieta | Comenteaza