rss
Acasă » Dieta »

Terapia anticancer Gerson

Cu cateva luni in urma cineva mi-a atras atentia asupra acestei terapii nutritionale, propusa de Max Gerson (un medic german naturalizat in SUA) inca din prima parte a secolului trecut. Am primit cadou cartea si am studiat-o cu atentie. Lectura a fost cu atat mai interesanta cu cat in paralel am avut in studiu si “Nutrition and Physical Degeneration” a lui Weston Price, care are o perspectiva practica si naturalista asupra dietei (care includea in mod traditional produse de origine animala, organe, peste, fructe de mare). In aparenta ideile sunt contradictorii, dar la un studiu amanuntit sunt doar fatete ale aceleiasi monede. Tot in perioada asta am si “The Inflamation Diet”, scrisa mai aproape de timpul nostru si poate chiar mai aplicata la ce traim astazi, fata de ce se intampla acum 100 de ani.

Pentru tratarea cancerului, chiar si in forma terminala, Gerson propune o terapie bazata pe reducerea la minim a toxinelor din dieta (naturale sau artificiale), consumul de sucuri proaspete de legume in cantitati mari, eliminarea sarii (clorurii de sodiu) si a proteinelor de origine animala, reducerea drastica a grasimilor, clismele cu cafea si folosirea suplimentelor nutritive (potasiu, iod, enzime, B12, extract de ficat si extract de tiroida). Grasimile provin in special din uleiul de seminte de in (nu semintele intregi). Desi la prima vedere este o dieta vegana (multi sustin in zilele noastre ca o dieta vegana te protejeaza de cancer), dieta Gerson contine cel putin doua elemente de origine animala, cu rol esential: extractul de ficat (administrat initial chiar ca suc de ficat proaspat de vitel) si extractul de tiroida (pentru accelerarea metabolismului).

Cartea cuprinde atat exemple concrete de persoane care s-au vindecat cat si descrierea in detaliu a modului de alimentatie, a modului de preparare a sucurilor si alimentelor. Exista o sectiune speciala de retete si o sectiune speciala pentru alte boli decat cancerul.

Accentul este pus practic pe o terapie de refacere a starii de sanatate a corpului si a tesuturilor, urmand apoi ca vindecarea sa se petreaca in mod natural.  O sectiune este dedicata abordarii psihologice si materialul original al doctorului Gerson este imbunatatit cu noile descoperiri si rezultate avute de-a lungul anilor de catre urmasii sai.

Gradul de aplicabilitate este redus, dintr-un motiv foarte dur: este aproape imposibil de obtinut alimente organice (bio, ecologice) in cantitatile necesare. Poate doar daca persoana dispune de suficient pamant si cunostinte de gradinarit. De cumparat, chiar daca ar avea la dispozitie resursele financiare, pe piata noastra nu cred ca se pot gasi atatea legume si fructe proaspete si curate.

Partea cu adevarat interesanta este cea in care clisma cu cafea este propusa ca metoda foarte eficienta pentru detoxifiere, in special pentru eliminarea bilei si curatarea ficatului, considerat cel mai important organ in aceasta terapie. Fara indoiala ca terapia prin curatarea colonului este eficienta daca este bine facuta. Totusi, sa nu confundam asta cu produsele care pretind ca ajuta colonul iritandu-l cu fibre vegetale provenite din cereale.

O hiba a teoriei am gasit in reteta de “supa lui Hipocrate”, care cuprinde cartofi si tomate, evident inexistente in Grecia antica, fiind aduse din America si raspandite in Europa abia in secolul al saisprezecelea.

Totusi, daca aceasta nenorocire s-ar abate asupra cuiva apropiat, as folosi multe din ideile din carte, la care as adauga si metode/suplimente dezvoltate si descoperite pe parcurs, in ultimii ani.