rss
Acasă » Sanatate »

Aflatoxina in lapte

Stiam ca aflatoxina se afla in primul rand in arahide (care sunt inrudite cu leguminoasele, deci nu sunt “alune”) si in diverse cereale mucegatie, cum ar fi porumbul sau chiar in soia. Silozul (materialul vegetal pregatit pentru furajarea animalelor) poate fi si el o sursa. Ciuperci din specia Aspergillus produc aceasta toxina, ele dezvoltandu-se in mediu umed si calduros. Alte alimente potential contaminate sunt toate felurile de nuci, meiul, orezul etc.

Cum aceste ingrediente se pot regasi si in “dieta” vacilor de lapte, iata ca aflatoxina se strecoara si in laptele baut in special de catre copii. Ouale si carnea de la animale hranite cu nutreturi contaminate pot contine si ele aflatoxina. Toxica pentru om, induce cancer de ficat si poate provoca stoparea cresterii la cei mici.

Aflaxotina poate fi gasita in cantitati mici in diverse alimente si chiar in cosmetice (patrunde si prin piele), in cantitati sub sau peste cele admise prin lege.

In loc sa hranim vacile cu iarba (dupa metoda traditionala a pasunatului) acum ele mananca furaje bazate pe amestecuri care contin cereale (porumb). Daca ele sunt contaminate, aflatoxina ajunge si in lapte. Expunerea la care se poate dovedi toxicitatea ar presupune consumul a mai multi litri pe zi, doar ca si sensibilitatea noastra este diferita. Avem si o veste buna: varianta gasita in lapte este mai putin toxica decat cea pe care o putem lua direct din arahide, de exemplu.

Pentru ca “bio” nu inseamna neaparat si “pasunat” sau “grass fed” (animale hranite cu iarba, in mod natural), aflatoxina putem gasi si in laptele “bio” de pe piata, nu doar in cel “normal”.

Se pare ca un consum regulat de morcov, telina si patrunjel reduce toxicitatea aflatoxinei, pe langa faptul ca omul este mai rezistent la ea decat alte animale.

Ce avem de facut: hranire naturala a animalelor, reglementari, testari si sanctiuni pentru cei care pun in circulatie alimente contaminate. O idee ar fi si despagubirile pentru cei care isi retrag de buna voie produsele, inainte ca “scandalul” sa ii oblige la acest lucru.

Sa ne amintim si despre dioxina.

Referinte bibliografice:

http://www.ansci.cornell.edu/plants/toxicagents/aflatoxin/aflatoxin.html

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0003081/

http://en.wikipedia.org/wiki/Aflatoxin

http://www.dairyherd.com/dairy-herd/features/Aflatoxin-alert-176594861.html?page=2

 

 

Lasa un comentariu

Trebuie sa fii logat pentru a posta un comentariu. Nu ai inca un cont? Inregistreaza-te.