rss
Acasă » Parerea mea despre... »

Studiul China

Poate anumite concluzii sunt utile. Poate anumite idei cu care au ramas cititorii sunt si sanatoase. Poate ca intentia a fost buna. Asta nu schimba insa ca “studiul” in sine este o farsa. Agenda ascunsa a autorilor este acum binecunoscuta: justificarea promovarii cerealelor ca aliment de baza in alimentatia umana desi, direct din datele folosite rezulta ca glutenul este una dintre cauzele majore pentru problemele descrise acolo.

Desi lucrarea se numeste “Studiul China”, ea nu este un studiu stiintific, asa cum multi au impresia. Din contra. Este o adunatura de date obtinute pe diverse cai, de la evaluari proprii (ex. formular unde completezi ce consideri ca mananci mai des ori mai rar), date epidemiologice (care nu spun nimic despre o persoana sau alta) si mai deloc studii adevarate, care chiar ar putea evalua o modificare in modul de viata (aici cresterea consumului de “proteina animala”).

“Proteina animala” reprezinta o denumire prea generala pentru a putea purta o discutie serioasa. Chiar si o sursa anume (ex. carnea sau laptele) contine mai multe tipuri de proteine, nu doar una. La fel si in plante. Apoi conteaza modul in care animalul a fost crescut (in special pentru profilul micronutritiv si cel de contaminanti). Prepararea alimentelor este si ea cruciala, inca nu am primit de la nimeni vreo dovada concreta sau stiintifica in privinta efectelor nocive ale carnii crude, de exemplu. Da, putem discuta despre substante cancerigene in fripturi si prajeli… dar eu nu mananc asa ceva. Iar caseina este cu totul altceva.

Odata cu ridicarea standardului de viata (dupa criteriile occidentale, desigur), pe langa “mai multa carne” sau “mai mult lapte”, in multe zone ale lumii au intrat si fumatul, televizorul, aditivii alimentari, cuptorul cu microunde, uleiurile vegetale. Poate ar fi interesanta si o discutie la concret despre ce pun chinezii langa orez, sa nu traim cu impresia ca mananca orez alb fiert in apa si atat.

E important de stiut ca in “China” exista nenumarate populatii si regiuni, cu diete diverse, cu obiceiuri diverse (in schimbare) si mosteniri genetice diverse. Iar noi nu suntem chinezi. Eu am mirosit vrajeala inca de la inceput si, fiind deja pe un drum, prea putin m-a interesat sa demontez aberatiile promovate acolo. Exista totusi unii care au petrecut suficient timp cu reinterpretarea datelor (da, chiar pornind de la aceleasi date au tras si alte concluzii, opuse celor prezentate publicului in carte).

Si acum… alte interpretari, in opinia mea valide, solide, argumentate si, cel mai important, fara agenda ascunsa malefica a lui Campbell.

Denise Minger il calca pur si simplu in picioare intr-o serie de articole la ea pe blog, dar si pe site-ul WAP. Cu atat mai mult cu cat “nu are studii” si “e prea tanara”. As vorbi doar dupa ce as citi cu atentie tot (inclusiv comentariile) si as avea pretentia ca inteleg macar trei sferturi. Da, eu am facut-o, asa cum am facut si cu baietii astia de mai jos, ca caror munca o apreciez si o studiez.

Imi place mult si abordarea de bun simt, mult mai accesibila a lui Anthony Colpo. Trebuie mentionat si Chris Masterjohn, la fel, cu argumentatii bine documentate, la care eu nu vad prea multe hibe. Multi dintre acesti oameni nu isi permit luxul de a-si ascunde incompetenta dupa diplome si titluri, de aceea sunt obligati sa aiba dreptate. Desigur, unii vor incerca sa-l contrazica si pe Ned Kock sau pe Guyenet (aici ti-ar trebui putin mai mult tupeu).

Desi aceste informatii exista de ani de zile, multi aleg ignoranta si, indragostiti de o idee, vin cu argumente eronate si clasicul atac la persoana, fara ca macar sa se documenteze si sa inteleaga despre ce e vorba. Da, este mult mai usor sa crezi ca daca ai citit o carte acolo este tot ce aveai nevoie sa stii dar realitatea are o complexitate mai greu de patruns.

Deci dragii mei, e ceva mai complicat decat sa traduci primul articol din gogu sau sa-l copiezi pe Margarit si sa-ti faci site de nutritie inteligenta si fitness din ce ciupesti de ici si de colo.

PS: asa cum banuim, daca dau aceste surse este pentru ca acum studiez unele si mai bune, asa ca atunci cand terminati cu astia imi spuneti si trecem la nivelul urmator.

PPS: cand e vorba de aceasta “biblie” a unor vegetarieni cu mintea intunecata, apar descreierati care imi spun ca fac “propaganda antivegana”. Am precizat de fiecare data ca am lucrat si lucrez la consultanta si cu vegani, ca respect alegerea fiecaruia si sunt preocupat in egala masura de ecologie si drepturile animalelor. Chinezii NU sunt vegani (nici macar vegetarieni) si nu au fost niciodata, iti poti aduce orice argument pentru alegerea de a manca doar plante, dar, daca o faci public, intr-o dezbatere sau comentariu, sa fie macar unul care sa se sustina.