RSS-icon
Acasa » Sanatate » Smoking… point

Comentarii

Smoking… point — 9 comentarii

  1. din cate stiu eu este exact pe dos…sunt recomandate grasimile saturate (untura, unt, ulei de cocos, ulei de palmier) sau mono nesaturate (ulei de masline) pentru prajit pentru ca sunt mai stabile termic si oxideaza mai putin

    oricum, niciodata nu trebuie refolosit un ulei pentru prajit, nici chiar cel mai stabil

  2. In primul rand, grasimile ar trebui sa le luam din nuci, seminte, peste gras si mai putin din uleiuri. Uleiurile, oricat ar fi de virgine sunt expuse oxigenului, luminii. Pe langa asta, nu mai contin nutrienti valorosi existenti in alimentele din care provin.
    Doi: ar trebui sa evitam pe cat posibil prajirea alimentelor. Daca totusi o facem, e bine sa folosim uleiurile cu punct de fumegare cat mai ridicat.
    Exista un risc mai mic de denaturare.
    Pe de alta parte, asa cum bine a remarcat Fitt, se pare ca grasimile cu continut mare de acizi grasi saturati sunt mai rezistente, cu exemplele respective: cocos, palmier, untura.
    Eu incerc sa reduc riscul prin mentinerea unei temparaturi cat mai joase: focul mic si indepartarea vasului de pe foc din cand in cand.

  3. Am citit 2 articole pe care le-ai scris legate de alimentatie, si as avea urmatorul comentariu.
    Spui ca ar trebui ca uleiurile pe care le folosim sa aiba o temperatura de fumegare cat mai ridica, insa am vazut ca nu ai luat in considerare daca uleiurile care au acest punct de fumegare ridicat sunt rafinate sau nu.
    Cred ca un ulei care a fost rafinat a ajuns la o temperatura superioara celei de fumegare si prezinta proprietatiele uleiului ce a fumegat. Daca il mai aduci o data peste temperatura de fumegare sau nu, el tot un ulei cu caracteristici nesanatoase este (radicali liberi).
    Ce am scris mai sus, este o parerea persona, daca ai informatii in acest sens te rog sa confirmi sau sa infirmi.
    Pagini cu temperaturile de fumegare:
    http://www.cookingforengineers.com/article/50/Smoke-Points-of-Various-Fats
    http://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point

    Uleiul de palmier din poza, care se gaseste in Billa este un ulei rafinat, astefel incat nu stiu cat de bun poate fi.

  4. Acum nu stiu ce sa zic, daca citeai articolul pana la capat vedeai ca am scris “uleiurile rafinate sunt mai rezistente pentru prajit”.
    Adica la prajire e mai bine sa folosesti un ulei rafinat decat unul virgin(asta pe langa faptul ca e pacat sa strigi uleiul virgin la prajit cand poti sa il consumi ca atare). Asta trecand peste toata discutia pe care am facut-o de 2 ori: e mai bine sa iei grasimile direct din surse, e mai bine sa folosesti alte metode pentru gatit, e mai bine sa folosesti grasimi solide pentru prajit.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>