Monoglutamat de sodiu
Ce este acest monoglutamat de sodiu?
Pe scurt, acest “potentiator de aroma” este o substanta care “minte” creierul ca ai mancat ceva bun.
Monoglutamatul in forma libera sau diverse saruri este aprobat ca aditiv alimentar in UE sub codurile E620-E625. Deci, pe langa forma cea mai ieftina si simpla, de monoglutamat de sodiu, putem intalni si alte variante.
Denumirile “alternative” pot fi: potentiator de aroma, “condimente”, extract de condimente”, “arome”, hidrolizat de proteina vegetala (soia), extract de malt, extract de drojdie etc. Chiar si fulgii de porumb “bio” pot contine glutamat, din extractul de malt.
Cum functioneaza?
Actioneaza asemanator unui drog, alterand nivelurile de neurotransmitatori si dand o satisfactie falsa. Asta nu ar fi o problema daca nu ti-ar “praji” si neuronii intre timp (functioneaza ca o excitotoxina). Ca la orice “drog”, unii oameni simt placere, unii nu simt nimic, altii se simt rau.
Actiunea glutamatului este potentata de ribonucleotide (guanilat, inozinat) si, mai nou, extractul de telina. Se pare ca “dotarea” noastra cu sensibilitate pentru acest al cincilea gust (umami) este data de necesitatea de a manca si carne, omul gasind la inceput carne putrezita (fiind necrofag), unde aceste substante se gaseau din belsug.
In ce gasim glutamat?
Diverse forme de glutamat se gasesc si in alimentele naturale. Existenta lor in alimentele fermentate natural poate fi acceptata (sosul de soia, sosul de peste, parmezan), insa industria alimentara foloseste cantitati mari in alimente procesate pentru mascarea calitatii slabe a ingredientelor. Astfel ajungi sa mananci mai mult din ingredientele de slaba calitate (in general faina alba, zahar, uleiuri denaturate, proteina de soia), pierzand alimentele utile.
Alimente cu un continut natural mare de glutamat liber: tomate (iata de ce iti plac rosiile), branzeturi fermentate (parmezan, Roquefort), sardine, alune de padure, anumite ciuperci, alge marine fermentate (kombu, kelp, nori), carne maturata.
Pe unde mai gasim MSG (monoglutamat de sodiu): mezeluri, junk food (listat sau nu la ingrediente sub aceasta denumire), chipsuri, pufuleti si alte asemenea, sosuri si amestecuri de condimente, produse de tip delikkt, “cuburi”, baze pentru supe etc. In multe cazuri il vom gasi folosit de catre restaurante, fara stirea noastra.
Un fermentat din peste (garum) se folosea inca din antichitatea greco-romana pentru a da gust mancarurilor.
Mancarea chinezeasca e facuta folosind cantitati mari de monoglutamat de sodiu (supranumit si “sare chinezeasca”)- iata de ce o fiertura plina de amidon ti se pare gustoasa.
Ce efecte negative are?
La persoanele sensibile poate da efecte similare alergiilor, dureri de cap, somnolenta, neurotoxicitate.
Efectele sale secundare sunt accentuate la cei cu Sindrom Gilbert (2% din populatie), deficit de vitamina B12 (vegetarieni care mananca produse “de post” din comert), consumul de alcool (bere si chipsuri). Iata un site interesant: http://www.msgtruth.org/body.htm si inca unul, mai dur: http://www.rense.com/general52/msg.htm
Bineinteles ca exista si site-uri care ne vor spune ca nu e nici o problema cu acest aditiv, pentru ca s-au facut studii si nu a rezultat nimic concludent. Din pacate sunt oameni inconstienti si iresponsabili (chiar si medici) care minimizeaza aceste probleme, acoperind sau nu diverse interese.
Un argument in favoarea lui este folosirea pe scara foarte larga in Asia (sarea chinezeasca), fiind sintetizat prima data in Japonia, dupa ce s-a descoperit prezenta lui in condimentele fermentate.
Oricare ar fi adevarul, simplul fapt ca o mancare proasta ni se pare mai buna atunci cand are MSG, permite producatorilor sa ne vanda faina si margarina la pret de icre negre. Asta ar trebui sa ne spuna destule despre cat de reale sunt acele studii.
Ce solutii avem?
Este greu sa facem pe detectivii, este insa mult mai usor sa mancam natural. Odata cu cresterea cererii pentru alimente naturale, toti banii (cumparatorilor, in final) bagati acum in procesare, publicitate si in buzunarele producatorilor ar putea fi folositi pentru dezvoltarea de metode eficiente pentru producerea de hrana sanatoasa.
Poate dura ANI de zile pentru a incerca sa refaci intr-o oarecare masura stricaciunile produse de aceasta substanta in corpul tau. Deci, fa pasul cat nu e prea tarziu si evita alimentele bogate in monoglutamat de sodiu si alti aditivi inruditi.
Articol completat pe 23 februarie 2014 si 26 septembrie 2017.
Si eu care dadusem search pe caseinat de sodiu acum vreo 2 saptamani si n-am aflat nimic rau despre el, dupa ce am cumparat un iaurt care parea natural dar care continea caseinat de sodiu(de la magazinul Profi, firma proprie), acum sa aflu ca sigur contine monog. de sodiu…cam nasol…
Am 1.72 m si aveam acum 3 luni 95 de kg ( la 40 de ani)…incepuse sa se vada in special la talie si la buta. A fost o perioada foarte stresanta anterior, in care mancam ce apucam si pe unde apucam in cantitati apreciabile deoarece nu ma saturam. Vroiam mai mult. Nu era vorba ca nu faceam miscare. Ma miscam toata ziua de dimineata pana seara si totusi am luat mult in greutate. Pana am zis HOOOOOOOOO. Ce am facut ?
1. Am renuntat la paine ( in primele 5 zile am inlocuit-o cu un cartof fiert taiat apoi feliute )
2. Am renuntat la toata mancarea care se mananca cu paine. Am trecut pe pilaf de orez cu carne de pui si legume. Nu conteaza cum le asortezi sau aranjezi tot acolo se duc si au acelasi efect.
3. Am trecut la zacusca, insa mancata asociat cu pilaful.
4. Branzeturi , lapte si carnat de casa ( am pe cineva la sat care mi le aduce fara un piculet de conservant in ele ).
5. Oua fierte, cartof, masline, rosii ( legume crude in general ). Nu-mi lipseste nici marul / zi poate chiar si cate 2-3.
6. Apa ..nu pot inca plata cu lamaie da o beau semidecarbonatata cu lamaie.
Am slabit 10 kg in 1 luna jumate fara sa fac efort special si foame si azi rad cand trec pe langa panini, sau pitza sau saorma. Da de 3 luni n-am mai pus in gura nici macar un surogat de gusturi. Nici un fel de sos. Nici macar vegeta in supa de pui. Aveam probleme de memorie, scriam si unde am pus curpapiru 🙂 . Toate astea se trageau cu siguranta de la kg in plus si de la monoglutamat. Pot sa certific aceasta chestie 100%. Inca nu mi-am revenit complet pentru ca am cateodata izucniri nervoase. Pur si simplu trebuie sa ma fortez sa ma stapanesc. Da sunt tot mai rare.
Ceea ce mancam aia suntem. “Men sana in corpore sano” ziceau aia care pe mine nu m-au invins 🙂 , da aveau dreptate.
Dupa o luna jumate am inceput sa mananc si cate un piculet de omleta cu slaninuta afunata si mamaliga. Da foarte rar si la miscarea pe care o fac imi da forta si sustinere. Sunt nepot de agricultor ardelean, cu astea am crescut si analizele mele au fost intotdeauna extrem de bune. Cu mamaiga sau pita, slana, ceapa si branza au tinut piept ai nostrii tuturor navalitorilor trecuti pe aici. De 3 luni nu mai bag nici un “E” in mine. SIMT rezultatele. Mancarea fara conservanti si “potentiatori de arome” te satura din cantitate putina. Nu mai stiu cine a zis ca 15 % din ce mancam e pentru a trai, resu e pentru ca si doctorii sa traiasca. Da omul ala a avut dreptate 100 %.
Bun blog ai si util !
Imi pare rau, dar al doilea link este de-a dreptul ridicol, gasind o conspiratie intreaga legata de MSG si legaturi cu … autismul (!!!).
http://examine.com/faq/is-monosodium-glutamate-msg-bad.html
Acesta este un site ce compileaza 28 de studii si concluzioneaza ca efectele asupra oamenilor adulti (nu a soarecilor infanti) nu pot fi considerate pozitive sau negative, din lipsa de probe.
Asa e, “lipsa de probe” ne convinge pe deplin (mai ales daca povestea e prezentata pe un site)… eu unul stau departe de acest aditiv, cat si de alimentele care contin glutamatul liber (pe cat posibil) sau oricum tin cont de continut cand constat ca “imi place” sa mananc ceva anume.
Acum, bineinteles, fiecare decide pentru el, din partea mea tu poti sa mananci cat glutamat vrei. Efectele oricarei substante sunt diferite, unii poate sunt mai rezistenti, altii mai putin. Din acest motiv un “studiu” (mai ales cele sponsorizate de producatorii de chimicale si acolitii lor) este luat doar ca un argument printre altele.
Cat despre autism… cunosti domeniul sau te exprimi in urma unei documetari superficiale?
Ce nu se MAI spune ,desi era demonstrat acum 10 ani deja prin studii clinice e ca monoglutamatul de sodiu e unul din cauzele cancerului de stomac.Brusc,s-a “uitat” .