Albine, miere si sanatate
Ce gasim in miere?
Eu unul am mancat miere de mic, pe la 5 ani ai mei tata a inceput sa creasca albine.
In ziua de azi multi oameni consuma miere ca si cum ar fi un izvor de sanatate.
In realitate, este doar un izvor de energie. Mierea este mancarea albinelor, dar din punct de vedere energetic.
Mierea contine doar urme de vitamine si minerale. Enzimele si alti fitonutrienti sunt in cantitati atat de mici incat, raportat la caloriile cu care vine, as putea spune ca, in cele mai multe cazuri, mierea este de evitat. Melasa, cel putin la fel de dulce contine mult mai multe vitamine si minerale. Din pacate, la noi nu se gaseste melasa in comert, cel putin nu la un nivel accesibil publicului larg.
Mierea din comert poate contine substante contaminante (medicamentele folosite la cresterea albinelor) si diverse alte chimicale existente in aer, sol si apa; care ajung in florile plantelor. Asta atunci cand e veriabila, fiind cunoscute dimensiunile contrafacerii, practic omniprezente.
Din punct de vedere al continutului de carbohidrati, are 35% dextroza (glucoza) si 40% fructoza.
Zaharul are 99.99% sucroza (molecula compusa dintr-o molecula de dextroza si una de fructoza).
Mierea ingrasa?
Deci, cu exceptia faptului ca zaharul are o concentratie mai mare de carbohidrati (maxima), mierea “ingrasa” mai mult decat zaharul, avand mai multa fructoza, dar si o cantitate mare de glucoza.
Mierea are 3kcalorii pe gram (82% carbohidrati simpli) in timp ce zaharul 4kcalorii pe gram (99,99% carbohidrati simpli).
Nu discutam aici dezastrul reprezentat de consumul excesiv de zahar pentru sanatate in general, care este binecunoscut.
Deci, din punct de vedere energetic mierea nu reprezinta o alternativa semnificativ mai buna la zahar. Daca inlocuiesti zaharul cu miere (desi in mod clar nu are acelasi gust) ai grija sa nu o adaugi in lichide fierbinti.
Este mierea potrivita in alimentatia copiilor?
Doar ocazional si in cantitati mici. Copiii din ziua de astazi sunt deja expusi la cantitati mari de carbohidrati cu asimilare rapida (zahar, faina etc.). Mierea nu are proteine, grasimi esentiale, vitamine, minerale. Care ar fi necesare copiilor.
Ce ar fi mai bine sa mancam in loc de miere?
Exista alte produse ale stupului mult mai utile pentru sanatate:
Polenul– aminoacizi, enzime, vitamine, minerale
Propolisul– efect bacteriostatic si bactericid, efect cicatrizant- foarte util in durerile de gat, spre deosebire de combinatia miere+lamaie care este foarte acida si iritanta.
Apilarnilul– sucul stors din larvele de trantori- larva este un organism in plin proces de transformare, contine multe proteine si enzime, factori de crestere. Exista cazuri de ciroza hepatica vindecate cu apilarnil proaspat.
Laptisorul de matca– este hrana speciala care face ca dintr-un ou obisnuit sa creasca o albina mai mare, cu o viata mai lunga si cu capacitatea de a depune oua. Un produs cu adevarat special.
Exista preparate farmaceutice si suplimente nutritive cu laptisor de matca insa factorii nutritivi sunt inactivati intr-o masura variabila in procesul de extractie, uscare si conservare.
Pentru indulcire exista si variante cu mai putine calorii dar care au si alte beneficii (de exemplu, previn cariile si chiar infectiile ORL), cum este xilitolul.
Ce se intampla cu albinele?
Iata si stupii nostri, din pacate acum goi, pentru ca au murit toate albinele, cel mai probabil din cauza folosirii de insecticide si alte chimicale in agricultura. Disparitia albinelor inseamna un mare dezastru ecologic. Mai grav decat “sticlele de plastic” sau faptul ca ai uitat lumina aprinsa in baie.
uh… mai bine nu aflam ce e apilarnilul.
pe langa faptul ca mierea vanduta in magazine poate contine tot felul de chimicale, mai sunt si imitatii de miere… cine nu e atent se poate trezi acasa cu asa ceva pentru ca sunt ambalte frumos si cu etichete ce fac trimitere la miere.
mierea pura este un miracol.. eu de anul acesta am devenit consumatoare inraita as putea spune (aprox 1 kg/sapt): miere in cafea,miere in ceai, miere pur-si-simplu ; o recomand tuturor ( cine e receptiv , sustin) ;
Gresit. ‘Mierea are 300kcalorii pe gram(82% carbohidrati simpli) in timp ce zaharul 400kcalorii pe gram(99,99% carbohidrati simpli).’ nu e pe gram e pe 100 grame.
Multumesc, am corectat.
As avea o intrebare.. Mi-am cumparat 100% whey protein (proteina din zer) si am inteles ca nu-i bine sa iau doar aceasta proteina goala ci trebuie si carbo.. Am inteles ca dextroza maltodextrina nu sunt chiar sanatoase (se gasesc in suplimentele carbo) si m-am gandit sa pun in shacke cam 1-2 linguri de miere naturala (productie proprie).. Ii bine sau nu?
Ai inteles gresit. Dupa antrenament e utila sursa de glucoza, nu ai ce face cu mierea, care este jumatate fructoza (identica cu zaharul din acest punct de vedere).