Castane
Chiar si cele necomestibile(care cresc si la noi) au multe beneficii pentru sanatate, fiind folosite in medicina naturista in cazuri de artrita, o boala chinuitoare, tratata in mod oficial(de medicina alopata) cu medicamente scumpe si cu efecte secundare notabile.
Castanele comestibile(chestnut in engleza sau marrons in franceza) sunt insa o sursa excelenta de vitamina B6 si vitamina C si o sursa foarte buna de potasiu si folat.
Au un continut mare de carbohidrati(44%) deci nu sunt potrivite pentru regimurile “low carb”. Continutul de proteine si grasimi este neglijabil. Sunt o alternativa buna la cereale, care au un potential alergenic mult mai mare. Indicele glicemic este in jur de 60, in timp ce la cartofi(cruzi) si orez este peste 70(gatite au aproape de 100, cat zaharul sau faina alba) . Informatie utila celor care vor sa slabeasca pe o dieta vegana sau de post. Fulgii de porumb fara zahar au 85…
Folatul- vitamina B9(acidul folic in forma sa sintetica) este deosebit de util pentru crestere(si regenerarea tesuturilor), prevenirea cancerului(in special la fumatori), oamenii cu boli degenerative si are un rol deosebit in alimentatia femeilor care isi propun sa ramana insarcinate, pentru dezvoltarea normala a copiilor si reducerea riscului de nastere prematura.
Deficitul de folat duce la risc crescut de atac cerebral, boli de inima, boli degenerative(artrita), nastere prematura si probleme ale sistemului nervos la nou-nascuti.
Dieta mediteraneeana, cu binecunoscutele beneficii, este, per total o dieta bogata in folat.
Mi-am luat si gata preparate, la cutie, au fost absolut delicioase.
Sa vedem daca reusesc sa dau si foc la casa incercand sa le prepar pe cele crude. Le-as face la cupor, desi se pot fierbe la fel de bine si se pot folosi ca materie prima pentru piureul de castane. Atat coaja cat si membrana maro din interior trebuie inlaturate.
imi plac la nebunie castanele coapte si ma baucur ca ai spus si la ce sunt bune… problema e cu desfacerea lor … simt cum mi se dezlipesc unghiile de pe degete chinuindu-ma… alta metoda de a le desface nu am gasit.
se cresteaza in cruce, inainte de coacere. Apoi se desfac relativ usor. Eu le-am crestat si când le-am fiert, dar acolo intervine arta … sa le fiebi cât trebuie, prea mult insemnând ca se vor umfla cu apa si vor fi nu foarte delicioase. De aceea eu le coc 😀