Usturoiul
Nici usturoi nu a mancat, nici gura nu ii miroase… intr-adevar, desi este un aliment extreme de util usturoiul nu este consumat din cauza mirosului (respiratie, perspiratie) care poate persista si mai mult de 30 de ore.
Usturoiul este cultivat de mii de ani si folosit intensiv in bucataria orientala (China, India, Coreea, Turcia).
Beneficiile usturoiului (cele mai multe se refera la extractul de usturoi invechit chiar si 2 ani):
0. Puternic efect antioxidant
1. Imunitate crescuta. Se pare ca Nadia Comaneci, in autobiografia ei, povesteste cum erau obligate sa manance usturoi in fiecare zi. Nu aveau probleme cu racelile si se puteau antrena. Se stie ca imunitatea este afectata de antrenamentele intense.
2. Reducerea colesterolului si slabire
3. Reduce riscul de cancer
4. Omoara paraziti intestinali
5. Dezinfectant- usturoi zdrobit, pus pe rana
6. Antiinflamator- util in durerile articulare
7. Imbunatateste circulatia, scade vascozitatea sangelui (il subtiaza) si reduce tensiunea arteriala.
8. Folosirea pe termen lung poate curata arterele de grasimea depusa pe ele.
9. Reduce simptomele bolii de altitudine (la cei care ajung la inaltimi foarte mari, de peste 5600m).
10. Tine vampirii departe. Si tantarii.
Exista si persoane alergice sau care nu suporta usturoiul. De asemenea, trebuie verificata interactiunea cu anumite medicamente (anticoagulante in special).
Uturoiul are si efecte negative, distrugand si o parte din flora intestinala benefica.
In Ayurveda este considerat un aliment care excita si creeaza confuzie, fiind exclus din anumite moduri de alimentatie indiene si chiar din alimentatia persoanelor care au nevoie de reflexe si viteza de reactie.
Mirosul persistent poate fi redus intr-o masura variabila prin prepararea terminca (gatire). Din pacate se reduc si efectele pozitive in acelasi timp..
Pentru a activa enzimele prezente in usturoi, trebuie taiat/tocat/zdrobit si lasat cateva minute ca atare inainte de a fi mancat, de preferinta amestecat cu o sursa de grasime (ulei de masline).
Exista tari unde respiratia “de usturoi” este acceptata social. La noi mai putin, pentru ca suntem prea fuduli ca sa mai fim si sanatosi.
Consumul de patrunjel iti poate readuce respiratia proaspata si destula vitamina C pentru protectie suplimentara impotriva racelilor. Alta solutie este sa mesteci cateva fruze de ceai verde sau cateva boabe de cafea.
Poate fi consumat si sub forma de capsule, ca supliment nutritiv, unde este foarte important sa fie tamponat si sub forma de extract invechit. Praful de usturoi pus in capsule nu are beneficiile citate mai sus.
Iata si o gluma:
An apple a day keeps the Doctor away.
A garlic a day keeps everybody away.
Si praful de usturoi din magazine?? Imi imaginez ca`si pierde din valorile nutritive.. right?
Da, probabil ca isi pierde. Alt aspect fiind cat usturoi contine “praful de usturoi”.
“Exista tari unde respiratia “de usturoi” este acceptata social. La noi mai putin, pentru ca suntem prea fuduli ca sa mai fim si sanatosi.”
Referitor la chestia asta, nu cred ca e neaparat vorba despre acceptanta sociala, ci mai degraba despre faptul ca mirosul de usturoi nu e tocmai unul placut pentru un interlocutor, oricat ar fi de deschis un om, mirosul il deranjeaza.
E ceva asemanator cu mirosul de transpiratie (bineinteles nimeni nu are o scuza ca nu se spala) doar ca, pur si simplu…deranjeaza.Involuntar respingem contactul cu acea persoana, asa cum involuntar o femeie frumoasa ne atrage privirea.
pai, asta spunea si cristi aici: ‘respiratia “de usturoi etse acceptata social” doar ca unii dintre noi sunt prea fuduli’. nu-i asa, tau_xxx?
mirosul de transpiratie este altceva. poate fi o dereglare, lipsa de ingrijire si chiar nesimtire, la un punct.
daca mananci usturoi, inseamna ca te ingrijesti, chiar!
samurai, a fi fudul inseamna cu totul altceva.
Nu inteleg de ce cineva este considerat a fi fudul daca este deranjat de anumite mirosuri.Eu urasc mirosul de otet de exemplu.
Daca o anumita persoana mananca usturoi, este foarte bine, il admir chiar, dar asta nu inseamna ca trebuie sa stau la 20cm distanta de el.Este alegerea mea sa fac asta, pentru ca sunt sensibil (involuntar) la acel miros.Am intalnit persoane care nu suporta mirosul de deodorant, de nici o culoare.
P.S. Nu ma deranjeaza mirosul de usturoi la o persoana, doar ca m-am pus in situatia cuiva pe care ar deranja-o.
tau_xxx, tu fumezi?
nu vreau sa continui, nu vreau sa ma contrez cu nimeni. ceea ce as fi vrut sa spun in urma intrebarii de mai sus este ca am cunoscut mai multe persoane care si-au cerut scuze ca au consumat inaintea unei intalniri sau ca vor sa consume usturoi sau ceapa la o masa decat persoane care isi cer scuze ca trebuie sa aprinda o tigare. la o masa, la o intalnire, pe o banca in parc sau oriunde altundeva. multumesc cristi, am vorbit si asa destul de mult.
Nu fumez man, si nici nu suport mirosul de fum.:)
Oricum despre usturoi, eu nu ma feresc sa mananc usturoi de cate ori am posibilitatea, folosesc 2 metode foarte bune de a nu deranja pe ceilalti : pastrarea unei distante fata de interlocutor si folosirea gumei, tic-tac, sau ce am la indemana pentru a atenua cat de cat mirosul.
Sorry, am uitat sa mentionez (nu exista edit ca pe forum) ca imi place foarte mult combinatia usturoi+ulei masline+lamaie.Absolut bestiala!
mersi pt reteta! o incerc cat de curand! si eu sunt la fel cu fumul. astept cu nerabdare momentul cand fumatul va fi interzis cu desavarsire indoors. ca in londra.
…si gata, io mi-am incheiat chatul :-))
Ok, stiam ca usturoiul e bun. Totusi, ce nu stiu este : in ce cantitate?…probabil difera de la persoana la persoana?….Dupa cat de tine sa mananci?….Adica…sunt si efecte secundare (inafara de miros :)) care pot aparea in caz de “abuz”?….just asking
Exista si feluri de mancare facute doar din usturoi, gen supa de usturoi. Cunosc pe cineva care a mancat aproape exclusiv usturoi o lunga perioada de timp, acum, cat de toxic este si care e doza letala nu cred ca s-a stabilit inca in mod exact.
mi se pare mie, sau la usturoiul verde, de primavara, mirosul nu este la fel de persistent?
si, ca veni vorba, care din cele doua tipuride usturoi e “mai bun”? (daca se pot compara..)
E mai bogat in substante utile cel “vechi”.
O metoda foarte eficienta de a scapa de mirosul de usturoi este sa mancam ceapa. 🙂