Sardine
Cred ca pot fi supranumite “pestisorul de aur” desi sunt argintii.
Ele ne ideplinesc totusi 3 dorinte:
1. bogate in nutrienti: grasimi(in special omega 3), proteine, calciu
2. gustoase si usor de mancat, disponibile “pe toate drumurile”
3. au mai putini poluanti(metale grele in special- mercur) decat alti pesti oceanici
Continutul de nutrienti la 100g
grasimi 11g(din care 1,4g de omega 3, la fel ca somonul!)
proteine 25g
calciu 382mg
potasiu 397mg
fosfor 490mg
seleniu 53mcg
vitamina D 272 UI(deja peste doza zilnica recomandata, dar asta e un lucru foarte bun)
vitamina B12 8.9mcg
Azi mi-am facut o pasta de sardine din 2 conserve de sardine(una in ulei, una in sos de tomate), lamaie, smantana fermentata, usturoi, ghimbir. E delicoasa si dupa ce am mancat-o senzatia de somnolenta a disparut.

Acizii grasi omega 3 sunt de 3 ori mai activi cand sunt luati din peste decat atunci cand sunt folosite capsule ca supliment nutritiv.
Ghimbirul are multe calitati, in acest caz ma intereseaza in special efectul de stimulare a secretiei de bila, utila in detoxifierea organismului si digestia grasimilor. Imbunatateste digestia, in general, reducand si balonarile.
In special la oamenii cu Sindrom Gilbert(o sa va povestesc pe larg alta data) il gasesc extrem de util.
Cred ca il voi folosi de acum in fiecare dimineata.
Iata si despre calciul din lapte:
A diet high in calcium has been implicated as a potential risk factor for prostate cancer. In a Harvard study of male health professionals, men who drank two or more glasses of milk a day were almost twice as likely to develop advanced prostate cancer as those who didn’t drink milk at all.
Giovannucci E, Rimm EB, Wolk A, et al. Calcium and fructose intake in relation to risk of prostate cancer. Cancer Res 1998; 58:442-447.

Ce firma sunt conservele? “Marco Polo”?
pasta de sardine….cah. suna putin cam…prea mult ptr gustul meu. dar daca e atat de sanatoasa…de ce sa nu incercam.
Nu mai stiu ce marca erau conservele, dar am incercat sa le fac pasta de data asta, de obicei le mananc asa cum sunt.
Cum te intelegi cu solzii din sardine, Cristi?Ii ignori pur si simplu?
conservele de tuna ,sardine si unt de arahide au facut intotdeauna parte din kid-back-ul meu cind minca nisipurile si ciulinii!
Si sint de toate felurile:ulei de canola,masline,lemon juice,tomato,spicy, etc
Tau, nu am remarcat solzii pana acum, o sa ma uit sa vad daca sunt.
Le-am mancat pur si simplu.
Cele mici nu par sa aiba solzi, iar la cele mai mari cred ca au fost eliminati in procesul de productie.
OMG.. tata bea 2l de lapte pe zi!! “Ce e mai sanatos decat laptele? da tu cu ce crezi ca ai crescut?”…. mai zi ceva.. ce poti sa zici ??
Poti sa mai zici ca laptele e bun pentru copii, iar laptele de vaca pentru copilul vacii.
http://www.theage.com.au/news/national/lowfat-link-to-prostate-cancer/2008/01/12/1199988648041.html
Sardinele erau marca Saupiquet. Cele din imagine. Pentru cei cu buget mai cumpatat, eu folosesc sardine Victory in ulei vegetal. Scurg uleiul pentru ca nu imi place si adaug uleiurile mele. Ieftin si bun, sa tot mananci salate cu sardine.
Cristi, tu mananci mai mult de o cutie la o masa ? avand in vedere ca o cutie are 90 gr sardine
Mananc atat cat simt nevoia, am trecut de faza cu cantarirea, acum imi “cere” corpul cantitatea optima.
eu mananc de 5 luni incoace,de cand fac culturism, cate 2 conserve de ton pe zi..asta pe langa lapte,supliment de proteine din zer si alte mancaruri bogate in proteine..acum am o intrebare:sa inlocuiesc tonul cu sardinele? as face o cu placere cel putin pt o perioada ca mi s a cam acrid de ton:D
E super buna.De cand ai pus reteta pe blog, cred ca fac saptamanal una.Toata lumea care a manacat sardinele alea mi-a cerut reteta.
Multumesc.
Deci acum pot sa recunosc faptul ca am inventat-o pe loc, in lipsa de ceva mai bun prin casa?
Super tare.FELICITARI!!!!