Carnea
Articol aparut in Good Food, Aprilie 2008
Atat de blamata in media, carnea exista in alimentatia omului de sute de mii de ani. Se pare ca pana si creierul nostru este atat de mare astazi datorita consumului de carne.
Beneficii: carnea contine proteine de calitate si cantitati mari de minerale valoroase, usor absorbabile: fier, fosfor, zinc. Vitamina B12, esentiala pentru sanatatea sistemului nervos, este prezenta in cantitati suficiente in carne si organe. Colagenul din carne promoveaza sanatatea pielii si a articulatiilor. In special in regimurile de slabire, pentru evitarea aparitiei vergeturilor, un consum moderat de carne este foarte util.
In special pentru barbati carnea reprezinta o sursa de energie masculina si de potenta sexuala. Chiar si pentru femei, fierul pierdut prin menstruatie si zincul necesar sistemului imunitar si reproducator pot fi aduse in dieta prin consumul moderat de carne rosie.
Ce fel de carne mancam?
In trecut, omul consuma carnea si grasimea unei varietati mari de animale. Astazi, din cauza industrializarii am ramas la porc, pui, vita si, mai rar, oaie. Carnea animalelor crescute in ferme (cu nutreturi artificiale) nu mai are nici pe departe aceeasi compozitie cu a animalelor crescute in libertate, hranite in mod natural. In special grasimile, sunt acum din cele “rele”, care predispun la boli cardiovasculare, inflamatorii si degenerative. De asemenea, chimicale cum ar fi pesticidele, insecticidele si ierbicidele se acumuleaza in grasime… iar odata intrate in corpul nostru nu mai ies niciodata, manifestandu-si la nesfarsit efectele devastatoare. Alimentele procesate pot contine si aditivi cu potential toxic, pe langa grasimile saturate in exces, amidon, proteine de soia si grasimi vegetale hidrogenate.
Cata carne mancam?
Excesul de carne poate duce la probleme de sanatate sau la deficiente nutritionale. In functie de activitatea fizica, 75-150g de carne pe zi sunt suficiente intr-o dieta echilibrata a omului activ fizic. La restaurant, alege portii mici (daca sunt disponibile). Daca portia este mare (200-300g) taie pur si simplu portia in doua inca de la inceput si imparte cu altcineva sau cere sa iti fie pus la pachet surplusul.
Cum preparam carnea?
Sunt de preferat metodele care expun carnea la temperaturi cat mai scazute: fierberea, coacerea. Frigerea si prajirea pot genera substante toxice, daunatoare sanatatii. Grasimea vizibila ar trebui indepartata, daca slabirea sau mentinerea greutatii este obiectivul tau.
Cand mancam carnea?
Tubul nostru digestiv este prea lung pentru o digestie optima a carnii. De aceea, este de preferat sa mancam carnea in prima parte a zilei si, bineinteles, dupa antrenament, pentru refacerea musculara.
Cu ce asociem carnea?
Pentru o digestie si absorbtie optima carnea se consuma la inceputul mesei, fara a o combina cu alte alimente, in special branza, fainoase, cartofi, orez. Carnea are nevoie de mediul acid din stomac, mediu care poate fi neutralizat daca mancam si legume in acelasi timp. In special daca avem un continut mai mare de grasime (oaie, miel) nu este nevoie de o garnitura bogata caloric. O salata va fi de ajuns.
Producerea si procesarea carnii duce la poluare si irosirea resurselor naturale (pamant agricol, apa, carburanti), de aceea trebuie folosita cu masura in alimentatia noastra.
Atentie: consulta medicul in legatura cu orice modificari iti propui sa faci in dieta sau daca vrei sa incepi un program de exercitii fizice.
Pofta buna!

“Producerea si procesarea carnii duce la poluare si irosirea resurselor naturale(pamant agricol, apa, carburanti), de aceea trebuie folosita cu masura in alimentatia noastra.”
In sfarsit vad asta la un mancator de carne. Cand spuneam ca asta e unul dintre motivele pt care m-am facut vegetariana (se mai trezeau unii sa se uite in farfuria mea si daca erau apropiati, nu le-o puteam servi p-aia cu cainele care moare de drum lung…), se uitau la mine de parca picasem in cap.
Felicitari pt articol!
Nu vad in asta un motiv sa devin vegetarian, dar vad un motiv pentru a deveni cu totii mai responsabili.
Sunt milioane de oameni care mor practic de foame si sute de milioane care se ingrasa ca porcii(ma includ si pe mine aici in anumite perioade de “overeating”)… undeva e ceva gresit, nu?
o gramada de prostii in articolul asta! multe informatii fara fundament stiintific etc!
Hai, fa o lista cu prostiile si fundamenteaza stiintific de ce sunt prostii.
Altfel, incearca sa respecti putin munca altora si sa comentezi cand ai habar, nu cand te plictisesti.