Doborat de placinta dobrogeana si muzica lautareasca
Mananc low-carb. Asta inseamna 20-100g de carbohidrati pe zi.
Din cand in cand se intampla sa mananc pe la vreun restaurant unde pentru placerea gustului, diversitate si diverse experimente ajung sa mananc si paine sau dulce.
Ieri m-au doborat intr-adevar cateva felii de paine si o placinta dobrogeana. Mi-a fost somn tot restul zilei si m-am simtit de parca nu mai dormisem de o luna. Da, insulina isi facea de cap. Sinteza de grasimi pornise si ma lasase fara energie. Am luat cateva guri de redbull ca sa pot conduce pana acasa.
Am invatat pe la scoala si doctorii tot repeta ca niste mori stricate: carbohidratii dau energie. Da, energie. Insa corpul nostru a fost facut sa functioneze optim folosind si grasimile ca sursa de energie. In natura nu gasim carbohidrati in forma in care ii mancam noi astazi. In special cei “rafinati”: zahar, faina, sirop de glucoza/fructoza.
Chiar si “cerialele” de acum mii de ani(cand au fost introduse in alimentatia omului) aveau bobul mult mai mic si un raport mai bun de proteine, fibre, minerale, vitamine/energie.
Grasimea are pe gram dublul energiei pe care o dau carbohidratii, insa o energie care se elibereaza lent, in ritmul vietii noastre de acum, cand efortul fizic pentru majoritatea oamenilor se reduce la statul pe scaun 8-10 ore pe zi.
A folosi carbohidratii ca sursa de energie in era moderna, la oamenii cvasi-sedentari este ca si cum ai pune kerosen intr-un motor diesel. Il arzi. Mori la 50 si ceva de ani rapus de propria dorinta de viteza.
Asta e bine pentru corporatii, care iti vand faina la pret de carne dar si pentru societate in general: nu mai consumi resursele atunci cand imbatranesti. Muncesti pana crapi inecat in propria grasime. La propriu.
Dupa ce treci pe low-carb afli un lucru interesant: nivelul energetic este mult mai bun, poti renunta la cafea, te trezesti mai usor dimineata si somnolenta din timpul zilei devine o amintire. Mananci mai putin si iti prelungesti viata.
Evident, sunt implicati si alti factori si trecerea nu se poate face de la o saptamana la alta. Este nevoie de timp pentru ca metabolismul sa se regleze. Doar ai agresat sistemul multi ani din viata ta cu excesul de carbohidrati. Nu te poti astepta sa isi revina atat de repede.
placinta ca placinta… dar muzica aia nu are nici o scuza…
Nu putem arunca cu noroi in carbohidrati, au avut rolul lor in evolutia omului, oamenii munceau mult in agricultura si era nevoie mare de energie.
Plus ca ne-am inmultit ca si lacustele, fara soiurile performante de plante si fara nitrati si alte “porcarii” foametea ar fi fost inca o constanta in zilele noastre.
Dar acum se schimba treaba si ce spui tu e perfect adevarat: mancam mult si aiurea, mult mai mult decat avem nevoie si asta ne macina incet, incet.
Si … paradoxul este ca nu o sa murim inainte de vreme ba chiar o sa o ducem mult(dar prost) pt ca corporatiile au “grija” de sanatatea noastra: au aparut o gramada de medicamente care sa ne “prelungeasca” viata, o viata plina de boli.
Inmultirea exagerata a omului (si) pe baza agriculturii mi se pare ca a distrus planeta si asta cred ca o poate vedea orcine cu ochiul liber.
Eu unul nu am avut nevoie de piramide, imperii sau alte asemenea.
Au avut nevoie un numar de oameni care in istoria umanitatii se pot numara poate pe degetele de la cateva maini.
Restul? Sclavi.