Ciocolata, aliment sau drog?
Ce este ciocolata?
Ciocolata era bautura zeilor, initial. Prin definitie, este un amestec de unt de cacao (grasime obtinuta din boabele de cacao prajite), masa de cacao (pudra maro care a ramas de la extragerea grasimii), zahar (sau un alt indulcitor: lactoza, fructoza, miere, sirop de agave, sorbitol, xilitol, eritritol, stevia ori cei chimici). Desi ii scad calitatea, sunt permise si alte tipuri de grasimi (din lapte, palmier, nuca de cocos). Mai putem gasi si lapte praf (sau componente lactate cum ar fi lactoza sau proteinele), nuci, seminte, fructe uscate, condimente (ardei iute) etc.
Grasimea din cacao este o grasime stabila termic, o putem incadra la “grasimi sanatoase”.
Cum se fabrica ciocolata?
Pentru a obtine o finete mai rapid si cu o tehnologie mai simpla se adauga si lecitina (de obicei de soia). Pot fi folositi si alti aditivi, arome etc.
Daca pe eticheta sunt lucruri in plus/minus (cum ar fi grasimile vegetale hidrogenate) acea porcarie pe care o tii in mana nu este ciocolata. Este doar o imitatie menita sa te induca in eroare. Ciocolata “de dieta”, cu fructoza, poate fi chiar mai periculoasa pe termen lung decat cea cu zahar. Au aparut totusi si tipuri de ciocolata bune pentru dieta, indulcite cu indulcitori naturali noncalorici.
In UE ciocolata neagra trebuie sa aiba peste 60% componente din cacao iar cea “cu lapte” peste 25%.
Ce contine?
Triptofan, un aminoacid – precursorul serotoninei (neurotransmitator responsabil cu fericirea, empatia, senzatia de satietate)
Methylxanthine– substante asemanatoare cofeinei, dau energie
Canabinoizi– care activeaza receptorii activati si de THC-ul din cannabis
PEA (fenetilamina)– sau “love drug”- in cantitati mici dar care poate ramane activa daca se asociaza un inhibitor de monoaminooxidaza.
Aceste substante psihoactive sunt responsabile pentru placere dar si pentru dependenta. In special femeile sunt predispuse la dependenta de ciocolata, factorii genetici si hormonali (ciclul menstrual) fiind implicati puternic. Nu este exclus ca producatorii adauga in ciocolata variante sintetice ale acestor droguri (legale), detectarea lor fiind foarte dificila sau imposibila, la fel cum este si detectarea altor chimicale cu potential daunator.
Inlocuitorii de ciocolata
In diverse retete moderne se folosesc si alte ingrediente, care sa creeze impresia ca mananci ciocolata, dar care nu se incadreaza in definitia ciocolatei: avocado, banana, pudra de roscove, diverse fainuri, diverse alte tipuri de grasime (mai ieftina).
Poate ai ocazia din cand in cand sa mananci o ciocolata adevarata, cu un continut redus de zahar si aditivi. Totusi, selectia trebuie sa fie stricta si standardul ridicat. Cititi cu atentie eticheta si evitati produsele care de fapt sunt biscuiti, margarina etc.
De multe ori producatorii ne induc in eroare si ne vand faina, zahar, margarina, aditivi, indulcitori, apa, aer, tarate. Deci trebuie sa alegem calitatea, nu cantitatea sau pretul.
La ce e buna ciocolata de calitate?
- energy-booster inainte de antrenament (mareste si nivelul de oxid nitric).
- ajutor in recuperare si o mica placere permisa dupa antrenament (dupa un antrenament intens poti manca si ceva dulce pentru ca acei carbohidrati vor merge la recuperare, nu la depozitare).
- reduce pentru moment depresia, senzatia de singuratate.
- Ciocolata neagra, cu peste 70% cacao poate avea efect antioxidant, poate imbunatati functionarea creierului, libidoul si poate avea efecte pozitive asupra colesterolului.
- aduce un aport de magneziu, mineral deficitar in cele mai multe diete (magneziul explica si o parte dintre efectele deja mentionate).
Ce efecte negative are?
Iti da impresia ca te simti bine. De fapt chiar te simti bine, imediat dupa ce o mananci. Apoi, in functie de continutul de zahar si cacao intervine somnolenta si, pe termen lung, ingrasarea. Mancand atatea calorii din ceva atat de bun la gust vei neglija celelalte alimente, ajungand la deficite de micronutrienti. Ciocolata mancata seara iti poate provoca sau agrava un reflux acid in esofag.
Deci folosim ciocolata ca pe un aliment functional, dar inteligent, avand grija la calitate si provenienta.
Articol completat in septembrie 2014 si aprilie 2017.
Buna, Cristi..nu are legatura cu subiectul ptr care postez, insa vreau sa te intreb un lucru, si-anume cum as putea sa-mi ordonez pe zile (de luni pana vineri/sambata) grupele pt care lucrez. Din cate am inteles nu este indicat sa faci, de ex, lunea brate si martea piept, etc. Ti-as fi recunoscatoare daca mi-ai raspunde, daca nu aici, macar pe mail.
Multumesc anticipat
Pentru acest gen de intrebari exista site-ul, iti recomand sa citesti http://www.getfit.ro/antrenament.php si forumul, unde iti recomand sa iti faci un jurnal personal si sa folosesti functia “search”.
Programul de antrenament se face in functie de mai multi factori, de aceea e util sa iti faci jurnalul respectiv si eventual sa pui niste poze cu tine.
Eu sint dependenta de ciocolata:)
dak ar fi numai ciocolata
sunt dependenta de ciocolata……..mananc si doua ciocolate pe zi……..makre nu manancmai deloc dar in scimb mananc ciokolata
Spre fericirea mea nu mi’a placut in mod special ciocolata niciodata! Chiar ieri am cumparat o una (cumpar ciocolata maxim de 2 ori pe an) BIO cu 70% cacao, organic dark scrie pe ea si contine exact ce ai enumerat mai sus. Imi place, iar o bucatica nu o cere pe a doua!
Pingback:Grâul, un stimulator al apetitului » Alergic Blog