Muraturi
Este toamna, vremea sa punem muraturi. Adica sa ne facem provizii de legume pentru iarna, chiar daca se gasesc acum tot felul de produse proaspete, provenite din zone unde clima este mai buna.
Ce inseamna muraturi?
Pentru mult timp fermentatia lactica sau acetica a fost folosita drept metoda de conservare a alimentelor. Prezenta acestor acizi organici in muraturi previne dezvoltarea microorganismelor daunatoare.
Ce beneficii nutritionale au muraturile?
Muraturile pastreaza o mare parte din calitatile nutritive ale alimentelor proaspete din care provin (vitamina C, de exemplu). Cea mai mare parte dintre fibre vor fi tot acolo, plus fermentii lactici. Fermentii lactici au efect probiotic, sustin imunitatea, protejeaza tubul digestiv, imbunatatesc digestia. Aceste alimente fermentate sunt o solutie buna pentru cei care nu mananca iaurt (sursa clasica de probiotice in alimentatia noastra).
Aciditatea muraturilor nu reprezinta un pericol din punct de vedere al “dietei alcaline”, dar poate afecta digestia amidonului. Amilaza salivara este inhibata de acizi.
Ce ne facem cu sarea si otetul din muraturi?
O cantitate mica de otet este benefica (reduce dramatic indicele glicemic al alimentelor bogate in carbohidrati). Trebuie sa avem grija si la continutul de sare. Muraturile facute in saramura trebuie sa fie ori desarate, ori insotite de o cantitate mai mare de apa, care sa permita eliminarea in siguranta a excesului de sare.
Din ce legume putem face muraturi?
In imagine sunt muraturile puse acum cativa ani de prietenul meu, Bogdan, trebuie sa recunosc, am fost uimit de cat de priceput este. Observam clasicii castraveti, mocrovi dar putem mura orice leguma sau chiar fructe. De la pepeni si varza pana la gogonele si pere.
Atentie: gogonelele contin o cantitate mare de solanina, subsanta toxica si cu efect pro-inflamator. Daca suferiti de dureri articulare sau alte boli inflamatorii este mai bine sa le evitati.
Ce ingrediente putem gasi in muraturi?
Ideal ar fi ca in muraturi sa gasim doar legumele, apa, sarea, condimentele. Poate si otetul, la variantele facute in otet.
Cititi cu atentie etichetele muraturilor din magazine, veti fi poate surprinsi sa gasiti: zahar, indulcitori, potentiatori de aroma, coloranti, conservanti.
mmmm bun bun…dar gogosari si conopida n-are Bogdan? Si pepenele e bun rau murat. btw…sunt bune muraturile in diete?
binenteles ca da, daca nu contin ce se mentioneaza la sfarsit
Principala problema la muraturile “de casa” este sarea.Poate ne spune o gospodina ce cantitate de sare se foloseste de obicei.
sarea e buna, serios 🙂
eu nu am voie muraturi…am reflux gastro-esofagian iar medicul mi-a zis sa nu mananc..oricum sufar :((( arata f bine
saramura standard la muraturi se face cu 1 lingura de sare de muraturi neiodata la un litru de apa
cam tarziu pune muraturi Bogdan 🙂
pai sa va spun eu… ca tot am pus :))
1 lingura la 1l de apa
Beatrice: conopida nu imi place si gogosarii cred ca ii programez pe weekendu’ asta 🙂
Vara aceasta mi-am facut solar si am avut pentru prima data rosii 100% ecologice. In toamna am pus si cateva la murat. Stiam ca gogonelele verzi sunt toxice, asa ca am avut grija sa pun numai rosii coapte.
Recent am mai citit despre muraturi si am gasit informatii contradictorii.
Pe blogul oficial al unui doctor nutritionist scrie ca tomatele murate contin nitrozoderivaţi cancerigeni. Pe alte site-uri gasesc ca substantele toxice initiale din rosiile verzi devin inactive prin fermentare si ca gogonelele protejeaza ficatul si contin citostatice naturale.
Ma poate lamuri si pe mine cineva cum sta treaba cu rosiile murate? S-au mai facut cercetari in ultimul timp, au aparut inrormatii noi?