Oul- aliment (aproape) complet
Oul este in alimentatia omului dintotdeauna. Desi in general se consuma interiorul, coaja este comestibila de asemenea. Cele mai intalnite sunt ouale de gaina, dar putem gasi in magazine oua de prepelita si chiar strut.
Cat de bune sunt ouale?
Printre beneficiile consumului de oua (in special galbenus crud) se numara: prevenirea degenerarii maculare si a cataractei, buna functionare a sistemului nervos, cresterea imunitatii (prin continutul natural de vitamina D), reducerea inflamatiilor si alergiilor, prevenirea cancerului de san la femei, cresterea sanatatii parului si unghiilor, imbunatatirea memoriei, buna functionare a ficatului (prin continutul de colina), prevenirea stress-ului oxidativ, detoxifierea metalelor grele (mercur).
Toti acesti factori nutritivi se afla in galbenus.
Albusul, considerat pana de curand “partea buna” a oului se dovedeste de fapt a fi doar proteina insotita chiar de o toxina, antivitamina H (avidina). Deficitul de vitamina H (biotina) este asociat consumului de alcool, caderii parului, dermatitei seboreice, diabetului de tip 2. Avidina este inactivata prin prepararea termica, deci evitati albusurile crude. Albusul are si o cantitate mare din aminoacidul cisteina, cu implicatii in inflamatia vaselor de sange.
Consumate dimineata (in special fierte) ajuta la controlul apetitului si la mentinerea/scaderea greutatii corporale.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28146063
Dupa ce zeci de ani s-a facut propaganda falsa impotriva oualor, cei care ne-au mintit sunt nevoiti acum sa isi schimbe “recomandarile”.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26506379
Trei oua pe zi chiar ajuta la cresterea colesterolului bun (HDL).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28091798
Cum alegem ouale?
Este important ca ouale sa fie fecundate. Astfel ne asiguram ca toate principiile nutritive au fost activate. Extractul de embrion (provenit din oul fecundat) are efecte miraculoase pentru sanatate.
Un alt element in ecuatie este hrana gainilor: cautati oua de tara, de la gaini crescute in semi-libertate, cu hrana naturala (in special seminte). Riscul de imbolnavire cu salmonella este in zilele noastre minim, datorita reglementarilor stricte din industria alimentara.
Exista si riscul de alergie la oua, situatie in care va trebui sa va asigurati necesarul de nutrienti combinand alte surse. Colina este gasita de asemenea in spanac, seminte de in, unt, alune, linte.
Cate oua putem manca?
Principala ingrijorare a fost adusa in anii ’80 de continutul de colesterol. Intre timp aceasta teorie a fost depasita si se considera sigur (chiar benefic pentru nivelul de colesterol) consumul a 6-7 oua pe saptamana. Avand in vedere continutul de grasimi trebuie tinut la minim consumul de carbohidrati cu indice glicemic mare (zahar, cartofi, paine etc.), cel putin la aceeasi masa. Pentru persoanele care fac sport, cantitatea poate fi mai mare.
Bineinteles, trebuie tinut cont de contraindicatii si de sfatul medicului (mai ales la diabetici sau la cei cu risc cardiovascular), ca in orice dieta/program de alimentatie.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27126575
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2989358/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/behindtheheadlines/news/2016-11-02-eating-one-egg-a-day-may-lower-risk-of-stroke–/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11023006
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7124663
Cum preparam oul?
Ouale sunt incluse in diverse feluri de mancare, dar cel mai comod pentru noi este sa le fierbem (galbenusul e de preferat sa ramana moale) sau sa le prajim in grasime (unt, ulei). Secretul este ca prajirea sa se realizeze la o temperatura scazuta, fara a arde albusul, care trebuie sa isi pastreze culoarea alba.
Este simplu: folosim o cantitate mare de ulei (atinge mai greu temperaturi inalte), tinem focul la minim si mutam vasul de pe foc atunci cand temperatura creste prea mult (albusul incepe sa se arda). La inceput poti folosi un termometru de bucatarie. Prajirea in contact direct cu metalul (fie si protejat de un strat antiaderent) duce inevitabil la arderea oului si la producerea de substante toxice.
Pot fi preparate si la cuptor, incluse in alte retete sau chiar la microunde.
Pot fi mancate crude?
Da, putem manca oua crude insa albusul contine si antinutrienti care ar trebui inactivati prin prepararea termica. De asemenea, albusul crud are o asimilare destul de mica.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/9772141/
Ce oua alegem?
Ideal este sa avem gainile noastre, pe care sa le hranim cu o dieta diversa si care sa zburde libere pe campie. Cum acest lucru e mai greu de realizat daca nu traim la tara, iata ce variante avem:
Ouale “de tara”
Trebuie sa avem grija in privinta sursei. Daca gainile sunt tinute inchise si hranite cu “concentrate” sau chiar resturi alimentare, nu am rezolvat nimic. Deci cautam o sursa cunoscuta si ne interesam cu ce sunt hranite si cum sunt tinute (inchise sau semi-libere).
Ouale de supermarket
Ouale din supermarket sunt marcate cu cifre: tipul de crestere, lotul, data de expirare. Au si tara de provenienta. Asta daca ne bazam pe faptul ca au fost marcate exact dupa ce au fost ouate.
Cifra 0: inseamna oua “bio”, de la gaini care au primit doar hrana ecologica (bio). Exista multe suspiciuni privind valoarea nutritiva a hranei dar si asupra certificarii (ouale nu sunt testate, certificarea se face pe baza de hartii si controale la intervale mari de timp).
Cifra 1: oua de la gaini crescute in “libertate”, insemnand ca au acces (teoretic) la iarba, pamant, lumina solara (aspect important pentru sinteza de vitamina D). Au un pret rezonabil dar hrana este clasica, cereale “chimizate”.
Cifra 2: oua de la gaini crescute in hale. Producatorii adauga, de obicei, pe ambalaj, informatii suplimentare, cum ar fi “hranite exclusiv cu cereale”, aratand astfel ca nu se folosesc fainuri animale (faina de oase, faina de peste), desi aceste nutreturi ar oferi o diversitate mai mare de nutrienti si gainile mananca, in mod natural, insecte, rame etc.
Cifra 3: sunt cele mai slabe din punct de vedere calitativ, chiar daca au hrana similara cu “2” si chiar “1”. Gainile sunt crescute in custi (750cm cubi) si nu vad lumina zilei.
Consider acceptabile ouale cu “0” (pentru copii) si “1” (pentru adulti).
Eu consum doar albusul de la oua, in general 3 albusuri de ou dimineata sau dupa antrenament, intelesesem k galbenusul nu ar fi bun de aceea am incetat sa consum fara galbenus.
Mersi mult de tot.
Asta spunea teoria clasica(galbenusul e rau pentru ca are grasime si colesterol) insa in timp s-a revenit asupra acesteia si se considera ca grasimile din galbenus sunt foarte bune iar colesterolul continut nu contituie un pericol pentru sanatate.
Partea a 2-a legat de studiile despre galbenus cum k ar fi inofensive nu o stiam, dar crezi k 3 galbenusiri odata sunt prea mult ?
Nu se pot da raspunsuri la astfel de intrebari… 3 galbenusuri odata la cat timp? prea mult pentru ce?
Fiecare om reactioneaza diferit, nu ai cum sa stii cu certitudine ce se va intampla. Eu unul am mancat tot timpul oua, 2-3-4 pe zi si nu am avut vreo problema din cauza asta pana acum. Insa nu stie nimeni ce se va intampla peste 10-20-30 de ani…
Totusi, daca privim dintr-o perspectiva evolutionista… cauta omul prin padure/savana de mancare… gasea un cuib… crezi ca statea sa se gandeasca la cate oua sa manance? Le bea pe toate si pleca mai departe dupa mistretz sau mure, dupa caz.
Probabil ca nu gasea oua in fiecare zi, deci mai degraba poti manca mai multe oua din cand in cand decat un numar constant in fiecare zi.
Daca esti sanatos, faci sport si ai o dieta curata nu ai de ce sa iti faci astfel de griji, corpul tau te va anunta cand gresesti.
🙂 mersi frumos de raspuns
nu sunt de acord cu privirea evolutionista asupra dietei, trebuie sa evoluam, chiar si din punctul asta de vedere, media de viata in antichitate nu depasea 30 de ani
Dpdv genetic omul evolueaza mult mai lent decat au evoluat alimentele(cele procesate, aditivii, metodele moderne de conservare, preparare).
Media de varsta din antichitate era atat de scazuta din cauze evidente: boli, accidente, razboaie, conditii grele de viata. Se murea lejer de o infectie sau de o apendicita.
Platon de exemplu a trait 82 de ani si poate traia mai mult daca nu era condamnat la moarte. Exista si alte exemple similare.
am mancat 3 galbenusuri crude si mi s-a facut rau, am baut un pic de suc de la 2 cartofi si mi-a mai trecut un pic. crezi ca as putea sa fac salmonela? am dat telefon la informatii salvare dar n-a vrut sa-mi spuna, mi-a zis ca trebuie sa vin acolo. mai am si un ulcer.
Sper ca e o gluma, astfel de probleme nu se rezolva pe Internet ci la medic. Nu inteleg de ce ai mancat 3 galbenusuri crude.
nu e o gluma,de ce spui asta? ce mi se poate intampla? oricum ma simt bine acum.
Pentru ca problemele de sanatate se rezolva la medic, nu pe net.
Pe de alta parte vad ca poti sa pui intrebari, dar cand esti intrebata nu raspunzi sau nu te prinzi ca faci ceva gresit.
eu tot nu imi dau seama cum stiu cand mananc prea multe oua :-). daca ar fi dupa mine, as manca cate un ou fiert sau doua pe zi, albus tare si galbenush moale… da’ nu m-am lamurit daca e vreo buba :-)). Prajit? no way! poate un fel de omleta in tigaia teflonata, fara strop de ulei… mm… Bun articol!
Alimentele facute la teflon fara pic de ulei nu sunt chiar cea mai sanatoasa alegere pentru ca 1. teflonul nu este benefic sanatatii si 2. risti sa le arzi.
platon a murit la 84 de ani, socrate a fost condamnat la moarte si a murit la 71
Intr-adevar, Socrate e cel cu procesul si otrava, dar varstele variaza in functie de sursa, la Platon avem 82-84 iar la Socrate 70-71.
Ouale de rata sau gasca sunt bune pentru a fi mancate? As vrea sa stiu in special pentru copii. Multumesc!
Eu nu vad argumente contra lor, poate doar siguranta (deci trebuie curatate si preparate termic).