Arahidele si aflatoxina
Mai auzeam pe la TV somitati cum vorbeau despre “alfatoxina”(care se refera la alta substanta)… deci aflatoxina este produsul unei ciuperci care poate contamina diverse alimente, in special arahidele si porumbul. Desi mucegaiul respectiv apare in special in medii calde si umede(in timpul stocarii), contaminarea poate avea loc si inainte de recoltare.
Rezultatul expunerii: cancer de ficat.
Alte probleme cu arahidele:
– confuzia cu celelalte nuci sau alune(produse de copaci) in timp ce arahidele sunt de fapt in categoria “legume”
– au prea multi omega 6
– sunt in topul alimentelor alergenice
– sunt printre cele mai contaminate culturi din punct de vedere chimic.
– pacaleala numita “unt de arahide” este de cele mai multe ori o combinatie de margarina, zahar, amidon si poate niste arahide.
– au ajuns in alimentatia noastra din motive pur economice: zona saraca din sudul sua(sclavii eliberati trebuiau hraniti cu ceva) si faptul ca se pot ingrasa porcii cu ele in acelasi timp.
Nu mai e nevoie sa spunem, daca tot le mancam: CRUDE SI NESARATE!
:(( si eu care mananc f multe arahide (prajite sau neprajite..) mi ales ca sunt mai ieftine decat nucile sau alunele de padure..
Buna! Am cateva intrebari:
1.Putem depista alfatoxina din arahide sau malai de porumb dupa miros sau aspect?
2.Folosesc malai din porumb crescut in curte si macinat la tara, pe care il depozitez in camara, unde este tempertura la fel ca in restul casei. Malaiul poate sa dezvolte alfatoxina? Si daca da, poate face ulterior, chiar daca nu a fost contaminat porumbul initial? Banuiesc ca trebuie sa fie contaminat dinainte de a ajunge la mine in camara.
3.Malaiul grisat din supermarket are sanse mai mici sa aiba/faca alfatoxina din cauza procesarii? Sau orice malai poate sa faca alfatoxina?
https://www.cristianmargarit.ro/citeste-in-primul-rand-aici
Punctul 5.