Cuptorul cu microunde
In ultimii ani cuptoarele cu microunde au patruns si in tara noastra. Folosite in special pentru incalzit, sunt suspectate de o serie de probleme.
Principiul lor de functionare este transferul energiei prin intermediul microundelor(unde electromagnetice) in alimente, producand astfel caldura.
Caldura transforma nutrientii din alimente, facandu-i mai usor absorbabili sau dand un alt aspect/gust.
Anumite substante din alimente sunt insa prea sensibile si apar transformari nenaturale, facand aceste substante toxice pentru organismul uman.
In schimb, mare parte din nutrieni pot fi transformati in variante inactive(isomeri pe care corpul uman nu ii poate folosi), ducand la deficiente nutritionale.
Se pare ca exista si beneficii fata de gratar, de exemplu, unde se produc chiar mai multe substante cancerigene.
In afara mancarii, exista scurgeri de radiatii si in afara cuptorului, considerate factori importanti in aparitia cancerului de piele si sterilitatii la barbati(afectand acele celule care se inmultesc cel mai mult/repede), probleme ale sangelui, probleme neurologice, probleme hormonale, scaderea imunitatii.
Evident ca lucrurile astea nu se intampla peste noapte, deci faptul ca mananci mancare preparata/incalzita la microunde nu o sa te omoare maine. Insa iti pot scurta dramatic viata.
Masuri de precautie:
– folositi cat mai putin cuptorul cu microunde
– folositi cuptorul cu microunde la o putere cat mai mica
– folositi cuptorul cu microunde pentru incalzit si mai putin pentru prepararea alimentelor.
– puneti in cuptor doar alimentele in vase special concepute pentru cuptorul cu microunde(alte tipuri de vase/ambalase pot produce substante extrem de toxice, cum ar fi dioxina).
Cele mai multe studii au fost facute de rusi, ei gasind astfel si o utilitate a generatoarelor de microunde: ca arma.
Eu unul prefer mancarea cat mai cruda sau chiar rece daca nu am timp sa o incalzesc.
Mancarea rece are si un alt avantaj: consuma mai multe calorii in procesul de digestie.
PS: evident, ca si in cazul altor lucruri general acceptate de societate, sistemul acopera pe cat posibil toate vocile contra prin metodele arhicunoscute: legi si decizii controversate ale instantelor de judecata, studii care pot demonstra orice, folosirea advertisingului.
ca in orice, masura conteaza…atata timp cat alimentele nu sunt puse in recipiente de plastic si aparatul este utilizat la putere redusa si timp scurt este ok…
chestia care o apreciez,cel mai mult la tine:ceea ce spui este ceea ce faci:).felicitari.e un lucru mare.aa si mai apreciez ca la fiecare post invat ceva nou.mersi
Sunt de acord cu articolul tau, eu n-am sa tin in casa asa ceva. Am dat un search pe blog, dar nu stiu daca functioneaza, articole despre apa noastra cea de toate zilele ai realizat? Ai testat cumva apa alcalina ionizata?
Da, este si un articol despre apa.
https://www.cristianmargarit.ro/2008/11/sanatate/apa-de-la-robinet
Nu am testat apa de care vorbesti. O sa vina un articol in curand despre apa saracita in deuteriu.
O da, si eu am vazut emisiunea cu pricina. Mi-as dori dezbateri asemanatoare si in alte domenii arzatoare. Eu unul folosesc un filtru romanesc cu carbune care isi face bine treaba, cel putin in privinta gustului. Apa are un gust neutru, clorul nu se mai simte deloc. Scuze de off-topic.
Pai si de exemplu carnea de:pui, curcan pulpele in general, cum e mai bine sa le preparam ? Inafara de gratar si cuptor ( nu asta cu microunde ) ci cel de la aragaz, altfel nu mai stiu.
Cristi tu de exemplu cum iti prepari carnea ?
In ordinea preferintei: cruda(de obicei peste, dar mananc si carnati de casa cruzi), cuptor, fiarta, gratar(cel mai rar). Extrem de rar(de cateva ori pe an) mananc prajita/schnitzel.
Deci pestele il fac si eu tot fiert pur si simplu il bag in cuptor intr-o tava asa mai adanca si pun putina apa.
Insa cu pieptul de pui sau pulpele de curcan merg si ele fierte asa ?
Si cand spui cuptor la ce te referi pt. ca nu tot pe gratar o faci ? Doar nu o pui direct pe cuptor ?
Pun carnea intr-un vas de sticla si o bag in cuptor(electric de preferinta sau cu gaze cand nu am la dispozitie electric; NU la microunde). Cateodata pun si ulei/apa/condimente. De cele mai multe ori prefer sa la adaug tupa.
Cristi, iarta-ma ca te contrazic, ceea ce scrii tu este corect de cele mai multe ori, asta insa nope :”Eu unul prefer mancarea cat mai cruda sau chiar rece daca nu am timp sa o incalzesc.
Mancarea rece are si un alt avantaj: consuma mai multe calorii in procesul de digestie”. Mancarea rece sau bautura rece stresseaza digestia, stomacul si intestinul, cauta sa vezi ca ceea ce spun este adevarat.
Depinde ce intelegi prin “rece”. Prin “rece” eu inteleg la temperatura camerei. In alta ordine de idei, sunt lucruri personale, daca o anumita persoana se simte bine mancand intr-un anumit fel, atunci e ok, nu-i streseaza nimic. Eu aici ma refeream strict la ce prefer eu.