Dioxina
Ce este dioxina?
Termenul “dioxina” se refera de fapt la o intreaga clasa de substante(din clasa hidrocarburi heterociclice). Sunt considerate extrem de toxice(de un milion de ori mai toxice decat orice compus natural), provocand, printre altele, cancer.
Ele persista in natura(precum batranul DDT) acumulandu-se in lantul trofic.
Adica… sunt eliberate in mediu in urma unor procese industriale(printre care fabricarea pesticidelor si a hartiei) sau chiar din arderea deseurilor(am auzit ca se deschid niste asemenea incineratoare si prin tara noastra). Nu trebuie sa mai spunem ca SUA au fost cel mai mare producator, folosind aceste substante si ca arma chimica(in razboiul din Vietnam- echivalentul a 40 de milioane de doze mortale pentru om, care isi produc efectele si in ziua de azi).
Produsele de curatat care contin clor, inalbitori, hartia alba, PVC-ul… insecticidele cu care sunt stropite fructele!
Apoi… ajung in sol. Apoi in plante. Apoi in ierbivore. Apoi in carnivore(si om). Exista si ruta “marina”, pestii rapitori(in special cei de apa dulce: stiuca, salau, biban; vedeti dom’le cu Delta aia ce faceti) fiind printre cele mai mari pericole.
Este liposolubila, deci se depoziteaza in grasime. Da, chiar si in grasimea de pe noi. Iata de ce nu este bine sa slabim rapid(pentru ca riscam sa eliberam cantitati mari in sange). Nu trece prin placenta de la mama la fat, dar trece prin laptele matern.
Iata de ce este bine ca sursele de grasimi din dieta sa fie curate, contaminarile cu dioxina fiind de cele mai multe ori legate de cresterea industriala a animalelor.
Ce mai face dioxina?
In afara de cancer, se pare ca mai produce si dermatoze, deregleaza sistemul imunitar, hormonal(scade testosteronul), probleme ale ficatului, probleme cardio-vasculare, probleme neurologice si psihiatrice, probleme in timpul sarcinii, malformatii congenitale, autism.
Cum ne putem proteja de dioxina?
Mancand alimente cat mai curate, produse in zone unde industria este mai putin prezenta. In rest… aceste substante sunt prezente peste tot, inclusiv in aer(unde persista doar 12 zile pentru ca sunt distruse de razele ultraviolete). In sol insa au o durata de viata nedefinita(gen… milioane de ani).
Pentru detoxifiere s-au propus: chlorella( o alga), indol-3-carbinol(gasit in crucifere: broccoli, varza, conopida, mustar, ridichii), argila.
Partea mai proasta e ca aceste crucifere desi sunt anti-estrogenice(deci pe undeva bune, in conditiile supraexpunerii la estrogeni) ele altereaza functia tiroidei. Deci evitati excesul.
Intuitiv, i-am dat tatalui meu un supliment cu indol-3-carbinol acum cateva luni.
Din 133 de tone, se pare ca noi am mancat vreo 100 de carne contaminata lunile astea. Sa ne fie de bine.
Pentru moment, eu m-am dat pe acest detoxifiant pentru ficat:
Cum pot afla daca am consumat carne contaminata? O analiza de sange este relevanta pentru linistea mea ?
Nu stiu sa se faca la noi in tara astfel de analize. Dupa cum spuneam, este foarte probabil sa ai deja in tine, nu numai dioxina ci si multe alte substante toxice.
Pai in cazul asta inseamna ca toti avem. Grav, grav. Ma intreb oare in goana dupa profit unde o sa se traga linie. Asta daca vreodata se va trage linie………sau se trage ea singura…….
Iti propun sa scrii urmatorul articol despre metode de “detox@home”
E in lucru si un astfel de articol, doar ca documentarea nu poate fi sumara. Multumesc pentru sugestie.