Calorii negative
Acest mesaj este o continuare a discutiei de pe forumul getfit.ro
Treaba e asa, teoria veche spune: calories in- calories out.
daca esti cu + atunci pui
daca esti cu – atunci dai jos
Pana aici totul ok si in anumite limite fiecare poate constata experimental (calculand caloriile) ca functioneaza.
Acum, discutia se poarta pe cele doua parti ale ecuatiei:
1. calories in= cat mananci.
Absorbtia nutrientilor este variabila in functie de o sumedenie de factori, atat externi (proportia de nutrienti, calitatea lor, momentul administrarii).
Factorii interni sunt legati de reglarea absorbtiei intestinale. Cu alte cuvinte, din ce mananci, poate ajunge “in sistem” o cantitate mai mica sau mai mare de nutrienti/calorii.
La aceste calorii adaugam si energia mobilizata din rezerve (grasime, glicogen, proteine catabolizate), in cantitati imposibil de masurat.
2. calories out= cat arzi.
Ai in primul rand metabolismul bazal. Nu cred ca mai e vreo discutie aici ca acesta variaza in limite largi de la om la om si chiar la acelasi individ in functie de diversi factori printre care mediul hormonal si legat de asta proportiile de nutrienti si calitatea lor. De exemplu, o persoana mananca porcarii in cantitati uriase dar nu “pune nimic” insa alta tine regim de foarte mult timp cu rezultate foarte slabe. Pe langa aceasta “rata metabolica” avem si energia care este stocata sau folosita pentru anabolismul muscular.
Tabelele sau formulele dupa care se calculeaza necesarul caloric zilnic nu sunt decat niste aproximari care te pot induce in eroare. In general, aceste forumule sunt simpliste (ca si indicele masei corporale), tinand cont doar de sex, greutate, inaltime, fara a lua in seama si tipul somatic, masa musculara, nivelul de fitness etc.
Apoi intervine activitatea fizica. Si aici sunt variatii mari chiar si la aceeasi persoana in perioade diferite si chiar in functie de alimentatie. Caloriile arse la un antrenament depind in mare masura de cat de antrenat este corpul tau pentru acel tip de antrenament. In special pentru exercitiile aerobe (cardio, aerobice) adaptarea intervine rapid si in ciuda orelor prelungite la sala sau pe pista de alergat grasimea ramane la locul ei. Din nou, cifrele din tabele sau de pe afisajele aparatelor pentru “cardio” sunt aproximative si dau de cele mai multe ori cifre mult mai mari decat cele reale. Adica daca banda iti spune ca ai ars 500kcalorii… e posibil sa fi ars de fapt 200.
Dieta
Pe o dieta bogata in carbohidrati, se ard carbohidrati pentru simplul fapt ca in prezenta insulinei (hormon care declanseaza depunerea grasimilor si opreste folosirea lor pentru energie) grasimile sunt stocate, nu arse. Pe o dieta cu putini carbohidrati dar cu mai multe grasimi, evident, se ard mai multe grasimi.
Acum, la cineva care nu are de unde sa arda grasimi asta e mai putin important, dar la cei care vor sa slabeasca este foarte util ca sistemele enzimatice si hormonale care se ocupa cu mobilizarea, transportul, prelucrarea si transformarea grasimilor in energie sa fie in functiune, lucru extrem de greu de obtinut daca mananci multi carbohidrati.
Continutul nutritional al alimentelor
Si in acest caz, valorile din diverse tabele sunt aproximative, mai ales pentru alimentele complexe, cu mai multe ingrediente, in proportii variabile in functie de producator. De asemenea, cantitatile estimate “din ochi” iti pot crea mari surprize cand notezi si cantaresti tot ce mananci.
Dupa cum spuneam, eu tin evidenta dietelor si progreselor catorva sute de oameni, asta dincolo de partea teoretica, unde putem avea discutii in functie de surse si cantitatea de informatii pe care am acumulat-o fiecare.
Deci organismul nostru nu este o simpla masina in care bagi combustibil si care produce energie (ca un motor termic intr-un calorimetru), ci un sistem complex, cu mecanisme de reglare care pot dicta cate calorii arzi dar si cate asimilezi din alimentatie.

Felicitari Cristian! Mult succes in continuare!