Carne, gratar, proteine, digestie
Cate proteine are carnea cruda? Cate proteine are carnea facuta la gratar sau la cuptor? Intrebari care revin iar si iar si iar. In primul rand ca diferenta in rezultatele tale nu o vor face cateva grame de proteina pe zi. Asa cum scriam in urma cu cateva zile, retii in corp atat de putin in raport cu cat mananci incat progresele tale sunt mai degraba garantate de nutritia per ansamblu, antrenamentul inteligent si odihna suficienta.
Gatirea carnii (frigere, prajire, afumare, coacere, fierbere) imbunatateste gustul si textura, distruge agenti patogeni (bacterii, paraziti, ciuperci, diverse toxine), creste digestibilitatea proteinelor (intr-o masura variabila). Evident, continutul de apa scade si deci concentratia de proteine in bucata pe care tocmai o gatesti creste. Totusi, nu apar sau dispar cantitati semnificative de proteine, cantitatea fiind practic identica (cu conditia sa nu fie “arsa”). In legatura cu digestibilitatea proteinelor din carnea gatita, parerile sunt impartiite, unii spui ca ar creste, altii ca scade.
Procentele din tabelele cu continutul alimentelor se refera la 100 de grame de produs, nu la bucata pe care o ai tu in fata. Deci, daca ai o bucata de carne de 100g pe care o pui pe gratar, acea bucata va avea aceleasi (sa zicem) 22g de proteina dupa ce o frigi. Evident, daca s-a pierdut apa si acum bucata cantareste 50 de grame vei avea 44% proteina. Daca te depasesc aceste calcule ar trebui sa reiei aritmetica din ciclul primar si “regula de 3 simpla”.
In acelasi timp, temperaturile mari (in special la frigere- la gratar si prajire) duc la denaturari ale unor substante din carne, cu un rezultat foarte toxic: compusi cancerigeni. Evident, daca uiti carnea pe gratar sau in cuptor poti ajunge si in situatia cand ai ars pur si simplu proteina din ea, caz in care ar trebui sa o arunci, nu sa o mananci.
Deci grija majora nu trebuie sa fie cate proteine au mai ramas in bucata de carne dupa ce ai pus-o pe gratar ci cate substante cancerigene ai produs prin aceasta metoda de gatire.
Eu zic ca e mai putin periculos sa mananci o carne excesiv pregatita(prajita)decat cruda asa cum o recomanda unele sisteme de nutritie,cum e acela pe baza grupelor de sange.In alta ordine de idei are cineva idee ce contine carnea de urs?cateva date informative….Am primit o bucata de carne de la un tip,vanator,dar nu stiu ce sa fac cu ea,cum sa o prepar…Mi-a spus ca e legala initial n-am vrut sa accept:)
Eu unul daca vad urme de arsura ori le inlatur ori ma abtin de la a manca acel aliment. Din punctul meu de vedere lucrurile stau exact invers: prajeala si arsura sunt mult mai periculoase decat riscul sa fac vreo boala, mai ales daca am grija sa verific sursa carnii.
Imi place foarte mult ca tot ce scri ai si probat pe pielea ta,lucru care putin o fac.As avea foarte mare nevoie de niste informati de la tine da evident confidential.Poti sa mi dai un email sau un id de mess.Ms frumos,dak nu vrei sa ti publici email-urile sau adresele poti sa mi le zici per emali pe gocy_1991@yahoo.com….M ai ajuta foarte mult.MS
https://www.cristianmargarit.ro/citeste-in-primul-rand-aici , punctul 5.
Daca vrei sfaturi despre steroizi, nu te mai deranja pentru ca nu vei primi asa ceva de la mine.
Absolut deloc despre asa ceva.Eu sunt destul de incepator si am nevoie de anumite informati in legatura cu antremente shi suplimente.Daca nu ti pot fura cateva minute din timpul liber pentru a ma ajuta atunci scuze pentru deranj.In tine vedeam gen o persoane foarte documentata si cu experienta care ar putea sa ma ajute.
Ma poti ajuta :P??Da mi un id ceva macar sa iti explic situatia.Ms
Mi-ar face placere sa te ajut, dar abia am timp pentru cei cu care lucrez la consultanta personalizata. Sunt sigur insa ca pe http://www.getfit.ro si pe forum, ca si aici pe blog, vei gasi multe din raspunsurile la intrebarile tale.
Trebuie doar sa cauti. Asa cum daca ai fi cautat ai fi gasit atat adresa mea de mail, ca si “un id ceva”, care sunt toate publice.
Pt. Ioan: mai bine te-ai antrena si cu un profesor de gramatica; sincer acolo imi pari incepator si deficitar.
Zice-se ca somnul ratiunii naste monstri… as parafraza adaugand “cu muschi”