Cartofi prajiti
Da, ingrasa. Evident. Aproape ca nici nu mai conteaza cate calorii contin (250-450/100g, in functie de cat ulei au absorbit), mai ales ca e foarte greu de estimat cantitatea consumata.
Hai sa vedem ce mai stiu ei sa faca.
Cartoful in sine este un aliment util pentru cei care au o activitate fizica intensa si un necesar caloric si de carbohidrati mare. Din pacate sunt si printre produsele agricole fruntase la continutul de pesticide. Cautati cartofii crescuti organic, fara pesticide si alegeti cartofi mici, cu un raport mai bun coaja/amidon. Daca au fost expusi la lumina, partea care a devenit verde trebuie aruncata, ea dezvoltand toxine (solanina si chocanina). Solanina se gaseste si in rosiile verzi (necoapte, gogonele) si este foarte periculoasa pentru sanatate. Este de preferat sa nu fie consumati deloc acei cartofi care prezinta culoarea verde sub coaja. Aceste toxine pot fi prezente si fara clorofila (culoarea verde), deci mare grija la modul de pastrare.
Ce contine cartoful?
Cartoful este o sursa buna de vitamina C, vitamina B6, potasiu, cupru, mangan si fibre. Contine si o serie de fitonutrienti, unii cu efect de scadere a tensiunii arteriale. Cei mai valorosi nutrienti se gasesc in coaja. Evident, curatarea si prajirea lasa produsul finit (cartoful prajit) gol, fara cantitati semnificative de nutrienti, cu exceptia amidonului, care da doar energie si in exces duce la ingrasare. Deci ii putem manca cruzi (in salata sau sub forma de suc, pentru efectul alcalinizant), fierti sau copti pentru a avea parte de continutul de nutrienti, fara riscurile aduse de cartofii prajiti.
Din cartofi se extrage si o componenta anorexigena (reduce pofta de mancare), ei avand un indice de satietate foarte mare. Adica te satura bine, raportat la energia pe care o furnizeaza.
Un alt lucru interesant este amidonul rezistent (resistant starch), aparut dupa ce cartofii fierti sau copti s-au racit. El este utilizat drept hrana de bacteriile probiotice (este un prebiotic), deci foarte util in sustinerea sanatatii tubului digestiv si a organismului, in general.
Sunt voci care nu recomanda combinarea amidonului cu “proteine” (ar fi de discutat si sursa proteinelor, ca pot fi diverse). Totusi, adaugarea de branza este o practica foarte comuna si multi se simt bine asa. Branza aduce proteine mai greu digerabile (caseina), calciu, poate niste vitamina D si poate niste vitamina K si acid rumenic (CLA). As opta pentru branza de oaie sau capra, maturate. Urda este semnificativ mai valoroasa din punct de vedere nutritional.
Cartofii prajiti
Prajirea amidonului produce acrilamida (afecteaza ADN-ul, cauzand probleme de fertilitate si cancer) si oxideaza grasimile, rezultand alti derivati toxici. Tipul uleiului este foarte important. La prajire este indicat sa fie folosite uleiuri speciale pentru prajire, rezistente la temperaturi mari. Mare atentie sa nu apara zone foarte inchise la culoare sau arse (ca atunci cand se lipesc de vas ori i-ai lasat prea mult la prajit).
Cartofii prajiti retin de asemenea si cantitati mari de ulei, care aduce si el calorii ascunse. Incercati sa-i scurgeti bine de ulei (sau untura, daca i-ati prajit in asa ceva).
In fast-food-uri sunt prajiti in amestecuri de uleiuri aditivate si grasimi hidrogenate, toxice ele insele. Sarea adaugata prezinta si ea o problema in conditiile in care cei mai multi oameni depasesc de cateva ori necesarul zilnic de sodiu, sarea fiind adaugata la aproape toate alimentele. Atentie si la sarea suplimentara daca adaugati branza.
Alternative mai sanatoase
In loc de prajire putem folosi coacerea (in cuptor, dar fara a-i expune direct la fracara sau jarul gratarului). As evita aluminiul si i-as coace direct in coaja. Exista si aparate de “prajit cartofi” cu foarte putin ulei (se foloseste un jet de aer cald si are suprafata antiaderenta, “air fryer” sau “friteuza fara ulei”).
Exista alternative: cartofii dulci si alte radacinoase (morocov, telina, sfecla rosie) care pot fi gatite in acelasi fel dar vin cu mai putine calorii. Pe alte meleaguri se prajesc bananele verzi (plantains).
Poti adauga in combinatie plante aromatice (rozmarin), pentru un aport suplimentar de antioxidanti.
Ce se intampla daca mananci prea des cartofi prajiti, cu branza?
In primul rand vei avea un aport caloric mare si exista riscul sa te ingrasi. Apoi vor lipsi alte proteine de calitate (colagenul, in special, interesant pentru calitatea pielii, parului si unghiilor). Vor lipsi grasimile sanatoase (de tip omega 3). Vor lipsi magneziul, zincul si alte oligoelemente. Vor lipsi vitamine si minerale, antioxidanti, fitonutrienti pe care i-ai putea lua din alte alimente. Pe termen sucrt poti avea balonari, constipatie, somnolenta. Pe termen mediu si lung stress-ul oxidativ suplimentar poate sa duca la imbatranire prematura.
Se intampla sa mananc asa ceva poate de cateva ori pe an. Poate si din cauza ca sistemul meu digestiv nu se impaca deloc bine cu cartofii, indiferent de modul de preparare. Nici mie nu mi-a venit sa cred ca au incaput 2 farfurii si vreo 200g de branza (roquefort). Au intrat la fix cu smantana+usturoi, o bere mai lipsea si era tacamul complet. Din punct de vedere nutritional si caloric, ar fi fost in regula daca eram dupa un antrenament intens. Totusi, doar de toxinele din prajeala nu ai nevoie dupa antrenament.
Va doresc o saptamana buna si fara cartofi prajiti!
Bina ca m-am lasat de cartofi prajiti…Am mancat o tona la viata mea!…Bine ca mai citim chestii de genul asta, sa ne mai speriem putin..:)
Cristi…daca am cateva intrebari care nu au legatura cu post-urile tale…cum pot sa vorbesc cu tine?…Incerc sa ajut o prietena si am zis sa apelez si la sfaturile tale…
https://www.cristianmargarit.ro/citeste-in-primul-rand-aici
Punctul 5.
dude….nu am mancat anu’ asta cartofi prajititi, mai ales de cand am inceput sala si un mod de a manca mai sanatos…intr-o seara am avut o pofta imensa…dar am reusit sa ma abtin…
Ok Cristi…Mersi!O zi frumoasa!
Din pacate eram un mare fan, insa in ultimele 12 luni am redus considerabil numarul lor, acuma ca am citit si asta, sper sa ma las complet . Oricum , foarte bun articolul.
Era mancarea mea preferata in copilarie combinata cu o salata proaspata si niste carne pe pui, acum mananc destul de rar.
“Solanina se gaseste si in rosiile verzi(necoapte) si este foarte periculoasa pentru sanatate”- adica gogonelele sint otrava curata?
Nu sunt “otrava curata” dar contin aceasta toxina, trebuie sa mananci vreo 4-5kg deodata ca sa dai coltul.
Pingback:Cartofi prăjiți @ starachim
daca cartofi ar ingrasa eu ar trebui sa am 1000 kg, mananc pe fiecare zi cel putin o portie de cartofi prajiti cu o omleta.cu gandul ca asa poate mai pun pe mine. dar nu reusesc sa pun nimic pe mine, aveti o reteta ceva care sa ma ajute sa mai pun cel putin 6 kg, ionuts1982 este id de mess, care crede ca mapoate ajuta
Faptul ca ingrasa e ultima problema a cartofilor prajiti si a prajelilor, in general. Cel mai grav lucru e ca iti creste riscul de cancer si de boli degenerative.
Am 33de ani, 1m63cm si 68kg.De o saptamana am inceput sa fac exercitii,am renuntat la paine,paste,oua,lactate, am baut multa apa,am mancat putin,chiar f.putin legume fierte,fructe si am incercat vestita “supa de varza”.La cantar nu se vede absolut nimic si nu stiu ce se intampla.Nici nu ma simt prea bine,am dureri de cap si sint f. slabita.V-am vazut intr-o emisiune si cred ca m-ati putea ajuta cu un sfat.Precizez ca de 15 ani nu mai consum nici un fel de carne.Va multumesc!
Buna ziua, v-ati raspuns singura la intrebare in penultima propozitie.
Buna ziua!Sunt interesata de o intalnire pentru echilibrarea unui mod de viata. Imi puteti da mai multe detalii?Adresa, pretul consultatiei?Multumesc! O zi buna!