Dieta dupa culorile alimentelor
De cateva zeci de ani nutritionistii si autorii de carti de “cooking” incearca toate metodele posibile si imposibile pentru a convinge oamenii sa manance sanatos. Din pacate puterea media si comoditatea “victimelor” sunt pentru moment invingatoare.
Un factor major in aparitia bolilor metabolice si a obezitatii este consumul de alimente procesate, bogate in carbohidrati cu indice glicemic mare (zahar, faina alba) si grasimi de proasta calitate(margarina, uleiuri rafinate), pe langa un consum scazut de fibre.
Desi la prima vedere o dieta “dupa culorile alimentelor” pare o aiureala, respectand aceasta regula a diversitatii coloristice automat vei manca mai multe legume. Legumele colorate contin fitonutrienti(substante gasite in plante in cantitati relativ mici) care aduc foarte multe beneficii pentru sanatate. Desi apetitul este influentat in principal de combinatia gust-miros, avem si o componenta vizuala.
Galben-portocaliu- culori vesele, in plante semnalizeaza prezenta carotenoizilor (inruditi cu vitamina A) si a flavonoizilor. In somonul salbatic avem astaxantina, un carotenoid cu beneficii nenumarate pentru sanatate, absent in somonul de crescatorie, unde se foloseste un colorant sintetic. Chiar si atunci cand prajim, culoarea galben-auriu este preferata celor maro-inchis.
Rosu- stimuleaza apetitul si da o senzatie de energie, la fel ca si galbenul. In carne provine din oxidarea fierului- fiind o sursa foarte usor asimilabila. Licopenul din rosii este un alt exemplu, asimilabil intr-o masura mai mare atunci cand rosiile sunt fierte si este asociata o sursa de grasime.
Verde- este data de continutul mare de clorofila, care contine magneziu si ajuta la detoxifiere. Frunzele pot contine si alti nutrienti utili, antioxidanti, luteina, vitamine (vitamina C in patrunjel).
Albastru- intalnit in fructele de padure (afine), albastrul este o culoare care iti va reduce apetitul, chiar si atunci cand obiectele de pe masa sunt albastre (farfurii, fata de masa etc.)
Mov- o gasim in putine alimente (coaja vinetelor, ceapa rosie, varza rosie)- in general va reduce apetitul chiar daca fitonutrientii oferiti sunt sanatosi, antocianine.
Negru (si tonurile de gri)- in general evitate de catre oameni, atat in mod natural (fructele negre tind sa fie otravitoare), dar si in lumea moderna: negru inseamna arsura, nesanatoasa. Totusi murele sunt sanatoase, la fel coacazele negre.
Albul arata in principal alimente foarte dense caloric, dar “calorii goale”: zahar, faina, unt. Nuca de cocos, oul, semintele de susan, iaurtul, ciupercile si anumite legume (telina, gulii) ar fi exceptiile.
Mancand mancare colorata, dar cat mai naturala, trecere de la o alimentatie bazata pe junk-food-ul imbibat cu chimicale spre una sanatoasa, bazata pe alimente neprocesate este mai usoara. Mi se pare mai apetisanta o salata multicolora cu diverse vegetale (ardei rosu si verde, morcov, sfecla rosie, broccoli, fasole verde) decat un terci cu aspect de voma constituit din “cereale cu lapte”.
Mai ramane problema gustului, pentru ca alimentele procesate contin celebrii potentiatori de aroma. E normal ca atunci cand treci de la chimicale la o alimentatie naturala sa ti se para ca mancarea nu are un gust suficient de puternic. Totusi, in scurt timp vei redescoperi savoarea legumelor proaspete si chiar a unui ou fiert moale sau a branzei “de tara”.
Articol completat in septembrie 2014.
La mine, chestia cu gustul puternic se rezolva cand e nevoie cu ceapa sau usturoi 🙂
Da, eu inteleg ca la tine… dar la cei din jur? La noi inca se considera ca un om care miroase a ceapa sau usturoi e un taran nespalat, cand in realitate e un om ceva mai sanatos, atat la cap cat si la trup.
Eu tot incerc aceste salate dimineata, dar socotind asa in mare ar trebuie sa mananc mult prea multa salata pentru a imi asigura necesarul de carbo pentru antrenamentul care urmeaza.De exemplu din 100g fulgi de porumb FARA lapte ( lapte nu beau niciodata ), imi i-au cam 70g – 80 g carbo, pe cand din salata trebuie sa mananc nu gluma pentru acesta cantitate de carbo si nu pot.Mai le si combin cativa carbo din fulgi cativa din salate mai incerc si asa cateodata.
Pai pune niste ulei, grasimea este si ea o sursa de energie, chiar mai importanta decat carbohidratii.
Beau ulei de ficat de cod dimineata pe stomacul gol.
nu vreau sa fac publicitate…da am gasit o dieta pe net ff tare…un prieten de familie mia recomandato…15 kg in 2 luni….eu cred ca e o performanta ff mare plus ca am auzit ca la alte persoane a fost cu mult mai bine…la mn a fost suficient 15 kg…daca vreti sa incercati si voi vedeti aici
http://bullshit.net
Danut, dincolo de evidenta reclama pe care vrei sa o faci 15kg in 8 saptamani este mult prea mult si organismul sufera. Este o prostie sa slabesti atat de mult, atat de repede.
Apoi, in limba romana exista cratima, sau “liniuta”.
alimente colorate … frumos spus!!
dar ma intreb ceva: culorile legumelor si fructelor pe care la vad in galantare, sunt asa de la mama natura sau rosul rosiei e de la coptul in depozit, verdele dovleceilor si patrunjelului de la nush ce ingrasamant si asa mai departe? cum putem sa fim siguri ca aceste fructe si legume frumos colorate sunt 100% naturale, in afara de actiunea de a le cumpara din piatza, de la tarani (dar si aici am o temere ca folosesc nitriti si nitrati ca sa le creasca..)?