Morcov
Zilele trecute am avut o filmare pentru o noua emisiune despre dieta si sport. De data asta pe TVR 1. Rolul meu a fost sa vorbesc despre morcovi. Initial mi s-a parut un subiect mult prea ingust ca sa merite deplasarea si timpul… dar cu ocazia asta am aflat lucruri interesante despre morcov pe care nu le stiam.
Cele 6 beneficii al morcovului pe care le-am prezentat sunt:
1. Fiind dulce si usor de transportat/pastrat/mancat morcovul poate fi folosit in locul celebrelor “gustari cu fructe”. Cu o valoare nutritiva superioara fructelor, morcovul se poate pastra timp indelungat(tin minte si acum laditele cu nisip de pe balcon dinainte de ’89) si nu este neaparat nevoie sa cumparam varietatea “de eprubeta” in timpul iernii. Este bogat in vitamine si minerale, precum si in fibre, dand o senzatie de satietate mare, antrenand in acelasi timp dintii si gingiile.
2. Ajuta vederea, clasicul beneficiu cunoscut de toata lumea. Actioneaz pe doua cai:
a) furnizeaza precursori pentru pigmenul numit rodopsina, care asigura vederea nocturna
b) ajuta la prevenirea degenerarii maculare si a cataractei
3. Ajuta la prevenirea cancerului de plaman(in special la fumatori) si de colon
4. Ajuta aparatul cardiovascular: scade colesterolul, scade tensiunea arteriala, previne atacul de cord si cerebral
5. Pentru femei este util in special pentru ameliorarea simptomelor PMS si creste calitatea laptelui matern
6. Ajuta la mentinerea sanatatii pielii, parului, unghiilor. Deci inainte sa va dati cu 100 de creme mai bine tineti o dieta sanatoasa.
Personal beau des suc de morcovi (facut de mine cu un aparat de bucatarie).Uneori mai mananc si morcovi cruzi dar mi se par foarte greu de rontait uneori.
Ce nutrienti importanti pierd prin aceasta “prelucrare”?
Mersi
Nu cred ca se poate spune clar ce pierzi. Fibre in mod cert. Depinde acum de ce ramane dupa ce faci sucul, la unele ramane foarte putin reziduu, si ala uscat, la unele ramane mult, si ala ud… la altele nu ramane nimic.
“Rolul meu a fost sa vorbesc despre morcovi.” – intr-adevar putin ciudat, chiar amuzant – sa invite un specialist in nutritie pentru a vorbi strict despre “x” lucru.
Asteptam un articol despre morcovi, eu unul sunt un mare fan… de fapt imi plac la nebunie toate radacinoasele daca stau sa ma gandesc.
Da, radacinoasele sunt o alegere foarte buna, din multe puncte de vedere.
Bun articol, fix la momentul in care mi-am curatat trei morcovi grasi in asteptarea continuarii lecturii lui Arthur C. Clarke…
a propos de morcovi, la “Brainiacs” au facut la un moment dat un test , sa confirme / infirme mitul conform caruia te colorezi in portocaliu daca mananci numai morcovi. Si timp de o saptamana un amarat a mancat numai si numai morcovi. Spuneau ca la final pielea lui ar fi avut, intr-adevar , o usoara nuanta portocalie… Eu ma manjesc de portocaliu (si nu numai eu, ci si vasele de plastic) de cate ori storc aceasta leguma pentru suc si manevrez pulpa ramasa. O fi normal sa fie atat de puternic “colorantul”? O fi semn ca nu sunt cei mai buni morcovi pe care i=am putut gasi, sau asa erau si cei de gradina de pe vremea bunicii?