Potasiul si bananele
Potasiul este un mineral foarte important pentru corpul uman, necesitatile zilnice fiind evaluate la 3500mg(3,5 grame). Un necesar destul de mare, avand in vedere ca, mancand chiar si cele mai bogate alimente acest necesar se acopera pe la .
Aviz amatoarelor de regimuri de infometare si care au impresia ca vitaminele si mineralele “ingrasa”. Atentie mare si la cei/cele care fac sauna in disperare(crezand ca aburul arde cumva grasimile) sau transpira mult. De asemenea, daca iei diuretice, verifica sa nu creasca eliminarea potasiului.
Potasiul este implicat in sanatatea inimii si sistemului nervos, mentinerea tensiunii arteriale, contractia musculara, metabolismul glucidelor, balanta acido-bazica.
Din pacate majoritatea alimentelor procesate pierd potasiul dar au adaugat sodiu. Asta duce la o retentie de apa suplimentara, care se poate ridica si la 2-3 litri la o persoana de greutate medie. Pe termen lung, deficientele de potasiu, in special combinate cu excesul de sodiu pot cauza diverse probleme de sanatate: crampe, lipsa apetitului, aritmii cardiace, hipertensiune.
Cea mai populara sursa de potasiu sunt bananele, insa putem alege si alte alimente, care fermenteaza mai putin. Faptul ca fermenteaza si au o cantitate mare de zahar le face nepotrivite pentru cei/cele care vor sa mai reduca din rotunjimea burtii cu care sunt “dotati”.
De asemenea, bananele retin din mediu o cantitate mai mare de potasiu radioactiv, fata de alte alimente. Cele mai multe sunt crescute in medii ultra-chimizate (ingrasaminte, pesticide) si apoi tratate cu diverse chimicale (prevenirea mucegairii, coacere rapida etc.)
Alte alimente bogate in potasiu sunt: ficatul, papaya, migdalele, avocado, lintea, pestele, fasolea, cartofii, sfecla, spanacul.
Aha! Deci de-asta dupa o saptamana de mancat pastrav la gratar + spanac la fiecare pranz ( lipsa de timp & inspiratie – happens ), dupa care au urmat analize, aveam nivelul potasiului peste limita.
spanac ftw 🙂 daca tot e sezonul lui .
eu consum cam o banana in fiecare zi,cand ma duc la facultate(luni-vineri).
e posibil sa ajung la un nivel prea ridicat al potasiului?
Asta depinde si de ce mananci in rest, dar mi-e greu sa cred ca poti avea prea mult in final.
Am zis eu ca migdalele sunt bune “pa peste tot”…nu stiam eu ce vb exact…dar eram pe aproape 🙂
migdalele vad ca ajung “ca sarea-n bucate ” 🙂
a propos de actiunea diureticelor si aportul de potasiu, au facut cei de la House M.D. un episod in care parca solutia era sa i se dea omului sa pape banane, pierdea tot potasiul prin urina .
si tot legat de banane care fermenteaza…. sa le comsumam mai degraba cat sunt mai verzi decat mai coapte, corect?
Mai coapte sunt mai digerabile, au teoretic si mai multe calorii(sau un IG mai mare) dar sunt mai putine sanse sa concurezi cu o fabrica de biogaz.
ah, si eu care tocmai eram fericita ca le pot manca vezi, asa cum imi plac mie :-))). mai intai mi-ai luat cerealele cu lapte, acum imi iei si bananele verzi… ma tem ca maine -poimaine mai aflu ceva care sa ma dea peste cap :))))
Eu nu ti-am luat nimic, ti-am spus doar cate ceva despre efectele potentiale asupra corpului tau. Din partea mea poti manca numai pizze si inghetate pana te prinzi singura cum sta treaba. 🙂