Energie: Grasimi
Grasimile, 9kcal pe gram
Fiind sursa de rezerva pe termen lung, grasimile sunt folosite doar cand se intrunesc anumite conditii speciale. Una dintre conditii este ca sursele de mai sus(alcool, carbohidrati, proteine) sa fie prezente in cantitati mici sau chiar deloc. Alta conditie este ca anumit hormoni(glucagon, hormon de crestere, catecolamine, hormoni tiroidieni, testosteron) sa fie in cantitati suficiente in sange pentru a declansa eliberarea(din celula de grasime), transformarea si arderea grasimilor. Din pacate consumul de alcool, carbohidrati si chiar proteine in cantitati mari blocheaza arderea grasimilor pentru energie. Mancand mai multe grasimi, obisnuiesti corpul sa foloseasca grasimea drept sursa de energie. Aste un proces lent, fiind important un aport constant de grasimi. Evident, sursele de grasimi trebuie sa fie cat mai curate, cu un aport echilibrat de grasimi animale si vegetale. Sunt de preferat grasimile in forma lor naturala, cat mai putin preparate termic. Sunt de evitat prajelile, grasimile arse(gratar) si alterate chimic(margarina).
Sursele de grasime animala sunt: grasimea din carne si peste, ficat, galbenusul de ou, grasimea din lapte(unt, smantana, branzeturi fermentate). Sursele de grasime vegetala sunt nucile, semintele, alunele, avocado, masline, cocos. O categorie speciala sunt grasimile din germenii unor seminte(cereale, porumb). Ele ar trebui consumate ca atare, direct din sursa(germeni) si mai putin in forma lor rafinata. Uleiurile sunt la limita pentru ca, fie ele presate la rece, sufera temperaturi crescute, efectele luminii si oxidari neintentionate.
Suplimentele cu grasimi sanatoase sunt extrem de utile deoarece din alimentatie este destul de greu sa luam aceste grasimi in forma pura, cu maxim de substante utile raportat la numarul total de kcalorii.
Maine: despre vitamine si minerale.
Grasimi sanatoase si nesanatoase…
Nu mai gasesc articolele dar am citit pe t-nation si nu numai ca grasimile nesanatoase(ar ridica LDL sau colesterolul rau) sunt prea “demonizate”.
Se pare ca nocivitatea lor vine mai degraba din combinatia lor cu carbo cu indice glicemic mare decat din consumul lor direct.
Offtopic:
Nu mai stii ce sa crezi in ziua de azi…multa info si tot mai contradictorie… 🙂
E interesant ca inainte chiar si in vremea medievala sau si mai inainte erau putini aveau acces la informatie.
Majoritatea nu stiau sa citeasca, care stiau stiau degeaba ca nu erau carti sau erau putine si bine pazite/ascunse, nu avea acces oricine.
Acum informatia este pe toate gardurile si degeaba pt ca informatia(de calitate) se poate ascunde in mod mai “pervers”. 🙂
Se ascunde in multitudinea de informatii pe care oricine le poate scrie sau copia.
Asta nu se intampla doar in domeniul nutritiei sau in cel medical, se intampla in mai toate domeniile…
maleb0gia … se ascunde in cam toate domeniile in care cei ce detin informatia fac bani din “know how” si e normal sa fie asa
cine vrea stie de unde sa se informeze, cine nu, oricum nu o face
plus ca daca ar fi informatiile corecte publicate undeva accesibil nu s-ar schimba nimic … cine nu e interesat oricum nu se streseaza iar cine e interesat, asa cum am zis, gaseste
ideea e sa stii sa deosebesti intre surse si manipulare (ce ofera tertii interesati s-ar putea sa nu fie informatie, dar necunoscatorii sa o ia ca atare)
P.S.
dar nu mai conteaza informatiile de nici un fel … eu zic sa gasim o metoda sa ne stimulam grasimea (brown fat), un frigider incapator pentru sesiuni saptamanale de chill out si o sa fie ca la solar … doar ca intr-o vara toti vom fi slimi
Exista metoda cu butoiul sau cada cu apa rece, dar trebuie sa te tina balamalele.
E adevarat ca ouale fierte tari se asimileaza doar in proportie de 50-80% ? Sau e doar inca un mit…
La fiecare om se asimileaza diferit, este totusi o diferenta enorma intre 50 si 80 de procente, nu?