Alimentatia si exprimarea ADN-ului
Vedem ca aceeasi combinatie dieta/program de antrenament/stil de viata da rezultate cateodata foarte diferite de la o persoana la alta. Cu toate astea, diverse carti sau personaje incearca sa ne propuna solutii minune, care ar trebui sa functioneze la toata lumea, indiferent de genetic, sex, varsta, istoric. Cateodata se uita chiar si faptul ca oamenii au obiective diferite. Din pacate, reteta universala nu exista si trebuie ca fiecare dintre noi sa ne gasim drumul in timp, prin documenatare, incercari, eforturi, perseverenta. Nici chiar cel mai tare nutritionist sau antrenor din lume nu iti poate spune care este cea mai buna solutie pentru tine, doar pentru ca ai dat mana cu el/ea. Mai mult… pe masura ce urmezi un program de alimentatie si antrenament, corpul tau se schimba, facand necesare si ajustari ale programului respectiv. Mda… daca era usor… aratam toti ca in reviste si traiam 120 de ani.
In momentul conceptiei primim un genom. Este informatia pe baza careia existam. Informatia pe baza careia, sub influenta diversilor factori de mediu (de la alimentatia mamei in perioada intrauterina si pana la gazele de esapament din orase) suma de celule care formeaza organismul nostru se formeaza, se dezvolta si moare.
Din pacate, pe parcursul vietii, intrand in contact cu diverse substante (unele naturale, altele straine) ADN-ul nostru se degradeaza. Pe masura ce trece timpul ramanem fara o enzima sau alta, fara capacitatea de a produce (in cantitati suficiente) o substanta sau alta. Chiar si fara capacitatea de a elimina substantele toxice. Procesul e oricum inevitabil, doar ca cei mai multi alegem sa ne distrugem din interior mancand prost, band alcool, luand diverse medicamente, expunandu-ne, in general, la chimicale toxice.
Nutrientii reprezinta un factor major in exprimarea genelor. In conditii normale, doar o mica parte din informatia cuprinsa in ADN ajunge sa se manifeste sub forma de proteine (inclusiv enzime), hormoni, chiar comportamente. Prin controlul atent al alimentelor si suplimentelor putem face ca anumite gene care ne prelungesc viata si ne dau sanatate sa se manifeste, iar gene care ne duc mai repede spre sfarsit sa fie puse in adormire. De cele mai multe ori este imposibil sa facem asta doar prin alimentatie. Un anumit aminoacid sau un anumit fitonutrient se gasesc poate intr-un aliment greu de gasit sau foarte scump. Pe de alta parte, cantitatile necesare pentru a influenta sanatatea pot fi si ele mari. Cum ar fi sa bei 60 de litri de vin rosu pe zi pentru a acoperi cantitatea de resveratrol necesara?
Avand ocazia sa cumpar aceasta carte am descoperit o comoara. Evident, multe informatii le aveam deja de pe net, dar sa vezi totul pus intr-o forma riguroasa si cu o bibliografie generoasa este cu totul altceva. Abordarea este cea care imi place: concreta, bazata pe fapte si dovezi. In primul rand se revine de fiecare data la origini: mediul si alimentatia in care s-a format omul. Apoi se pune accentul pe anti-aging si obezitate. Exact ce aveam nevoie ca lectura de seara.
Se preconizeaza ca in viitor ni se va face analiza genetica si dieta noastra va urma regulile dictate de informatia gasita acolo. Deocamdata, saptamana asta o sa-mi fac testul de alergii la alimente, sunt aproape 300 de alergeni din alimente care se testeaza, va tin la curent 🙂
cred ca e o carte interesanta dar domeniul numit “nutrigenomics” este inca in frageda pruncie…deocamdata abia se da cu batu prin rahat 🙂
Dar se da bine, saltul mi se pare foarte important la ce am citit aici, sunt studii si rezultate destul de noi(1-2 ani).
Din pacate, la 144$ pe amazon se poate spune ca este o carutza de bani…
Da, informatia de valoare nu vine chiar gratis.
cu ce fel de card cunperi de pe amazon?
de la ce banca?
Am cumparat-o personal, nu de pe Amazon. De pe Amazon mi le comanda cineva din state si apoi le trimite incoace.
la ce clinica faci acest test si cat ajunge?
Buna, poti sa imi spui te rog daca testul de alergii la alimente include si intolerantele alimentare? si unde il faci?
Merci