Continutul de vitamine si minerale din fructe si legume
Din pacate, nu sunt suficiente fructele si legumele, mai ales in conditiile in care sunt crescute cum sunt crescute.
Teoretic, daca ai manca numai fructe si legume crescute si coapte natural, in cantitati mari, ti-ai asigura o parte din vitamine si minerale(o alta parte importanta trebuie sa vina din produse animale, pentru ca fructele si legumele NU contin toate mineralele si vitaminele, ci doar o parte, cele produse si stocate de plante).
Daca am recunoaste la modul general ca necesarul de vitamine si minerale este ceva mai mare decat clasica doza recomandata de organismele internationale si ai afla cat contin exact fructele si legumele(in special cele din agricultura moderna) atunci ai ajunge la niste cantitati uriase de fructe si legume pe care ar trebui sa le mananci in fiecare zi, inclusiv din fructe si legume la care nu prea ai acces in mod curent. Acestea ar veni si cu o cantitate suplimentara de energie, care, in cazul unui regim de slabire, nu este tocmai cel mai indicat lucru, balanta slabirii fiind foarte fina.
Pe de alta parte, poluarea, stress-ul, antrenamentele, cresc necesarul de vitamine si minerale.
Este o discutie foarte larga pe tema asta, unii preferand sa mearga pe mana media si a guvernelor care ne spun ca mancand cateva banane culese verzi si coapte in cutii de carton si cateva rosii fara nici un gust iti pot asigura acel necesar “de vitamine si minerale”.
Eu unul prefer sa merg pe ideile diferite, adica pe un necesar mult mai mare de vitamine si minerale, imposibil de acoperit in mod uzual din alimentele disponibile intr-un supermarket. De aceea, pe langa accentul pus pe legume si fructe proaspete, de la tara(in perioada cand ele sunt disponibile) consider ca suplimentele cu vitamine si minerale sunt poate cele mai utile suplimente dintre miile disponibile.
DZR-ul(doza zilnica recomandata) “declarata” este mica, asa cred si eu.
De asemenea nu-i inteleg nici pe cei care stabilesc acest DZR:
Indiferent ca persoana are 50 kg sau 80 kg DZR-ul ar fi cam acelasi ceea ce este imposibil.
Daca faci sport sau esti activ DZR-ul creste, asta iarasi “cercetatorii” uita sa ne zica…
Cel mai bun exemplu – DZR de vit C – 60 mg…jenant.
Putin off-topic: pentru acizii grasi omega 3 nici macar nu se recunoasc oficial calitatile si necesitatea in dieta. Pentru vitamina D situatia e cam la fel… e normal, pentru ca oamenii trebuie sa se lupte cu depresia, bolile cardiovasculare si imunitatea scazuta, nu sa fie preocupati de faptul ca sunt sclavi pe plantatii.
Nu stiu daca este un loc in care ar trebui sa te astepti sau nu sa gasesti asa ceva,o persoana din familie care stie ca iau suplimente imi arata un articol in formula as scurt si la obiect scris de 2 laureati Nobel si unul propus care strigau sus si tare ca la alimentele actuale avem nevoie de circa 5-10 ori mai multe vit+min decat DZR,si numarul total se situa la circa 60 de min si 20 de vit zilnic + acizi grasi,vorbeau si de proteine etc dupa care detaliau rolul fiecarui micronutrient.Sper sa nu te superi ca am zis sursa,Cristi,tin minte prost sau nu prea o agreezi,dar imi pare rau ca nu e ceva mai larg raspandit ci doar un colt intr-o revista/ziar despre care nu stiu multe.
Informatie buna si proasta poate fi oriunde, chiar si la mine pe blog, in formula as sau in comunicatele oficiale ale ministerului sanatatii. De aceea este important sa ne documentam pe cont propriu, pentru a fi capabili sa selectam ce e bun si ce nu.
Poate intr-un fel e mai bine asa, se selecteaza prostii. Prosti din care o foarte mare parte oricum habar n-au ce-i aia DZR si nu isi asigura nici macar atat, ce sa mai vorbim de dozele necesare ce par a se apropia de cele reale…
Totusi eu nu sunt de acord cu alternativa suplimentelor cu minerale si vitamine. Asta pentru c-am incercat diferite variante, stiu pe altii care-au facut la fel si … afara de elementul placebo nu cred ca e mare lucru de capul lor. De ce?
Pentru ca se ignora un factor foarte important: vitaminele si minerale din pastile sunt asimilate de corp intr-o proportie mult mai mica decat cele gasite in stare naturala. Pe cand primele sunt asimilate undeva sub 20 % cele naturale sunt asimilate pe 98 %. Diferenta nu?
Asa ca in loc sa dau cateva sute de mii pe o mana de pastile cu vitamine si minerale, pe care sa le-nghit in sec si sa elimin 80 % din continutul lor, prefer sa ma duc in piata si sa-mi fac plinul cu legume si fructe, sa ma bucur de gust si sa stiu ca aproape 100 % este asimilat de catre organism, prin urmare nu arunc banii pe geam ca-n primul caz.
Nu vreau sa creez nici o polemica, mai ales ca sunt constienta ca firmele producatoare de suplimente nutritive or sa respinga si or sa bage la umbra aspectele astea.
20%, 98%… cifre scoase din burta. Tipurile de suplimente cu vitamine si minerale sunt atat de diferite, atat ca forma de prezentare, substante active cat si rata de absorbtie incat o discutie generala pe tema asta denota ignoranta crasa.
Utilitatea suplimentarii cu vitamine si minerale este dovedita de foarte mult timp, multe boli si probleme de sanatate se pot preveni prin administrarea de astfel de suplimente, deci nu se pune problema ca arunci banii pe geam. Suplimentele cu vitamine si minerale au aparut tocmai pentru ca era nevoie de ele si s-au mentinut pe piata atatia ani tocmai pentru ca isi fac treaba foarte bine.
Oricine a luat un supliment de calitate cu vitamine si minerale stie foarte bine ca nu sunt bani aruncati.
Fructele si legumele crescute artificial nu contin mai nimic, este doar o amagire ca iti poti asigura necesarul din ele. Chiar si din cele 100% naturale, ar trebui sa mananci niste cantitati care sunt inaccesibile majoritatii oamenilor.
Bine ar fi daca necesarul nostru de vitamine s-ar putea lua din legume si fructe, dar datorita pesticidelor, ingrasamamintelor artificiale, conservantilor s.a. ce cumparam noi din supermarket nu este decat un aliment cu gust specific dar nutrimente aproape 0.
Omul preistoric se hranea cu fructe si legume, din cand in cand se mai hranea si cu carne (in general peste – care era ogat in acizi grasi esentiali), deci fructele si legumele erau principala sursa de nutrimente.
Pot sa zic ca unii dintre noi nici macar nu stim sa mancam fructele, le combinam cu tot felul de alimente, sau mai rau, le mancam dupa masa. Si atunci ce nutrimente si vitamine mai luam din fructul respectiv? Fructele ar trebui consumate inainte de masa si dupa 30 min (timpul necasar fructelor sa treaca prin stomac) si apoi sa servim masa. Exista si fructe care nu fermentaza imediat, care se pot consuma impreuna cu unele alimente (gasiti carti si documentati-va).
Mancati fructele sezoniere.
Ce pot sa zic este ca Dieta e un cuvant simplu, dar intelesul lui este unul foarte complex si care depinde de foarte multe chestii.
Offtopic: Valoarea nutritionistului se cunoaste dupa felul in care arata nutritionistul. Am vazut o gramada de doctori dand peste nas nutirionistilor pentru simplu fapt ca ei au o diploma. Parerea mea este ca degeaba au o diploma daca arata si se simt foarte rau, e ca si cum ai sti ca excesul de proteine cauzeaza osteoporoza, dar nu faci nimic importiva asta, sau sti ca fructele si leguleme din supermaket nu sunt 100% naturale ci sunt crescute si modificate genetic, stropide cu tot felul de pesticide, dar din nou nu faci nimic, preferi sa mergi in supermarket pentru ca scutesti ceva timp.
Ideea e “Eat to live not live to eat”
Mancati sanatos !
Scuze de offtopic.
Aveti idee atunci de o sursa care sa fie cat de cat credibila si aproapa de adevar totusi in ceea ce priveste cantitatea optima de vitamine si minerale necesara noua?
“noua” este un termen mult prea general. Este evident ca necesarul difera de la om la om in functie de foarte multi factori. Punctul de plecare poate fi alimentatia omului preistoric, se pare ca peste 1g de vitamina C pe zi si cateva grame de calciu :).
Ai dreptate Cristi, imi cer scuze. Ceea ce voiam eu sa aflu de fapt este daca imi poti recomanda o sursa buna de informatie ( website, carte etc. ) de unde ma pot documenta.