Fantomele trecutului
Dupa o discutie avuta cu cineva la telefon (un om care a sunat pe telefonul firmei pentru a cere amanunte in legatura cu niste suplimente) mi-am dat saeama ca in 2009 inca ne mai bantuie niste fantome:
1. Proteina de zer simpla, luata eventual pe burta goala sau dupa antrenament.
Am scris deja despre excesul de proteine. Mi se pare periculos in special excesul de proteine de origine animala, cu accent pus pe proteinele extrase din lapte. Aportul de proteine trebuie sa fie echilibrat intre cele animale si vegetale, iar la animale se recomanda o diversitate cat mai mare (peste, carne si organe, oua, lactate). Evident, mai putin soia, poate cea mai mare pacaleala dietetica a mileniului, dupa cereale (eventual cu lapte). Cat despre shake-ul de proteine, am scris de asemenea.
2. Pieptul de pui la gratar.
Deja de cativa ani s-a aflat ca gratarul este toxic. In contact cu metalul incins, anumite substante din carne(si grasimea aferenta) se degradeaza, rezultand compusi cancerigeni. Este de preferat carnea fiarta sau la cuptor. Pe de alta parte, se pune accentul pe un tip de carne care nu are nimic special, lasand la o parte altele, mult mai hranitoare: vita, oaie. Evident, pestele ar trebui sa fie pe primul loc. Carnea de pui este obtinuta de cele mai multe ori prin procese industriale care nu tin cont decat de profit, “umfland” bietele animale cu metode din cele mai nesanatoase: indoparea cu nutreturi chimizate, antibiotice, hormoni etc.
3. Lactatele degresate (branza degresata, iaurt degresat).
Pentru a aduce aceeasi cantitate de energie in dieta, lactatele degresate vor compensa prin proteine (pe care le contin si laptele degresat, iaurtul degresat, branza degresata) si carbohidrati (fie din laptele dulce, fie din alte alimente). Trecand peste dezbaterea interminabila low carb vs. low fat, a manca pur si simplu o sursa de proteina din lapte, procesata industrial, golita de grasimile esentiale si vitaminele liposolubile mi se pare un lucru inutil si periculos. Branza retine in principal o proteina din lapte numita caseina, care, desi se absoarbe lent (asta este prezentat ca un avantaj), se pare ca aduce si o serie de probleme tubului digestiv, imunitatii si sanatatii, in general.
4. Albusurile de ou sau eliminarea galbenusurilor.
O alta tampenie imprumutata din regimurile culturistilor de performanta, in perioada cand dietele “low-fat” erau la moda. Albusul contine doar putina proteina, in rest toxine, in timp ce galbenusul are cam aceeasi cantitate de proteina, dar este insotit de nenumarati nutrienti esentiali, de la vitamine si minerale la lecitina si acizi grasi esentiali.
1+2+3+4= inveti corpul sa arda proteine pentru energie, in loc de a arde grasimi (eventual din stratul de rezerva de pe burta) si carbohidrati (din mancare).
5. Folosirea de suplimente pentru slabit puternice (termogenice) inca din primele zile ale unui program de slabire.
In afara de faptul ca organismul omului sedentar poate reactiona in mod negativ la substantele stimulatoare (cofeina, sinefrina, yohimbina), daca folosesti cele mai puternice suplimente din prima zi, ce vei mai folosi cand vei atinge un platou sau vei ajunge la faza in care trebuie sa dai jos ultimele kilograme de grasime?
Cum sa fortezi organismul in acest fel cand tu nu stii sa mananci, sa te antrenezi, sa te odihnesti? (Daca stiai nu ajungeai sa ai nevoie de un program de slabire).
6. Lipsa grasimilor din dieta.
Grasimile sunt un nutrient esential, atat cu rol energetic, dar si in reglarea unor procese metabolice si hormonale complexe. Corpul nu poate functiona fara grasimi, asa cum, surpriza mare… colesterolul face parte din aproape fiecare celula umana.
Mai sunt si alte aberatii precum: sa nu bei apa in timpul antrenamentului, cardio inaintea antrenamentului cu greutati, sa nu mananci dupa ora 6, vitaminele ingrasa, aminoacizii ajuta la slabire, antrenamentul abdomenului cu sute de repetari, greutati mici pentru definire, berea e sanatoasa, fetele care nu vor sa puna prea multi muschi etc. etc. etc. Sper ca daca ai ajuns pe acest blog sa nu mai ai nevoie de argumentatie si pentru acestea.
Peste tot vorbim de grasi! Dar de slabanogi? De cei care mananca pe rupte si nu pun mai mult de 2 kg pe luna? Cred ca unii ar avea nevoie de “Complete idiot’s guide to putting on weight”!
Serios vorbind, cu referire la punctul 2…mi-e groaza pur si simplu sa ma gandesc la ce se intampla prin fermele industriale de pui…
Un echilibru intre proteinele de origine animala si cele de origine vegetala inseamna jumate – jumate?
Cum se poate face asta?
(fara soia sau paine)
Asta se face mancand si proteine de origine vegetala din: leguminoase(mazare, naut, linte), seminte, nuci, alune. Cerealele au de vreo 3 ori mai putine proteine decat sursele mentionate, deci nu reprezinta o solutie decat poate pentru cei care au nevoie si de aportul marit de carbohidrati(amidon).
buna Cristi…vreau sa iti spun ca eu pe perioada verii nu pot manca altceva decat branza su salata de rosii si ciorba de zarzavat…este vreo problema?pot intampina probleme?popici
Da, este o problema, se numeste malnutritie. Mancand doar 2 grupe alimentare(lactate si legume) ajungi sa ai un aport scazut din nutrienti pe care aceste alimente nu ii ofera in cantitati suficient de mari.
Imi place titlul, si desfiintarea politicoasa, cu argumente solide a unor concepte ce erau, si din pacate inca sunt pt multi pietre de temelie in sport si nutritie
Victor, google:
Stronglifts sau Starting Strength
+
GOMAD diet
Stau si ma intreb daca corpul uman chiar “invata” la un moment dat sa consume ceva aka grasimi, proteine, carbo in mod mai “exclusiv”.
Eu cred ca consuma ce are la momentul respectiv si in caz ca nu are suficient incepe sa intre in “rezerve”, in grasime.
Da, invata. Este nevoie de timp pentru ca anumite enzime sa se activeze, enzime implicate in producerea de energie din grasimi, carbohidrati, proteine.
De asemenea, partea hormonala are si ea o inertie, in ambele sensuri.
Sursele de energie vin si cu alti nutrienti(vitamine, minerale, diverse substante chimice) implicate in metabolism, dincolo de simpla ardere a unui substrat pentru energie.
Daca problema era simpla si lejera, gen “in caz ca nu are suficient intra in rezervele de grasime” nu ai mai fi vazut oameni grasi pe strada si oricine ar fi raspuns la cea mai simpla dieta.
Eu obisnuiam sa nu manac grasimi, totul era light. Acum, in fiecare dimineata mananc ceva cu grasime: putin unt cu icre de somon sau un pahar cu lapte cu 3,5% grasime si cu toate astea am slabit un kg, ceea ce nu reusesc asa usor. Cu siguranta grasimile au rolul lor si am observat ca acele persoane care consuma grasimi isi mentin greutatea, pe cand restul oscileaza.
mai cristi nu stiu dc ai sters posturile mele..totusi ai dreptul pentru ca e blogul tau si rasp la cine si la c intrebari doresti u..dar nu stiu ,repet,cu ce te deranjau acele intrebari ..credeam ca pot gasi un “sprijin” pe acest blog,la tine.imi cer scz daca am deranjat cu cv..insa nu asta a fost intentia.
Acest site NU este un site de intrebari si raspunsuri, pentru asta avem forumul, unde se discuta pe larg diverse probleme si unde poti afla mult mai multe pareri.
In general, acele informatii pe care le cauti, sunt deja aici pe blog, in diverse articole. Cum ar fi sa reiau toate lucrurile astea pentru toti cei care pun intrebari? Ai idee cate intrebari de genul asta primesc pe zi, pe mail, pe forum, pe blog, la telefon, personal etc.? Cum ar fi sa stau sa raspund la toate?