Branza cu rosii
Brânză cu roșii
Rosii cu branza, combinatia salvatoare pe timp de vara. Hai să vedem și cât de sănătoasă este.
E ceva deosebit la aceasta combinatie, in afara de faptul ca este ieftina, usor de pus pe masa si satioasa?
Din punctul meu de vedere, nu. Mai ales in forma clasica, de branza ordinara cu rosii, fara nici un fel de adaos. Ceva proteine, ceva grasimi, ceva carbohidrati. Prea mult calciu, prea multa sare, prea putine alte minerale si vitamine. Și aproximativ 250-300kcal la 100g. Nu as recomanda acest mod de hranire de mai multe ori pe zi. Poate doar o data la cateva zile, in special atunci cand se coc rosiile in gradina si poti manca fara riscul de a-ti lua portia de pesticide pentru o luna.
Branza consumata in cantitati mari (in special cea de vaca, bogata in caseina) este legata de aparitia unor tipuri de cancer si a altor tulburari de sanatate (hormonale, autoimune). Rosiile necoapte pot avea un efect pro-inflamator la persoanele predispuse. Dar cele bine coapte au licopen, un antioxidant foarte bun.
Un risc semnificativ este să mâncăm prea mult. La brânză, 100-150g sunt suficiente pentru o persoană “medie”. Altfel se adună prea multe calorii, mai ales la specialitățile de brânzeturi cu multă grăsime. Iar dacă se mai adaugă și pâine, este combinația perfectă pentru îngrășare.
Observă efectele
Deci daca o “dieta bazata pe rosii cu branza” te duce la dureri de cap sau articulare, retentie de apa, ingrasare, somnolenta, nas infundat (secretie crescuta de mucus) atunci poate ar fi mai bine sa reduci cantitatile si sa consumi aceste alimente doar ocazional. O idee buna mi se pare adaugarea de alte ingrediente, ca in cazul asta: MCT Oil, oregano si seminte de in/canepa, pe langa faptul ca am folosit doua tipuri de branza.
De ce trebuie sa limitam ce e in farfurie doar la branza cu rosii ? Spre exemplu eu de multe ori dimineata imi pun pe farfurie : 1 ou, branza, rosii, peste ton sau sardine, ardei, salam, eventual ridichi. Si mananc din fiecare… Nu-i mai bine asa ?
Cum spuneam: “decat sarac si bolnav mai bine bogat si sanatos”. Evident ca e mai bine, doar ca cei mai multi oameni ori nu au celelalte alimente la dispozitie ori sunt foarte comozi si raman la branza cu rosii.
Eu azi am mâncat telemea de oaie cu roşii.Într-adevăr, roşiile care sunt acuma pe piaţă sunt cele de la solar, cele care cresc în grădină ies puţin mai târziu.
mama ce foame mi-e :-))
merge mai bine un bol de ovaz cu lapte si miere sau gris cu lapte si cascaval peste!POFTA MARE
Despre cereale cu lapte am tot scris: nu reprezinta nicidecum vreo varianta “sanatoasa” ci doar comoda si ieftina. Sunt foarte putini oameni care tolereaza bine si care pot beneficia de pe urma combinatiei “cereale+lapte”. Evident ca in adolescenta nu iti vei da seama de potentialele probleme, pentru ca ele apar mult mai tarziu in viata.
de ce sa nu includem in discutie ceapa si usturoiul? si ce daca miros intr-un fel aparte?
am citit ca aceasta combinatie ingrasa foarte tare..este , de fapt, o parte din regimul luptatorilor sumo..(si stim titi cum arata acele persoane). pana la urma, e light ori ba?
Cristi, spune-mi te rog cu ce se pot combina cel mai bine cerealele ?
Branza de vaci degresata sau iaurt ?
Multumesc anticipat
Cand zic cereale, ma refer la cereale integrale din ovaz fara adaos de zahar .
In plus de multe ori dimineata le amestec cu 4-5 albusuri de oua si le bag la microunde 2 minute. Nu sunt sigur ca e bine ce fac , de aceea intreb.
Multumesc inca o data.
Personal nu consider cerealele ca fiind un aliment benefic pentru specia umana. Pot fi incluse in dieta, dar nu as face din ele baza dietei.
Ovazul e ceva mai bun decat graul (cel mai rau), secara. Eu prefer ouale intregi si evit microundele.