Cancer de sân- dieta
Acest articol despre dieta în caz de cancer mamar este doar o opinie personală și nu reprezintă sub nicio formă un tratament și nu pretinde că aceste măsuri ar “vindeca cancerul”. Sunt doar idei colectate din diverse surse privind în special prevenirea recidivelor după tratamentul chirurgical și medical. De asemenea, prevenirea poate fi realizată și luând aceste măsuri. Totuși, cancerul este o boală extrem de complexă și nimeni nu poate pretinde în acest moment că deține soluția împotriva lui. Mai ales că există multe tipuri de cancere, câteodată apărute simultan. Sfătuiesc orice persoană diagnosticată să urmeze tratamentul recomandat de medic.
Cancer de sân… un flagel care loveste din ce în ce mai des. În ultimii 50 de ani incidența cancerului de sân a crescut de mai multe ori. Poate fi și o “punere în evidență” datorată tesărilor mai dese și mai precise. Da, în acest timp s-au întâmplat câteva lucruri:
Anticoncepționalele
Pastilele anticoncepționale sunt hormoni cu ajutorul cărora mersul natural al lucrurilor (ciclul menstrual) este distrus, cu scopul de a impiedica o “sarcină nedorită”. Un scop nobil, la prima vedere. Oricum, o metodă de contracepție mai umană decât avortul. Folosiți mult prea des și “pentru reglarea ciclului”, acesti hormoni artificiali se pare că tulbură foarte grav și pe termen lung un sistem atât de complex și delicat încât nici în ziua de azi medicii habar nu au cum functionează cu adevărat.
Din nefericire, pastilele anticoncepționale sunt recomandate de medici cu textul “mi le-a dat după ce mi-a facut analizele”. Nu soro, nu avea ce analize să îți facă, este doar un pretext și atât. Analizele sunt doar ca să nu crăpi prea repede de la ele. Pentru a identifica acele contraindicații care ar pune sănătatea în pericol imediat. Iar “dozele mici” sunt neimportante, importantă este puterea substanței, efectele ei.
Xenoestrogenii
Aceste substanțe chimice care imită în corp efectele hormonilor estrogeni pot duce la dezechilibre hormonale, cancer, depresii și multe alte efecte negative, încă prea puțin cunoscute sau cercetate. Îi găsim în masele plastice (bisphenol A), pesticide (pe care le regăsim în mâncare), cosmetice și multe alte produse și obiecte. Alcoolul, zahărul, soia, glutenul, pot crește nivelul de estrogeni din organism.
Chimicalele din cosmetice
Au apărut diverse produse cosmetice pline de chimicale. Aceste chimicale se pot absorbi prin piele și pot avea efecte în alte zone ale corpului: glande, creier, ficat etc. Chiar dacă într-un produs cantitatea de substanțe toxice este foarte mică, unele se pot acumula în corp și îți pot arăta colții peste mai multi ani. Unul dintre vinovați ar fi deodorantele cu forme toxice de aluminiu.
Alimentația “modernă”
Au apărut alimente super-procesate, plante cum este soia modificată genetic, au început să fie folosite pe scară largă în alimentație. Aceste alimente sunt golite de conținutul de vitamine, minerale, oligoelemente, fitonutrienți. În schimb, ele primesc o serie de aditivi chimici, începând cu faza de creștere/cultivare și apoi procesarea (conservanți, coloranți, arome, agenți anti-aglomerare, substanțe folosite în procesele de prelucrare) ale căror efecte secundare sunt încă prea puțin cunoscute. Efectele produselor tradiționale din soia asupra femeilor de origine asiatică sunt cu totul altele decât efectele produselor procesate din soia asupra femeilor de origine africană sau europeană.
Vârsta și numărul sarcinilor
Numărul de copii pe care îi naște o femeie pe durata vieții a scăzut și în lumea “civilizată” prima sarcină întârzie acum spre 30 de ani. Se pare că femeia este programată genetic să nască mai mulți copii și asta începând cu o vârstă fragedă (pentru standardele de astăzi). Faptul că până la 30 de ani nu se întâmplă în corpul femeii un lucru care ar fi trebuit să se întâmple probabil de la 15-16 ani duce la niște tulburări hormonale foarte greu de evaluat și tratat.
Dietele fără grăsimi
Dietele fără grăsimi pertrubă grav sistemul hormonal, atât la femei cât și la bărbați. Există și persoane care funcționează bine o perioadă fără să mănânce grăsimi, dar, până la urmă, toată lumea plătește prețul acestui dezechilibru grav. Speranțele că o dietă bogată în legume, fructe și cereale ar reduce riscul de cancer au fost, în acest fel, deșarte, pentru că s-a exclus un nutrient esențial: grăsimile.
Stress-ul
Nivelul de stress a crescut foarte mult. Stress-ul psihic este pus acum la zid într-o sumedenie de afecțiuni și tulburări, pentru că fizicul este dependent de psihic, așa cum și psihicul este dependent de fizic. Eu, în perioadele de stress psihic intens, am observat că Rhodiola mă face mai calm și îmi conservă energia nervoasă pentru lucrurile importante.
Alcoolul
Femeile au inceput să bea ca porcii (cine a văzut englezoaicele în acțiune tie despre ce vorbesc, dar nici cu româncele nu mi-e rușine). Despre efectele nocive ale alcoolului se pot găsi informații gârlă pe internet. Din păcate, producătorii de alcool vin din când în când cu câte o “dumă” de tipul: “vinul previne bolile de inimă” (ceea ce e parțial adevărat) sau “berea este sănătoasă”. Răspunzând dorinței de confirmare și în același timp negării în care toți (semi)alcoolicii trăiesc, aceste “știri” distrug ani de zile de muncă și eforturi ale celor care luptă pentru o viață sănătoasă. Aceste informații provin din studii și statistici interpretate eronat sau pur și simplu falsificate.
Degradarea informației genetice
S-au descoperit anumite alterări genetice care predispun la cancerul de sân. Ele se transmit ereditar însă nu se poate preciza dacă au existat dintodeauna sau pot fi create în prezent, prin alterarea ADN-ului în contact cu substanțele toxice prezentate mai sus.
Sedentarismul și obezitatea
Sedentarismul a devenit regula, nu excepția. La fel și supraponderalitatea. Se pare că femeile care fac sport în mod constant pe durata vieții au un risc scăzut de cancer la sân și o sansă mai mare de supraviețuire în cazul apariției acestei boli. Sedentarismul este legat și de o expunere mai redusă la soare și deficitul, practic generalizat, de vitamina D.
Alte cauze și mecanisme
Cauzele posibile sunt diverse și probabil că fiecare caz în parte are un cumul de factori care a dus la acea situație. Acești factori este posibil să lucreze împreună, fiind practic imposibilă determinarea unei cauze unice într-un studiu statistic. De exemplu: pastila anticoncepțională crește riscul de cancer. Dar la fel se întamplă și în cazul expunerii la xenoestrogeni. Din moment ce toată lumea este expusă la xenoestrogeni, nu se poate afirma că grupul de femei care foloseste pastila anticoncepțională are o incidență a cancerului de sân crescută în mod relevant din punct de vedere statistic. Și mai toate femeile folosesc deodorante cu aluminiu. Totuși, una dintre ipotezele care capătă pe plan inernational din ce în ce mai multă greutate este ipoteza alimentară. În primul rând excesul de calorii, care pune un stress asupra mitocondriilor, dar și a altor mecanisme și sisteme.
Evident, ca pentru orice dietă sănătoasă, trebuie excluse alimentele procesate, prăjelile, alimentele arse, aditivii alimentari, pesticidele. Una dintre dietele dovedite ca fiind eficiente împotriva tumorilor este dieta ketogenică, dar trebuie adaptată acestei situatii speciale, nu se poate ține o dietă ketogenică pentru slăbire sau pentru culturism cu pretenția că va fi de ajutor. Cu toate astea, cele mai populare diete propuse sunt cele vegane, uneori chiar bazate exclusiv pe sucuri de legume. Chiar dacă nu există dovezi științifice care să le demonstreze eficiența.
Alimentația
Ar fi trebuit să începem cu ce exclude: alimente procesate (mezeluri), zahăr, făină albă (gluten), uleiuri rafinate, prăjeli, alimente arse, contacul alimentelor cu mase plastice, grăsimi de la animale crescute industrial, alcool, soia.
Legume și fructe
Încercați să mâncați legumele de sezon, organice. A mânca legume de dragul de a mânca legume, deși nu au văzut soarele sau pământul și conțin cantități periculoase de chimicale nu este un lucru de dorit. Cele mai indicate sunt cruciferele (broccoli, rucola, conopidă, varză de bruxelles, varză rosie). Inclusiv sub formă de suc.
La capitolul fructe alege fructele cât mai mici, care au o cantitate mare de coaja/semințe comestibile raportat la cantiatea de glucide. De exemplu: fructe de pădure, cireșe, vișine, corcodușe, prune și mai puțin pere, mere, pepene. Campioane sunt capșunele, care pot reduce angiogeneza (formarea de noi vase de sânge). Sigur că trebuie să fie “bio” și coapte la soare.
Semințe de in
Semințele de in, ca aport de grăsimi sănătoase, fibre și substanțe specifice (lignani). Pot fi incluse ca atare, măcinate, germinate. Este de preferat să fie mâncate în formă crudă și nu pregătite termic (cum ar fi, de exemplu, folosirea făinii de semințe de în la copt). De asemenea, trebuie incluse și nucile, migdalele, alunele de pădure. Toate crude.
Leguminoase
Linte, mazăre, fasole, năut: sunt foarte sățioase, conțin proteine, fibre și carbohidrați cu absorbție lentă, deci nu îngrașă. Pot fi folosite tot timpul anului. Fără soia.
Tărâțe de ovaz
Au și ele efect antiestrogenic. Sunt de evitat produsele rafinate (făina albă) sau chiar “integrale” pentru că aduc mult prea multe calorii odată cu amidonul (care este un polimer al glucozei).
Surse de proteine fără fier și zinc
Aceste minerale, deși esențiale, stimulează și creșterea tumorilor. Deci se exclud carnea roșie, ficatul, fructele de mare. Se pot consuma pentru aportul de proteine și acizi grasi de tip omega 3 pește gras, oceanic, de captură: somon, macrou, sardine. Alte tipuri de carne sunt permise în măsura în care sunt naturale și prepararea se reduce la fierbere (de preferat la steamer) sau coacere la temperaturi scăzute. Grătarul sau prăjirea nu sunt recomandate. Ficatul de cod conține și vitamina D3, foarte utilă în prevenirea cancerului.
De asemenea, sursele de proteine trebuie alese pentru un aport cât mai mic de metionină (deci fără cereale), serină și glicină (deci fără colagen).
Fără lactate
Din cauza suspiciunilor tot mai des întâlnite, lactatele se exclud sau se consumă în cantități limitate (de preferat de capra și fermentate, cum ar fi iaurtul) și degresate, pentru că anumite tipuri de chimicale se pot concentra în grăsimea din lapte (DDT, lindan etc.). Alegeți lactate din surse cât mai curate.
Condimente naturale
Condimentele naturale conțin și ele substanțe utile. Evitați aromele artificiale și potențiatorii de aromă. Căutați turmeric (curcuma, curry), muștar, bulion de roșii (bogat în licopen), ghimbir, plante aromatice cu efect antioxidant și antiestrogenic.
Suplimente nutritive
De la MCT Oil (trigliceride cu lanț mediu, utile în dieta ketogenică) și până la extractele de broccoli, Indole-3-Carbinol, resveratrol și extract de frunză de măslin.
În final, nu iți poate garanta nimeni că dacă ții dieta perfectă sau modul de viață ideal nu vei face cancer. Dar din ce știm până acum, mâncând sănătos, făcând sport și evitând chimicalele există șanse reale să duci o viață bună până la adânci bătrânețe.
Investigațiile trebuie făcute regulat, nu trebuie să îți fie frică de mamografie. 1 mamografie este echivalentul a 10 minute de expunere la soare fără sutien.
Atenție: după diagnosticare trebuie respectate și regulile alimentare (în general excluderi) dictate de interacțiunea alimentelor cu tratamentul (medicația). Un exemplu este grapefruit-ul, care poate crete toxicitatea anumitor substanțe.
De ce sunt recomandate fructele mici?
Nu de alta, dar cirese/visine/etc nu sunt decat 2 luni pe an si din ce am vazut eu ieri in piata, la preturi exorbitante (12ron/kg)
Pentru ca fructul mic are mai multi micronutrienti raportat la totalul de calorii decat fructele mari. Deci bagi mai multe vitamine, enzime etc. cu mai putine calorii. Recomandarea este generala, evident, daca nu ai probleme cu greutatea poti manca ce fructe vrei. Oricum, cand nu sunt in sezon eu unul incerc sa mananc cat mai putine fructe si sa ma orientez spre alte alimente.
depinde unde iti faci piata… ciresele alea mari, negre, fara pic de carnita, frunze si ultrabombastice aparute acum de 10-12 lei/kg sunt de import (chiar daca indivizii “arsi de soare” scriu pe ele cirese de mai)… astea romanesti sunt cam 6-7 lei/kg.
A propos de deodorante fara aluminiu… Am auzit de curand despre un substitut de deodorant, si anume piatra de alaun. Stii ceva despre acest produs, ca si alternativa sanatoasa?
eu una nu m-am uitat pana acum la eticheta deodorantelor. bine punctat, ar trebui sa o fac …
pana si sapunurile, cand ma uit pe eticheta, parca as citi chineza. prea multe chimicale. recent mi-am cumparat asa numitul “sapun de Alep”, facut din ingrediente naturale, fara coloranti / inalbitori / parfumuri / alte chimicale si sincer imi vad pielea intinerind (nu ca asta ar fi singura cauza, dar nu e de neglijat).
felicitarile mele pentru demersul tau de educare a populatiei! pacat ca prea putina lume iti citeste blogul si prea multa da banii pe prostii 🙂
Cam despre asa ceva cred ca e vorba: https://www.getfitshop.ro/diverse/deodorant-solid.html Doar ca la noi e cam la o treime de pret fata de cat le umfla astia pe la magazinele “bio”.
Empatizez in mare parte cu ce ai scris, nu ma multumesc deloc fructele si legumele din supermarket, de cate ori voi avea ocazia voi cumpara de pe marginea drumului de la micii producatori. Printre altele, semintele de in voi cauta sa nu-mi lipseasca din casa iar soia o prepar si consum dupa germinare sub forma de pateu de casa cu diverse mirodenii si ulei de masline. Nu stiu cat e de bine dar pateul din soia germinata si fiarta la aburi e cel mai delicios.