Uleiuri organice- grasimi sanatoase
Ulei de cocos, ulei de seminte de in, ulei de nuca macadamia. Organice, presate la rece. Adica grasimi sanatoase.
Pentru multa vreme, in regimurile de crestere in greutate si masa musculara s-a folosit drept solutie un aport marit de carbohidrati ieftini(dextroza, maltodextrina). In timp, acest aport exagerat de carbohidrati cu indice glicemic mare poate duce la diverse complicatii: rezistenta la insulina, ingrasare, boli cardiovasculare.
O abordare mult mai inteligenta pentru cresterea in greutate este adaugarea in dieta a grasimilor sanatoase. Acestea pot fi consumate usor(adaugate la diverse feluri de mancare) si aduc un numar mare de calorii, atat de necesare celor cu un metabolism rapid.
Pentru cei/cele care vor sa slabeasca si elimina alte surse de energie(carbohidratii), aportul de grasimi sanatoase este extraordinar de important pentru ca fara aceste grasimi metabolismul se blocheaza si nu numai ca nu slabesti, dar iti pui si sanatatea in pericol. Aportul de grasimi este util pentru mentinerea unui nivel sanatos al testosteronului si pentru aportul de vitamine liposolubile, in special vitamina E.
Uleiul de seminte de in vine in forma sa organica. Beneficiile acestui tip de ulei sunt deja binecunoscute: continut mare de acizi grasi omega 3(precursori pentru acizii grasi omega 3 din creier). Eu il amestec cu iaurt si lecitina.
Uleiul virgin de cocos este de fapt “unt”, pentru ca la temperatura camerei este solid. Este un tip special de ulei, de origine vegetala dar cu un continut mare de grasimi saturate. Paradoxal, fata de ce se credea despre grasimile saturate, acest tip de grasime(din untul de cocos) are beneficii in sanatatea cardiovasculara. Contine si cantitati importante de MCT(trigliceride cu lant mediu), care se absorb foarte usor si furnizeaza rapid energie organismului.
Uleiul de nuca macadamia contine in majoritate grasimi mononesaturate, este foarte stabil la prajire(punct de fumegare 210-230 grade celsius). De asemenea, raportul de omega 3:omega 6 este 1:1. Poate fi folosit la gatit, salate etc.
Mai avem si ulei de germeni de grau, din pacate nu este certificat organic, dar este de purtitate si calitate exceptionala. Este un excelent antioxidant, forma naturala de vitamina E gasita in el fiind si de 60 de ori mai activa decat echivalentele de sinteza. Se foloseste pentru scaderea colesterolului, sanatatea aparatului cardiovascular, chiar si pentru durerile de spate.
De asemenea, tot la uleiuri putem incadra si lecitina lichida, care poate fi folosita si la gatit(salate, mancare, shake-uri), ca emulsifiant pentru alte grasimi. Lecitina este un fosfolipid, implicat in procese diverse in organism, dar recunoscuta in special pentru efectele benefice asupra sistemului nervos, memoriei, activitatii cerebrale.
Chiar daca bidoanele sunt opace pentru radiatiile ultraviolete si uleiurile rezista la temperatura camerei o perioada rezonabila de timp, recomandarea mea ar fi sa le pastrati in frigider dupa deschidere.
Uleiul meu de cocos nu e deloc solid la temperatura camerei.. Numai ţinut la frigider se întăreşte.
Din cate stiu eu, cu cat mai solid, cu atat mai bine. Acum depinde si ce temperatura are camera 🙂
Cat despre chestia cu “carbo”+”grasimi”, depinde despre ce “carbo vorbim”. Una sunt niste legume la abur sau o salata de cruditati si alta sunt cartofii, pastele, orezul. Depinde si de obiective, evident.
O chestie nu am inteles referitor la “grasimile sanatoase”.
Cam toate am vazut ca se recomanda a fi luate impreuna cu mesele din cursul zilei.
In general la o masa principala ai si un aport de carbo si pe langa mai pui si grasimi, e chiar ok ?
O fi “folclor” chestia cu consumarea de carbo langa grasimi ?
Depinde si de cantitatea de carbo, de IG-ul lor, de cantitatea de grasimi… la o salata nu o sa ai probleme cu niste ulei organic, dar la niste orez poate sa iti favorizeze depunerea de grasime.
WTF was that? :)) Mai on-topic…tocmai imi comandasem uleiul de cocos de pe getfitshop.ro, si am avut ghinionul sa nu mai fie pe stoc. Am citit atata lucruri bune despre el incat nu pot sa nu-l incerc. Mai aduceti curand?
apropo de suplimente, eu ii recomand lu’ pispirica asta un supliment mult prea eficient pentru cazul lui:
DMAE(dimethylaminoethanol) de la NOW.
stimuleaza activitatea creierului, desi sunt destul de sceptic ca va functiona in cazuri asa grave.
shakespeare-“in fiecare zi ne sapam groapa cu dintii.”
“. Dar pe tine te va linisti pentru ca nu te va cauta nimeni la noapte. Cel putin… nu inca 😉 amic3.”
Mai dute-n pm maimuta ce esti.
E suparat ca a primit ban pe forum. E, o sa aiba in curand mai multe motive de suparare.
Uleiul de nuci macadamia este senzatie, super pentru salate.
Abia astept sa va refaceti stocul de coconut 🙂
cum se poate frate, pui un post despre grasimi sanatoase si apare unu care te ameninta…bai ce handicapati
Cristi, te rog sterge mesajele obscene ca nu mai pot sa dau articolul la rude… 🙂
oare amestecul de lipide din mai multe surse la aceeasi masa prezinta vreun risc pentru sanatate?(o cantitate de aproximativ 30g)
da ,stiu, am citit regulile. 🙂 dar totusi…prezinta vreun risc sau nu?
Nu inteleg, de ce ar reprezenta un pericol amestecul de grasimi? Orice “grasime” asa cum o vezi tu(ulei de floarea soarelui, sa zicem, sau untura) este de fapt un amestec de acizi grasi, cateodata chiar foarte divers.