Ce mai mancam?
Voi continua saptamanal sa public pozele cu cele mai gustoate preparate culinare mancate in saptamana precedenta, mai ales ca cineva, dupa o citire superficiala a blogului a concluzionat ca eu mananc doar prafuri si pastile. Am tot zis ca voi incerca si o dieta 100% cu suplimente timp de o luna, dar deocamdata profit de roadele gradinii.
Sunt si eu in cautarea dietei ideale, dar este ca fata Morgana… cu cat te apropii de ea, cu atat isi schimba forma si locul. Cateodata, fortata de imprejurari, dispare cu totul.
Carne, carne si iar carne. Stiu ca pentru unii(in special unele), carnea e raul suprem(pshihologic vorbind) dar carnea este alimentul care a facut diferenta, aducand Homo Sapiens in culmea evolutiei(nu ca as fi neaparat un Darwinist).
De multe ori, fetele care se feresc de carne ajung sa se intrebe de ce nu slabesc(desi nu mananca nimic) sau de ce au celulita. Uite de asta:
Vita, carne bogata in colagen, pentru articulatii, tendoane si piele.
Era sa uit, “smalls”:
Da, doar doi. Asta a fost toata masa. Evident ca daca mananci juma’ de kil deodata or sa-ti faca rau. De asta ai creier. Sa te opresti cand e destul, chiar daca matul umflat cere. Mesteca bine. Mesteca lent. Ia si niste enzime proteolitice daca stii ca instalatia functioneaza mai greu. Am incercat sa dau arsura la o parte. Se pare totusi ca daca ai suficienti antioxidanti prin preajma, efectul nociv al arsurii si fumului este mult diminuat.
Si daca tot suntem la o discutie “evolutionista”, mai bagam si oua. Da, cu tot cu galbenus. Deja e de domeniul rizibilului teoria conform careia galbenusurile ar fi “grele la ficat” sau “cresc colesterolul”:
In omleta mai aruncam si niste seminte de in. Organice. Si da, carnea aia, cu tot cu grasime a fost excelenta.
Intr-adevar, o forma ceva mai sanatoasa de preparare a oului:
Da, da, ouale sunt de la tara, “free range”. Si rosiile. Si vinetele. Si branza. Si malaiul. Untul de sub mamaliga era bio. A, branza e cu cheag natural. Dupa ce am bagat 35 pe gantera la impinsul inclinat imi permit si eu cateva linguri de mamaliga. Pe la salatele astea incercam sa punem ulei din seminte de in organice.
La Mall mancam peste. Chiar daca e prajit, e prea bun sa ratez ocazia, am mancat si supa aia. Cred ca era totusi plina de MSG.
Evident, fara cartofi sau orez. Mai bag cate un somonel, sardine(la conserva, cand sunt la birou sau seara foarte tarziu, cand nau mai am energie sa prepar altceva), macrou(afumat sau proaspat, facut la cuptor). Macroul are cea mai mare cantitate de grasimi, lucru care pe mine ma intereseaza, avand in vedere ca de vreo cativa ani buni am aflat si eu ca “dieta fara grasimi” era o tampenie, un proiect american stupid, esuat printr-o constatare simpla: de cand au fost promovate dietele fara grasimi problema obezitatii si a bolilor cardiovasculare s-a agravat in loc sa se rezolve. Deci: revenim la dieta naturala: 30-60% din calorii provin din grasimi, nu din carbohidrati.
Ce face domle baiatul asta, nu mananca deloc fructe? Ba daaa, dar atunci cand se coc la soare, nu pe vapor. Am bagat si niste pepeni, dar erau atat de buni incat imi aduceam aminte de poza dupa ce eram revarsat pe canapea, cu burta pe cale sa explodeze.
Auzi, dar tie nu ti se face pofta de dulciuri? Se mai face…
Niste inghetata cu fructe de padure si niste jeleu cu proteine si aceleasi fructe de padure. Evident, facute in casa. Si niste pepene galben.
Pe parcursul zilei, sau cand nu am altceva, intra la fix nucile si alunele. De preferinta organice. Am descoperit nucile pecan, delicioase. Am constatat si ca daca mananc caju organic nu mai am probleme cu digestia, cum aveam de la cel gasit pana acum la supermarket.
Am mai bagat si cateva crunchy clusters(atentie, o cutie are cam 900kcalorii):
Acum, stiu ca nu mananc destule verzituri. Mea culpa. Inca nu mi-am facut gradina si incerc sa evit legumele umflate cu apa si chimicale din supermarket. Mai bag si avocado din cand in cand. Beau iaurt organic in fiecare zi. Am zis totusi sa mai compensez cu Green PhytoFoods, un amestec de 30 de concentrate de plante si extracte standardizate(inclusiv lecitina, spirulina, coenzima Q10, silimarina, ginseng, laptisor de matca):
Pe langa astea, mai iau cam asa: CLA, Omega 3, Spirulina, lecitina, vitamina D3, fermenti lactici, extract de ficat deshidratat, multivitamine si multiminerale, carnitina, vitamina C si o gama de suplimente pentru sala si refacerea articulatiilor.
Acum, sunt foarte curios cum arata dietele celor care tot ma injura ca promovez suplimentele. Sunt foarte curios ce mananca ei de nu au nevoie de nimic suplimentar pentru a compensa lipsurile din dieta sau necesarul sporit cauzat de modul de viata modern.
Mananci foarte bine. Am incercat multe retete din ce ai postat tu acum ceva vreme si sunt excelente, usor de preparat si chiar bune la buget. De cand zic si tot nu am reusit sa-mi cumpar seminte de in sa le introduc in dieta… dar mi-am propus sa fac asta. Chiar acum ma duc in Carrefour sa-mi iau niste muschi de vitel sa-mi fac o ciorbita si ceva la wok.
Imi place, se simte ca debordezi de optimism in ultima vreme, se simte asta din mesajele de pe blog. Si mancarurile alea arata chinuitor de bine.:)
Carnea din a patra poza e ceva gen jambon serrano, cruda si uscata?
Faina de seminte de in: https://www.getfitshop.ro/alimente-organice/faina-de-seminte-de-in-organica.html
Seminte de in aurii: https://www.getfitshop.ro/alimente-organice/seminte-de-in-organice-aurii.html
Seminte de in: https://www.getfitshop.ro/alimente-organice/seminte-de-in-organice.html
Da, carnea era carne de porc semi-uscata, pe eticheta zice doar carne si sare, fara alti aditivi.
Foarte amuzant articolul. 🙂
Ţin să-ţi mulţumesc că dai exemple şi de micuri de dejun, eu sunt exact în perioada când am zis gata cereale ! ( grea încercare : ) ).
Deci o să mă ajute enorm de mult articolele tale, despre ce mai mânânci.
Daca as manca cat tine cred ca as pierde un kg pe saptamana.
Daca ai manca si te-ai antrena ca mine ai pune un kilogram pe saptamana.
Mancare adevarata (din toate punctele de vedere)!
Daca pui la socoteala ca ma mai duc la tara(60km) pentru oua si lapte(din care fac iaurt punand peste fermenti lactici peste laptele crud), mai iau si carne cand mai sacrifica un animal(in general vitel), ceva legume si fructe mai sunt prin gradina si ele… vezi, de fapt, ca nici nu costa atat de mult.
Partea de seminte, nuci si alune, uleiuri organice este ceva mai costisitoare, dar daca faci un calcul la pret/calorie vezi ca un pret acceptabil.
asa domnule, fii tare! nu te lasa ironizat de acei incuiati care nu stiu diferenta dintre carbohidrati si glucide. dar eu tot zic sa le umpli frigiderul de carne ca fura prea mult curent.
Se poate o reteta mai exactă pentru iaurt?
Cine este individul care indrazneste sa citeasca superficial blogul tau si sa concluzioneze ca mananci pastile si prafuri?Oare a inteles el gresit textul blog-ului?
Poate este cineva care si-a dat seama ca sportul de performanta se poate practica perfect fara nici un supliment doar cu o alimentatie echilibrata.Dar atunci ce facem cu dealerii?Ooooops!
Later edit:
Cand esti foarte multumit de rezultatele pe care le atingi prin sport fara a folosi suplimente atunci la ce ar mai folosi ele?
Din cate stiu eu, sportul de performanta se practica si cu alte pastile, nu doar cu suplimente. Suplimentele nu le iau pentru performanta sportiva(nu sunt sportiv de performanta, nici nu am fost) ci le iau pentru sanatate. Tocmai asta incercam sa spun, ca desi incerc sa am o dieta bine pusa la punct, consider ca e necesar sa o ajut cu suplimente.
Pe de alta parte, ce mananca sau ce suplimente ia fiecare(sau ce doping, in cazul unora) este treaba acelui om. Eu scriu aici despre ce alegeri fac eu.
mi-ai dat idei 😛
Cristi, o intrebare. Pentru salate, sa pun pe omlete sau pe ce se mai poate care din cele doua tipuri de seminte de in imi recomanzi? Si care este diferenta intre cele doua daca se poate?
Va fi un articol special despre semintele de in.
Super,multumesc mult. O sa comand de la tine niste seminte, dar mai intai sa citesc sa vad ce si cum. Am de gand sa-mi iau si o masina de facut paine si sa introduc seminte de dovleac, susan, in si poate si mac. Ar fi super sa faci si un articol despre home-made bread. Dupa cum si tu ai zis, chiar au explodat vanzarile de masini de facut paine, si aici poate fi o fereastra de care sa profitam. Imi dau seama ce buna ar fi o paine din faina fara gluten si seminte. Asteptam.
Da,trebuie sa accept,fiecare inghite ce vrea.Natura sportului pe care il practic eu imi permite sa fac o comparatie rapida intre prestatiile cu si fara suplimente si diferentele practic nu exista.
Sportul este pentru mine in primul rand o munca gigantica,sudoare si suferinta(iarasi,natura sportului) dar sigur ca nu toti indivizii sunt dispusi la asa ceva si se apeleaza rapid la suplimente si cateodata doping crezand ca asa cu mai putina munca vor ajunge la aceleasi rezultate.Este pe de alta parte si greseala incepatorului care tot asa crede ca antrenamentul se inlocuieste cu suplimente.
Daca s-ar gasi si niste suplimente pentru mentalitate nu am mai fi natia cu cei mai multi treninguristi si cei mai putini practicanti de sport.
Soke, cred ca te preocupa prea mult ce fac altii si ii judeci fara sa ai acest drept. Daca tu ai ales pentru tine ceva, foarte bine, mergi pe drumul tau, dar evita caracterizarile altora, care au decis altfel.
Poate nu ai folosit suplimentele potrivite, de aceea consideri ca nu sunt utile. Iti dau un exemplu: cand s-a folosit prima data carnitina drept supliment, s-a batut un record de viteza la ciclism.
Amestecul minunat care înlocuieşte ,,verzăturile” poate fi administrat şi copiilor de 7 ani… şi în general toate suplimentele ?
Am o fetiţă care nu mănâncă bine şi sunt convinsă că i-ar prinde bine unele suplimente.
Crezi că ar putea-o ajuta ceva?
In general, suplimentele naturale, extrase din diverse plante sunt ok si pentru copii. Evident, ajustand dozele. Daca ai un pediatru bun te poti consulta cu el, desi mi-e greu sa cred ca isi va asuma raspunderea sau ca ar sti despre ce e vorba.
Exista si multe suplimente care sunt contraindicate pentru copii, dar asta scrie pe fiecare eticheta. Niste exemple ar fi cele pentru slabit(termogenice) sau pentru cresterea nivelului de hormoni androgeni.
unde ai gasit prosciutto in romania? e dementiala!!
“The process of making prosciutto can take anywhere from nine to eighteen months, depending on the size of the ham. First the ham is cleaned, salted, and left for about two months. During this time the ham is pressed, gradually and carefully to avoid breaking the bone, to drain all blood left in the meat. Next it is washed several times to remove the salt and hung in a dark, well-venitlated environment.The surrounding air is important to the final quality of the ham; the best results are obtained in a cold climate. The ham is then left until dry. The amount of time this takes varies, depending on the local climate and size of the ham. When the ham is completely dry it is hung in an airy place, either at room temperature or in a controlled environment, for up to eighteen months.Prosciutto is sometimes cured with nitrites (either sodium or potassium), which are generally used in other hams to produce the desired rosy color and unique flavour.Only sea salt is used in many PDO(protected designation of origin) hams, but not all; some consortia are allowed to use nitrite. Prosciutto’s characteristic pigmentation is produced by a direct chemical reaction of nitric oxide with myoglobin to form nitrosomyoglobin, followed by concentration of the pigments due to drying. Bacteria convert the added nitrite or nitrate to nitric oxide.”
Traditional prosciutto is cured for over 3 years.”
vorbeam cu un prieten care se ocupa cu agricultura(leguminoase) si imi spunea ca treaba asta cu organic(bio) nu e de fapt decat o mare teapa comerciala si ca tot ceea ce mancam, idiferent de cea ce scrie pe eticheta, e plin de pesticide si ingrasaminte. iar ceea ce cumparam de pe piata de la tarani e si mai plin de cacaturi deoarece acestia nu respecta dozele. singura sansa sa mancam bio e sa cultivam noi insine.
La asta pe eticheta scria ca are doar sare, fara nitriti sau nitrati. Data viitoare cand ajung intr-o zona unde se produce o sa car unul in carca inapoi acasa, la 100g pe zi imi ajunge vreo 2-3 luni. Si da, chestia cu “bio” poate fi o pacaleala.
Cristi poti sa ne spui cum faci inghetata ?
O sa o rog pe Andreea sa puna reteta.
Mulţumesc pentru precizări.
Beneficiem de grădină personală şi multe produse naturale, ar fi ideal dacă aş reuşi să o conving să mănânce sănătos.La grădiniţă a văzut la alţi copii tot felul de tâmpenii gen crenvuşti, pate de ficat şi îşi doreşte să mănânce acele ,,bunătăţi”. Gustă foarte rar aşa ceva, am convins-o că sunt toxice dar nici după alimente sănătoase nu se omoară. Carne f.puţină, legume verzi mai deloc, seminţe…da, lactate,în rest…strâmbă din năsuc.
Mi-e teamă să nu sufere organismul şi pe viitor să aibă urmări mai grave. Ca şi temperament este de o energie debordantă.
Îţi doresc să aveţi parte de un copil sănătos şi care să pape.
Am devenit dependentă de acest blog şi pot să spun că mi-a schimbat un pic viaţa. Mulţumesc.
Sunt sigur ca pana la urma va manca sanatos, trebuie doar sa retii ca tu esti cea care o educa, nu invers. Deocamdata nu sunt in acea situatie, dar cred ca daca o tot fortezi sa manance ii creezi repulsie fata de mancare. Las-o nemancata cat vrea sa stea, apoi da-i alimentele sanatoase si atat, fara sa o fortezi.
Buna Cristi!
Stiu ca sunt off-topic dar vroiam st intreb ce mai stii de Cristi Baltaretu….e o mai veche cunostiinta de-ale mele (sa stii ca asa se spune corect) dar nu l-am mai vazut de vreo 2 ani si nu mai stiu cum a evoluat si ce a mai facut….Daca stii u ceva si esti dragutz sa-mi spui….Mersic!
“cunostiinta de-ale mele” mie imi suna total distorsionat, dar ma rog…
Cristi e bine, am vorbit acum cateva saptamani cu el. Nu stiu amanunte dar cred ca il poti gasi pe messenger.
reteta de inghetata… e o chestie improvizata pe loc – fructe de padure facute piure in blender, smantana grasa, un ou crud, stevia lichida… se poate pune si pudra proteica in amestec – noi avem tot indulcita cu stevia, apoi la congelator… dupa cam vreo ora se amesteca toata tarasenia ca sa se sparga acele de gheata, si se baga iar la congelator. daca fructele sunt foarte apoase se va intari rau de tot daca nu se pune smantana mai multa.
la capitolul paine… eu am luat acea masina de paine tot in ideea de a face paine din mixul fara gluten de la Now, dar nu merge. painea facuta in masina de paine necesita gluten si drojdie. drojdia fara gluten nu isi face treaba. asa ca, am facut un compromis… din mixul fara gluten am bagat la cuptor direct si am facut painica si saratele cu branza si chimen, iar in masina am experimentat o paine din tarate de ovaz organice parca. masina o voi darui mamei mele – daca parintii tot mananca paine frecvent, macar sa isi faca mai usor o paine de casa fara alte chimicale… in amestecurile mele de paine eu pun mirodenii (rozmarin, chimen, oregano), seminte de in intregi sau macinate si alte seminte de prin dulap (sunt asa de multe ca le pun la nimereala).
P.S. – nu ma pricep la bucatareli… asa ca la sfaturi la acest capitol nu ma pricep… ce fac eu sunt in general improvizatii (si urasc sa cantaresc ingredientele… asa ca toate sunt cam “din ochi”)
chiar daca e corect “de-ale mele” = “dintre ale mele”, trebuie sa recunoastem ca suna ciudat, ca multe alte chestii corecte in ro… eu am ramas surprinsa cat de rapid si des se schimba anumite norme de limba… ce stiam eu si ma mandream ca vb corect, uneori am avut surpriza sa fie schimbat si sa fiu pe langa…
Da…la mess nu m-am gandit k nu am mai avut timp sa stau la “barfe”…si chiar asa e corect cu “cunostiinta de-ale mele”.Vine de la faptul ca in mod normal (adica fara liniuta) ar trebui sa fie “o cunostiinta dintre ale mele”.Asa am invatzat la lb romana la facultate si pt bac la fel deci stiu ce vorbesc 🙂 Mersi inca o data!
a naibii limba romana pentru facultate, cum te-nvata ea ca e corect “cunostiinta”… :((((