Fructe de padure, peste, avocado
Saptamana trecuta am mai mancat cateva lucruri interesante. Ce se repeta in dieta mea va fi de acum omis din acest jurnal de nutritie, pentru a nu va plictisi si pentru a-mi da si mie motivatia sa mananc mai divers.
Teoriile avansate despre nutritie spun ca fructele trebuie mancate separat, pentru a evita fermentarea in aparatul digestiv, cu efecte negative asupra sanatatii. Cand mancarea ajunge in intestin incomplet digerata din cauza masticatiei insuficiente si a nivelului scazut de aciditate din stomac, de multe ori enzimele digestive nu pot face fata cantitatii si diversitatii de alimente, lasand diverse bacterii sa se hraneasca in voie, producand toxine(printre care si alcool, metan). Toxinele ajung in sange si te otravesc incet dar sigur.
Am vizitat si un restaurant israelian. Hummusul a fost foarte bun(ceva mai apos decat la libanezi). Are si niste carnaciori prajiti pe el, dar la cata salata am bagat dupa, se pare ca substantele cancerigene din prajeala sunt anihilate de antioxidantii din legume. O parte din salate erau chiar fermentate. Beneficiile fermentarii anumitor alimente sunt dincolo de metoda de conservare, fermentarea poate aduce probiotice, imbunatati digestia si anihila anumite componente daunatoare sanatatii gasite prin diverse legume si fructe.
Cam multa carne tocata(de berbecut), cu tahini(pasta de susan) si sos de rosii, a fost absolut delicioasa si deloc “grea”, asa cum te-ai fi asteptat.
Dodara la cuptor, cu broccoli. Un peste gustos, dar foarte scump de mancat la restaurant. Nu are cine stie ce beneficii, dar ca diversitate merge. File-ul nu prea era file… ca m-am infipt in el si am dat de niste oscioare. Usturoiul si maslinele negre coapte ii dau o aroma deosebita.
Acasa mananc ceva mai simplu. Nu am nici timp pentru gatit si nici nu vad sensul felurilor de mancare elaborate. Back to basics: peste la cuptor si avocado crud. Pestele era macrou(a fost cam dubioasa partea de curatare a intestinelor). Macroul are un profil nutritional foarte bun si este foarte gustos. Se face usor, nu are prea multe oase si este relativ ieftin pentru cele 9g de grasime la suta, din care vreo 2 de omega 3.
Daca pui avocado in salata sau il tii la aer mai mult timp, e bine sa-l stropesti cu zeama de lamaie imediat dupa ce il tai, asta va preveni oxidarea si va mentine calitatile nutritive.
Vedeta saptamanii a fost omleta “a la Mugurel”:
Pentru doua persoane: 24 de oua de prepelita, 1 cutie de ton bucati in saramura(bine scursa), ceapa, masline, faina de seminte de in. A fost mult mai gustoasa decat ma asteptam.
Daca este proaspata si tinuta in frigider, sau macar la racoare si intuneric, este chiar mai buna decat semintele intregi, pentru ca se digera mai usor.
Nu cred in beneficiile extraordinare ale oualor de prepelita, mai ales ca habar nu am cum sunt crescute si cu ce sunt hranite prepelitele alea. Totusi, am hotarat sa nu mai cumpar oua de gaina “de fabrica” si abia a doua zi imi reumpleam stocul cu oua “de la tzara”.
Maslinele negre au avut parte de multe critici in ultima vreme. Intr-adevar, maslinele sunt verzi, ele sunt inegrite printr-un proces de fermentare/tratare cu anumite substante chimice din care pot ramane urme in produsul final. Nu sunt cele mai sanatoase dar prietena mea le prefera celor verzi.
Ananasul contine o enzima care ajuta la digestia proteinelor si este unul dintre putinele fructe care pot fi mancare in siguranta dupa masa. Cateodata mai mananc si dimineata, daca masa din seara precedenta inca nu e digerata cum trebuie. Mai bag vitaminele si niste aminoacizi si ii spun “mic dejun”.
Presupun ca ananasul la conserva contine prea mult zahar,nu? Chiar nu am gasit sugar free nicaieri. Si eu consum destul de mult macrou, mai ales datorita pretului, dar nu eram constient ca este si asa de bun calitativ cum spui tu. Oua de prepelita nu am avut onoarea in viata mea… nu stiu de ce, doar asa a picat, dar as vrea sa incerc.
Exista si ananas la conserva fara zahar, dar fiind fiert se distrug mare parte din calitatile nutritive. De aceea e de preferat proaspat, tinut la frigider(ananasul nu se mai coace dupa ce e rupt din copac, precum bananele).
Macroul proaspat sau congelat e bun, cel afumat ar trebui insa consumat cu masura.
Vrem si noi reteta lui Mugurel, daca nu e secreta.:)
Taw, asta am incercat, sa pun reteta 🙂 Adica: oua, ton, ceapa, masline, usor calite in tigaie si mananci pana crapi, dupa vorba autorului :).
Cel afumat chiar nu-mi place la gust. Mi se pare mult prea gras. Macrou proaspat suna interesant dar la fel nu am reusit sa gasesc. Diseara stii ce incerc? Macrou la cuptor cu ananas:D
macrou proaspat poti gasi la metro… e si pescuit, nu de acvacultura, deci cu atat mai bine.
eu stiam ca maslinele au in mod natural diverse culori, de la verde-galbui la negru, in functie de soi.
E vorba de o metoda de conservare/pregatire, care presupune un fel de “murare” sau “marinare” in diverse substante, pentru a grabi procesul se folosesc si chimicale periculoase pentru sanatate.