Mărimea contează?
Mărimea contează?
Sigur că mărimea contează, dar câteodată este adevărat că esențele tari se țin în sticle mici. În alimentația modernă, ce este mare, de obicei a ajuns să fie nesănătos. Fie că ne referim la mărimea unui aliment, a unui producător sau a unei porții.
Alimente
E vorba despre fructe, legume, seminte, nuci, alune, cereale. Marimea lor conteaza, dar in directia opusa bunului simt. Marketingul a descoperit ca instinctul natural al cumparatorului este sa le aleaga pe cele mari. Pana la un punct a fost chiar si util.
Legumele, fructele, semintele, nucile, alunele, cerealele inmagazineaza energie. Energia necesara cresterii unei noi plante. Aceasta energie este folosita si de om(printre alte animale) pentru a-si duce zilele. Punctul de pornire au fost plantele salbatice, care inmagazinau energia necesara in mod natural incoltirii si cresterii, pana aceasta isi putea lua nutrientii din mediu. Omul a intrat pe fir si a inceput sa cultive acele plante care ii aduceau mai multa energie. Astfel aceste seminte, fructe, legume, cereale au produs roade tot mai mari. Din pacate, in aceste roade ale pamantului tot mai mari, raportul de micronutrienti/energie totala a fost din ce in ce mai prost. Asta pentru ca depozitele de energie(in general amidon) au fost din ce in ce mai mari fata de cele de proteine, grasimi, minerale, vitamine, enzime, oligoelemente, fitonutrienti si chiar fibre(desi utilitatea fibrelor e discutabila). Daca mai punem la socoteala faptul ca acesti nutrienti ar fi trebuit produsi dintr-un sol din ce in ce mai sarac… avem tabloul complet al malnutritiei generalizate de care suferim ca specie.
Agricultura moderna este dedicata productiei de furaje. Pentru ca omul este vazut de catre conducatorii lumii ca un animal care trebuie hranit cu costuri minime. Sanatatea nu este altceva decat o afacere, ca si alimentatia. Eu, tu, noi… nu suntem decat statistici… avem nevoie de x calorii si y proteine pentru a munci pana crapam. Daca piramidele au fost construite pe grau si China pe soia… noi de ce sa mancam mai bine? De ce sa traiesti 100 de ani si sa consumi resursele corporatiilor cand poti sa-ti dai obstescul sfarsit pe la 60-70, dupa ce iti cheltui toata agoniseala pe medicamente?
Am mai mancat niste mure zilele astea.
Totusi, aceste mure par sa fie de cateva ori mai mari decat murele pe care le adunam cand eram copil, de pe marginea canalelor de irigatii(evident, secate). Gustul este si el doar o palida amintire a ceea ce insemna concentratia de elemente nutritive din acele mici boabe negre pline de praf pe care mi le aduceam aminte.
Eu m-am lasat de cereale, dar curand voi incerca aceasta varianta fara gluten, cu bobul mic, ceea ce se traduce in mai multe proteine, fibre si grasimi raportate la calorii/carbohidrati: Quinoa.
Deci, da… marimea conteaza, mai ales cand duci o viata sedentara si mananci de la hyper/super/mini market, alege mai mic, nu mai mare.
Tocmai am mancat in weekend mure de la un satean. Zicea ca sunt mure altoite si erau duble ca cele din poza ta. Oricum, ma tot bate gandul sa cresc in garsoniera un tufis de mure 😀
Altoite= modificate genetic. Chiar daca nu sunt modificate genetic dupa metode moderne(interventie directa asupra genelor) sunt selectate si incrucisate sa fie mari, nu sa contina mai multi antioxidanti.
ti se pare asa de rea modificarea genetica? la multe specii, aceste modificari au facut ca ele sa reziste fara pesticide.
Tocmai asta e, modificarea genetica poate fi si buna, dar in cazul asta a dus la cresterea cantitatii de energie stocata, nu la cea de antioxidanti sau grasimi esentiale.
Acum, acele substante secretate drept pesticide naturale pot fi la fel de rele sau chiar mai rele decat pesticidele chimice. Sunt lucruri care se vor afla in timp, zeci de ani, daca mai apucam.
Auuu, ce preţ are Quinoa.
Cristi Glycemic Load per 100g Quinoa este de 36, nu-i cam mare ?
http://www.nutritiondata.com/facts/cereal-grains-and-pasta/5705/2
Da, se umfla destul de mult, mai mult decat orezul.
E o cereala, normal ca are carbohidrati. Doar ca are ceva mai multe proteine raportat numarul de calorii, mai multe fibre si nu are gluten. Sunt si oameni care tin si alte diete decat keto sau low-carb.
Orice mancare sanatoasa e scumpa, dar planta asta cred ca se umfla la fierbere, asemeni orezului deci iti ajunge o perioada mai lunga.
Salut, as dori niste informatii. Sunt la inceput si neh, as vrea daca tot m-am apucat de una, de alta.. macar sa le fac bine. Te rog sa-mi trimiti un mail prin care te pot contacta.
Salut, cand intri pe un blog/site cred ca cel mai bine este sa citesti “Citeste in primul rand aici”, astfel afli ca discutiile personale se pot face eventual pe forum, intr-un jurnal personal. Din pacate timpul nu imi permite sa mai fac si consultatii personalizate, cu atat mai putin sa dau mailuri celor care imi cer asta. Multumesc pentru intelegere.