Carne de pui
Carne de pui
Până la anul, avem doi cocoși, fiecare cu găinile lui. Tata nu a reușit să se hotărască pe care să îl sacrifice, așa că le-a împărțit gagicile. Dacă îi lăsa la un loc se omorau în bătaie.
Carnea de pui (pasăre) este populară în primul rând pentru că păsările sunt ușor și ieftin de crescut. De asemenea, pasărea vie este usor de transportat și sacrificat mai aproape de locul unde va fi transformată în mâncare. Mai multe studii (în general epidemiologice) arată că dintre toate tipurile de carne, cea de pui ar prezenta cele mai puține pericole pentru sănătate. Ba chiar ar avea și niște avantaje. În special aportul de carnosină și anserină (o peptidă cu beneficii pentru sportivi). De asemenea, carnea de pui conține triptofan (precursor al serotoninei) și are un indice de sațietate mare.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26780279/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33588872/
Varianta “industrială” este ușor de gătit și are un gust neutru, care o face preferată de către persoanele mai mofturoase sau care nu știu care este gustul mâncării adevărate. O găsim în fast-food-uri, amestecată cu orice, de la margarină la soia și de la făină la tot felul de condimente, “asezonate” cu monoglutamat de sodiu (potențiator de aromă).
Are mai puține toxine/alergeni și fiind “slaba” este considerată mai sănătoasă. Totuși, teoria “grăsimile sunt rele” sau “pentru slăbire trebuie eliminate grăsimile din alimentație” este acum depașită, deci acest avantaj al cărnii de pasăre apare ca un dezavantaj: are prea puțină grăsime sănătoasă, furnizand doar proteine.
Cum sunt crescuți puii?
Discuția de mai sus este aplicată pasarilor crescute în semi-libertate. Pentru că avem pe de o parte un pui crescut la bec, hrănit cu făină de animale, soia și cereale, îndopat cu antibiotice. Acest pui de crescătorie, special selectat pentru producția de carne, în cele mai multe cazuri are o viață scurtă, în care este îndopat cu singurul scop de a produce cât mai multă “carne”, cât mai ieftin.
Evident, acest pui care zace înghesuit lângă alte milioane de rude ale sale, așteptând să atingă greutatea optimă pentru a fi tăiat, duce lipsă de foarte multe lucruri. Deci carnea rezultată nu are aceeași valoare nutritivă cu a unui cocoș care s-a plimbat liber pe pământ, mâncând ce a avut chef.
Prin diverse metode animalul este umflat și cu apă, astfel încât atunci când cumperi un kilogram de “piept de pui” să dai banii, de fapt, pe “aqua qiorensis”. Apoi, există și metoda injectării de soluție salină (apă cu sare) înainte de congelare sau refrigerare. Astfel mai cumperi niște apă la preț de carne.
Cum gătim carne de pui?
Ca pentru orice tip de carne, este de preferat să ținem temperaturile de gătit cât mai jos, pentru a preveni formarea de substanțe cancerigene (arsură, fum). Deci îl mâncăm sub formă de supă sau la cuptor și mai puțin prăjit sau fript.
Dăm carne de pui copiilor?
Da, dacă avem o sursă bună. De preferat de la țară sau de la un producător despre care știm câte ceva. Altfel, alegem din magazine carnea produsă în UE, unde totuși regulile sunt ceva mai stricte decât în alte zone ale lumii de unde se importă carne de pui.