Margarina
Era considerata pana de curand sanatoasa. Azi stie cam toata lumea ca e otravitoare. Unii o promoveaza in continuare cu buna stiinta. Hai sa aflam mai multe despre margarina.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16391418/
Modul de fabricare al margarinei tine de industria chimica si mai putin de cea alimentara. Sunt procese chimice foarte departe de ceea ce se poate intampla in natura, cu reziduuri toxice si folosind diversi catalizatori si aditivi cu potential toxic. Toate acestea se acumuleaza in corp si actioneaza permanent.
Pentru a face reclama acestei inventii nefericite s-a pornit de la o premisa gresita a medicinei secolului trecut: vegetalele nesaturate sunt bune si animalele saturate sunt rele. Dupa cateva zeci de ani in care s-au ridicat in slavi PUFA (acizi grasi polinesaturati) din uleiurile vegetale s-a ajuns la concluzia ca era tocmai pe dos: uleiurile vegetale (in special cele foarte bogate in omega 6) sunt daunatoare, iar grasimile saturate, animale, nu sunt chiar atat de rele cum se credea, ba din contra, ele trebuie sa faca parte dintr-o dieta sanatoasa si variata.
Alte premise gresite, folosite in special in promovare catre oamenii putin informati sunt adaosurile de omega 3 sau vitamine. Totusi, raportul de omega3/omega6 in margarina ramane defavorabil, pentru ca se folosesc doar cantitati infime de acizi grasi omega 3 (si aceia de calitate slaba). De asemenea, cantitatile de vitamine (in special E, care ar trebui sa previna oxidarea LDL, daca ar fi in forma naturala) folosite sunt infime, suficiente doar pentru a asigura, din punct de vedere legal, afisarea pe eticheta.
Avantajele margarinei tin strict de comert: materii prime ieftine, este usor de produs si de pastrat, are aceeasi consistenta la orice temperatura (spre deosebire de unt), termen de garantie mare, conditii de pastrare lejere (alte vietati nu se hranesc cu margarina), poate fi inclusa in alte preparate, in special in patiserie, dulciuri, dar si in lactate (cascaval), mezeluri sau batoane pentru slabit. Pentru a induce in eroare consumatorul, chiar daca sunt obligati sa scrie pe eticheta ingredientele, ei vor folosi denumiri alternative sau incomplete: grasime (partial) hidrogenata, uleiuri vegetale hidrogenate, pur si simplu “grasimi vegetale” sau, mai pervers: uleiuri vegetale solidificate. Este posibil sa nu figureze deloc pe eticheta, iar in unele tari o,5g de grasimi trans pot fi ignorate si trecute pe eticheta ca “0”, prin rotunjire in minus.
Margarina costa putin pentru a fi pusa pe raft, are un pret apropiat de al untului iar diferenta se duce in publicitate, vectori si factori de influenta ai publicului.
Dezavantajele margarinei
Exista doua aspecte importante legate de consumul de margarina (trasimi trans): doza toxica este foarte mica, se pare ca si cantitati de ordinul gramelor sunt daunatoare sanatatii si efectele vizibile apar cu o intarziere de 10-20 de ani de consum. Adica poti manca o cantitate foarte mica fara sa stii, ascunsa prin alte alimente si peste 10-20 de ani iti crapa inima sau un vas de sange si mori.
Printre efectele negative ale margarinei: scade colesterolul bun (HDL), creste colesterolul rau (LDL) si total, creste lipoproteina A (aterogenica), afecteaza cantitatea si calitatea laptelui matern, creste riscul de diabet, afecteaza sistemul imunitar, scade testosteronul, scade fertilitatea, afecteaza metabolismul grasimilor. Margarina este un pro-oxidant si un pro-inflamator puternic. Margarina este cu adat mai daunatoare sanatatii cu cat este asociata carbohidratilor: faina, zahar, paine. Adica exact cum este mancata de toata lumea, pentru ca nu vad omul sa manance margarina goala.
De cand se stie ca margarina este daunatoare sanatatii? De cel putin 10 ani.
De ce la noi in tara se permite reclama la margarina, inclusiv folosind copii in reclame?
Pentru ca atat firmele producatoare cat si publicitarii nu au absolut nici un scrupul si sunt in stare sa vanda/promoveze cu buna stiinta un pseudoaliment toxic. Din pacate statul nu este suficient de puternic pentru a opri aceste lucruri. De asemenea, consumatorii inca nu au format asociatii si grupuri de presiune prin care sa sustina reglementari mai dure in industria alimentara.
Cum contraataca producatorii de junk-food: vin cu noi formule de margarina. Se interzic grasimile trans… nici o problema, apar grasimile interesterificate. Acum ce trebuie sa facem? Sa mai sacrificam cateva generatii pana ne prindem ca si astea sunt toxice sau pur si simplu sa le refuzam din start, asa cum ar trebui refuzate toate alimentele artificiale, procesate, lipsite de valoare nutritiva reala?
Pana la noi ordine ramane “fiecare pentru el”. Ce mancam este o chestiune de alegere personala. Dar minciunile producatorilor si firmelor de publicitate trebuie sa se opreasca. In alte tari margarina deja este interzisa pur si simplu, noi de ce trebuie sa mancam plastic?
Si ca un preambul pentru un articol care se cere despre unt (ca doar s-a intors lumea pe dos si s-a ajuns sa se spuna ca “trebuie sa inlocuim margarina cu unt“), grasimea din lactate trebuie sa provina de la animale care au pascut iarba, pentru un raport bun al grasimilor (inclusiv CLA) si vitaminelor (A, D, K). Da, untul este cel sanatos, NU margarina.
Daca nu vrei sa folosesti nici unt, ai ca alternativa vegetala uleiul de cocos care se gaseste acum si in forme organice (bio) si presate la rece.
Pingback:Untul Ghee – unt clarifiat « Kzarinne
Pingback:Untul Ghee – unt clarifiat | Kzarinne's Bio Blog
Pingback:Alimente de evitat in post | GetFIT