Reeducarea gustului
Cel mai bun moment pentru a incepe o dieta este vineri la pranz. Nu mai mananci nimic pana sambata la pranz, cand te duci la cumparaturi. Lista de alimente “de dieta” ti-o faci tot de vineri seara, astfel incat in fata rafturilor cu paine, prajituri, sucuri sau alte porcarii sa nici nu te mai opresti. Evident, poti trece si treptat de la dieta cu junk la o dieta sanatoasa, dar pentru unii functioneaza mai bine metoda cu taiatul raului din radacina.
Ideea este sa cumperi o diversitate cat mai mare din alimentele sanatoase: legume, peste, carne, oua, lactate fermentate, fructe, nuci, seminte. Ia din fiecare sortiment cantitatea minima, astfel incat bugetul sa ramana in picioare si tu sa ai in zilele urmatoare alegeri cat mai variate.
Dietele stricte, asternute pe hartie sub forma de ore, mese, cantitati sunt sortite esecului pentru ca neglijeaza un aspect esential: omul nu este o masina. Si nu trebuie sa devina o masina. Poate intr-o zi ai o pofta de mancare mai mare din cauza unor activitati intense poate in alta zi ai chef de peste dimineata in loc de ce ti-a zis nutritionista obeza.
Daca ai probleme cu grasimea in exces este posibil ca apetitul si gustul tau sa fie dereglat. Adica sa ai un semnal din partea centrului foamei pentru a manca mai mult, desi nu ai nevoie de acele calorii. De asemenea, deficite de vitamine siminerale, precum si excesul de carbohidrati te pot face sa crezi ca ai “pofta” de ceva dulce sau sarat, cand, in realitate, este vorba de malnutritie pentru ca mananci prost.
Reeducarea apetitului si gustului este un proces lent si anevoios, pentru ca va trebui sa mananci alte alimente decat cele de care ti-e pofta. Avem cele patru gusturi de baza pe care trebuie sa le abordam: dulce, sarat, acru si amar. Alimentele cu acest gust joaca fiecare un rol foarte important in trecerea de la o dieta nesanatoasa la o dieta benefica pentru sanatate.
Update 2104: un studiu interesant care confirma posibilitatea ca sistemul de recompensa din creier sa fie refacut prin nutritie sanatoasa:
Citation: Nutrition & Diabetes (2014) 4, e129; doi:10.1038/nutd.2014.26
Published online 1 September 2014