Prepararea alimentelor
De la ingrediente(materia prima) la ce mancam alimentele sufera o serie de transformari, unele menite sa imbunatateasca valoarea nutritiva, altele doar sa umfle buzunarele industriei alimentare.
Pentru o dieta sanatoasa, indiferent ce mananci, regula de aur este ca alimentele sa fie minim procesate, adica sa fie comestibile, dar cat mai apropiate de forma naturala: crud, la abur, fiert. Frigerea(gratarul) si prajirea(mai ales in putin ulei vegetal) sunt de evitat.
Carnea: la cuptor sau fiarta.
Legumele: crude, fierte sau la abur.
Nucile si semintele: crude sau incoltite
Ouale: fierte
Pestele: crud, la abur(fiert) sau copt la temperatura redusa.
Fructele: crude.
Lactatele: fermentate(eventual si fierte sau pasteurizate in prealabil).
Intr-adevar, trebuie sa te ocupi cu aceasta preparare, pentru ca nu poti lasa un lucru atat de important la mana fast-food-urilor, patiseriilor si fabricilor de junk-food.
Este aproape imposibil sa te ingrasi daca mananci doar alimentele de mai sus, preparate in aceste feluri, pentru ca apetitul se regleaza automat si numarul de calorii mancate va fi in echilibru cu cel al caloriilor arse.
Informatii detaliate in articolul Cum gatim.