Bauturi racoritoare sau apa cu zahar?
“Sucurile” sunt peste tot. Li se mai spune bauturi racoritoare dar sunt, in realitate, apa cu zahar. Oriunde intorci capul vezi bidoane de plastic umplute cu apa indulcita, aromata si colorata.
Cand bei “suc” bagi in tine, pe langa apa si, cel putin:
0. zahar sau indulcitori artificiali
1. acizi
2. arome artificiale, potentiatori de aroma, conservanti, sare
3. cofeina, alte droguri trecute pe eticheta la “arome” sau sub alte denumiri
4. aluminiu, plastic, teflon, bisphenol A.
Trebuie abordate fiecare in parte.
Zahar si indulcitori artificiali
Gustul dulce da dependenta. “Caloriile lichide” din aceste pseudo-alimente nu dau senzatie de satietate. Zaharul altereaza grav metabolismul (dupa energia initiala vei simti slabiciune), predispune la boli grave (obezitate, cancer, accidente vasculare, steatoza hepatica, diabet), scade imunitatea. Indulcitorii artificiali sunt probabil periculosi pentru sanatate (cresc riscul de cancer, in principal). Ca o faza intermediara poti folosi indulcitori naturali. Unii sunt non-calorici (Stevia, Erythritol)), altii au si calorii (Xylitolul).
Xilitolul ajuta la sanatatea dintilor si aparatului ORL (previne infectiile de ureche mediana la copii). Merge foarte bine la limonada (preparate reci, reactia sa de dizolvare in apa este endoterma).
Acid
Poate fi simplul acid carbonic sau diversi alti acizi adaugati (fosforic, citric). Distrug smaltul dintilor, scot calciul din oase, cresc riscul de cancer in tubul digestiv, altereaza multe cai metabolice. Acidul potenteaza efectele negative ale celorlalte ingrediente. A, da, si da un gust mai bun bauturii :). Elibereaza aluminiu sau plastic din peretii containerului. Asta e poate mai rea decat toate celelalte la un loc. Un pas ar fi acizii organici (citric, malic). Acidul ascorbic (vitamina C adaugata drept conservant) nu se intelege bine cu benzoatul.
Arome, coloranti, potentiatori, conservanti
Fiind, in general, concentrate sau artificale, sunt mult mai puternice decat ceea ce gasim in natura. Acest lucru face ca apoi un suc natural sau o mancare naturala sa para “fara gust”. E ca si cum mergi cu o masina cu 200km/h si apoi incetinesti la 20. Ti se pare ca stai pe loc. Aceste componente iti pacalesc creierul si ii spun ca ai baut ceva foarte bun. Conservantii sunt toxici.
Sare
Unele “bauturi racoritoare” contin sare. Poate fi clorura de sodiu sau un alt compus care include sodiu. Sarea actioneaza atat drept conservant insa are si efecte asupra gustului si, cel mai important, te face sa bei mai mult “suc”. Sarea poate duce la retentia de apa si la stresarea rinichilor. Excesul de sare duce chiar la deshidratarea tesuturilor. Sarea se elimina prin urina sau transpiratie, deci ar trebui sa faci sport astfel incat sa transpiri. Incearca sa elimini sarea adaugata din toate alimentele. Exista in mod natural cantitati suficiente de minerale daca mananci divers si sanatos.
Droguri
Desi sunt legale, unele substante sunt foarte asemanatoare cu drogurile ilegale, atat ca structura chimica dar si ca efecte, dependenta, sindrom de abstinenta, toleranta. Cofeina este o astfel de substanta. Spui ca “iti place cafeaua”, dar, de fapt, vorbeste dependenta de cofeina din tine. Poti bea mai multa apa dimineata (eventual un ceai verde), lua vitamine, minerale, extracte de plante sau suplimente cu efect energizant.
Containerul
Din cauza acidului si chiar a proprietatilor naturale, peretii containerului (aluminiu sau plastic) se dizolva/disperseaza (in cantitati foarte mici) in lichid. Asa ca vei bea si putin aluminiu sau plastic de fiecare data. Efectul secundar major este distrugerea echilibrului hormonal, fiind xenoestrogeni puternici. Incearca macar sa bei “sucurile” sau “apa minerala” din sticla de sticla.
Cum e cu “fresh”-urile?
Sucurile de fructe si legume, proaspete, reci (e foarte important ca fructele si legumele sa fie tinute la rece), baute imediat, pot fi utile in functie de scopul tau si de metoda de alimentatie aleasa. Totusi, in cantitati mari, sucurile de fructe (cu continut mare de fructoza) pot bloca arderea grasimilor si impinge metabolismul spre sinteza de grasimi si chiar depunerea lor in ficat. O solutie este sa le amesteci cu apa minerala, in parti egale. O alta sa le bei incet, cu inghitituri mici.
Cum e cu “sucurile naturale” pasteurizate?
In functie de cum sunt extrase si conservate, sucurile naturale (fara adaosuri, obtinute direct din sursa, nu din concentrate) pot fi incluse intr-o alimentatie sanatoasa daca sunt in cantitati rezonabile, provin din ingrediente curate si dense nutritiv (ex. suc de catina sau de afine), dar cu mare grija la cantitatile totale de carbohidrati. Pasteurizarea nu distruge “toate” vitaminele (mineralele nici atat) si poti regasi in produsul final cantitati suficiente. Acum se gasesc in magazine si sucuri de legume/fructe bio, de preferat in fata altor variante lichide dulci, atat dupa antrenament cat si dimineata sau pe parcursul zilei, in inghitituri mici. Sunt mai bune decat apa cu zahar si chimicale dar mai putin sanatoase decat sucurile proaspete.
Deci sucurile sunt otrava?
Orice lucru poate fi otrava in cantitati prea mari. Ideea este sa ai un echilibru si sa dozezi foarte bine aceste “bauturi”. Poti bea din cand in cand o gura sau un pahar, pentru ca nu vei muri de la asta. Dar cand incepi sa bei doi litri pe zi, in fiecare zi, poti recunoaste ca ai o problema si sanatatea iti va fi afectata, mai devreme sau mai tarziu.
Prin alte tari se fac avertizari publice cu privire la pericolul reprezentat de “bauturile racoritoare”. La noi se vand in scoli si spitale, sponsorizeaza intreceri sportive scolare si sunt nelipsite din orice calup publicitar.
Comentarii
Bauturi racoritoare sau apa cu zahar? — Niciun comentariu
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>