Japca bio
Snobismul si fandoseala(ca sa nu spun “fitza”) poarta azi nume ca bio, eco, natural.
Trecand peste produsele importate care depasesc orice limita a bunului simt in privinta preturilor, vinerea avem la cateva minute de sediu targul unde se presupune ca vin “taranii” sau “producatorii” sa isi vanda marfa. Carnati, carnuri, branzeturi traditionale, slaninuta, la preturi de japca.
Eu credeam ca ideea cu aceste targuri este sa mancam mancare mai sanatoasa la un pret mai bun, sa fie ajutati si “producatorii. Dar ce sa vezi… mezeluri, produse industriale, tot felul de dulciuri cu margarina , arahide si zahar, junk food, la preturi mai mari decat in supermarket. Vandute in conditii improprii.
Pun “producatori” intre ghilimele pentru ca cei mai mult sunt de fapt o mica industrie alimentara procesatoare, nicidecum cei care cresc animalele sau fac branza in mod traditional si artizanal. Vanzatorii nici macar nu sunt in stare sa spuna doua vorbe despre modul de productie sau originea ingredientelor.