Ce mancam?
Intr-o dieta, orice dieta, calitatea alimentelor este la fel de importanta ca toate celelalte elemente ale dietei (cantitati, combinarea alimentelor, modul de preparare etc.). Din experienta proprie si a celor cu care am lucrat de-a lungul timpului, o dieta cu alimente sanatoase, naturale este foarte diferita de o dieta cu aceleasi alimente dar procurate din surse industriale.
Dupa cum deja stim, alimentele aduse pe piata de comercianti sunt scumpe, de calitate proasta, pline de chimicale, cu o valoare nutritiva scazuta.
Cele “bio” sunt inca extrem de scumpe iar cele de la “targuri ale taranilor”, piete sau magazine cu “produse traditionale” sunt de cele mai multe ori niste inselatorii (lipsa de siguranta privind materiile prime, metodele de prelucare si aditivii).
Ramane deci sa gasim surse de la tara, controlate-poti merge personal sa vezi cum e cultivat pamantul sau cum sunt hranite animalele. Preturile sunt bune, pentru ca oricum cei care produc aceasta mancare mor de foame sufocati de firmele mari, importatori, comercianti. Exista si riscul sa cumperi alimente care sa contina chimicale (din pamant, apa etc.) sau de o calitate variabila.
Stim si ca aceste surse de alimente sunt pretioase si putine, dar cand vom fi mai multi care le folosim (creste cererea) se vor destepta si mai multi tarani care le vor produce si furniza.
Haideti sa impartasim macar metodele de gasire a acestor surse, costuri, chiar surse propriu-zise (daca au surplus pentru vanzare).
Eu achizitionez si primesc asa:
Carne si organe
Gaini de la tara (inclusiv ficatelul), vitel de la tara (sau macelarii atent selectionate), oaie (berbecut) de la “arabi” si mai rar de la munte, direct (in general ied). Porcul ceva mai rar, in preajma sarbatorilor sau carnea conservata in grasime, traditional. Se intampla sa fie si carne tocata, carnati mancati cruzi, pastrama (mai rar), vanat (rar), slanina de la tara (foarte rar). Consideram ca organele (in special ficat, maduva, creier) provenite de la animale crescute natural sunt o sursa nepretuita de nutrienti, drept pentru care ele sunt pastrate pentru copil.
Oua
De la tara, mai rar din supermarket, cand incerc sa iau ecologice. Am perioade cand mananc zilnic, acoperind cu ele o parte din necesarul de proteine si grasimi. Am observat ca cele de la tara raman proaspete mult mai mult timp decat cele cumparate. Incerc de anul asta sa dau si seminte de in gainilor in cauza. Mai rar de prepelita, din moment ce sunt tinute in cutii si hranite tot cu “concentrate”.
Peste si fructe de mare
Somon salbatic (congelat si conserve), conserve de sardine (mai rar proaspete), macrou pescuit (congelat, dar se mai gaseste si proaspat sau decongelat), somon proaspat (rar), marinat sau afumat (si mai rar), de cultura (nu am gasit o sursa de somon pescuit proaspat), ficat de cod (conserva in ulei propriu), conserve de ton (au aparut si in borcane de sticla si ulei de masline), ton proaspat (la “sushi” si rar acasa), icre/lapti. Scoicile proaspete sunt foarte apreciate, crevetii de asemenea.
Preferam fiert sau la abur, dar se intampla sa fie si prajit (caz in care elimin faina arsa) sau la gratar (preferl in crusta de sare sau la plita) cand mancam la restaurant. Mananc de cand ma stiu conserve (am facut testele toxicologice pentru metale grele si le am mult sub minimul admis), dar am reusit sa elimin aproape complet conservele de ton. Mai rar mananc ficat de cod sau icre. Sunt ingrijorat in legatura cu BPA-ul.
Am scris aici despre alegerea pestilor in functie de nivelul de omega 3 si contaminanti.
Lactate
Iaurturi si kefir bio, unt bio (daca se poate din smantana fermentata aka sauerrahm butter), branza si lapte de la tara (se mai intampla sa vina si smantana), iaurt de oaie si labneh de la “arabi”, lapte de capra (sursa sigura, “din curte de la om”) pe care il las la fermentat: daca am lapte proaspat, adaug imediat in el capsule de probiotice si imi fac iaurt in acest mod. Specialitati de branzeturi italienesti si frantuzesti, maturate.
Legume
Din gradina de la tara in sezon, din ce putem congela (fasole pastai, de exemplu) si din supermarket congelate (se gasesc si bio) sau proaspete in extrasezon (cat mai putine). Incerc sa cumpar doar romanesti, dar e imposibil pentru ca unele nu cresc la noi iar altele se importa fara a exista si varianta romaneasca. Leguminoasele cumparate uscate sunt, in general, bio (linte, mazare) dar nautul este clasic, hummus la restaurant, de exemplu. Prefer radacinoasele (morcov, telina, sfecla rosie), dar evit cartofii (chestiune personala, pentru ca altfel ar fi buni fierti sau copti).
Fructe
De obicei in sezon, fructele care se coc la noi (mere, pere, gutui, cirese, pepene, prune, struguri) si fructe de padure cat mai multe cand apar (facem chiar excursii speciale in acest scop si au fost plantate in gradina) sau din supermarket, congelate (cele proaspete sunt extrem de scumpe si nu au nici un gust/miros, semn ca nu contin mai nimic util). Avocado este cumparat (cateodata bio), lamai se consuma in mod curent iar bananele si alte fructe exotice doar ocazional. Mai mananc fulgi de cocos organici si nuca de cocos, ananas, rodie, lamaie (suc pus in salate).
Nuci, seminte, alune (fara arahide)
De cele mai multe ori crude si peste jumatate bio (seminte de in, canepa, chia) sau de la tara (nuci), fistic, migdale (inmuiate in apa), caju, seminte de dovleac. Uleiuri: cocos, masline, seminte de in (organice si presate la rece), palmier (pentru facut ochiurile, din ce in ce mai rar), am reusit sa elimin din ce gatesc eu alte uleiuri.
Cereale
Le evit pe cele cu gluten (grau, ovaz, secara), dar am din cand in cand in dieta pseudocereale (quinoa, amarant, hrisca, mei), porumb (sub forma de mamaliga), orez. Daca imi este pofta, o data pe saptamana mananc si paine sau ceva similar.
Condimente
Eu mananc putine condimente, dar cele existente sunt naturale, exclus cele cu eticheta sau cumparate din supermarket. Pentru cine “gusta” condimentele, pot fi o sursa importanta de antioxidanti si fitonutrienti (ex. rozmarin, coriandru, curcuma, mustar boabe, piper, scortisoara).
Altele: rar ciuperci cumparate (proaspete), miere si produse apicole (din productia proprie a familiei).
Primim si gratis o buna parte, deci un calcul al costurilor totale inca nu am putut face.
Discutia continua pe forum, unde sunt asteptate idei, sugestii, metode, preturi, surse sau orice alte informatii care sa ne ajute pe toti.
Precizari:
Incerc, din cand in cand, sa pun noi informatii in acest articol, deci el este in continua transformare, in functie de ce mananc intr-o anumita perioada sau ce mai aflam despre un aliment sau altul.
Adresele exacte ale magazinelor sau marcile (atunci cand mancarea este cumparata din magazin) in mod evident ca nu pot fi scrise pe internet, din motive diverse. De asemenea, nu vad ce sens ar avea sa pun aici adresa gospodariei noastre de la tara, din moment ce nu avem destule produse incat sa le putem vinde. Fiecare isi cauta, ajuta, construieste, pastreaza sursele cat mai sanatoase, diverse si ieftine, pe cont propriu. Sau intrebi un pescar unde este locul cu cei mai multi pesti?
Comentarii
Ce mancam? — Niciun comentariu
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>