Meniu
Acum cateva saptamani am putut face un mic experiment: meniu de botez (semi)dietetic, pe gustul nostru. Cu mici adaugiri, un astfel de meniu ar putea fi mancarea pentru o zi a unei persoane active. Am mai avut la dispozitie fructe si Crunchy Clusters(migdale, caju si seminte de dovleac trase in sirop de trestie de zahar si incalzite foarte putin).
Am ales cele mai curate specialitati de carne, am adaugat putine legume, branza, ciuperci. Foarte putini carbohidrati, ar putea fi un mic-dejun pe cinste. Studiile stiintifice spun ca daca mananci carbohidrati dimineata(ex. cereale) esti mai prost pe durata zilei(teste de memorie si inteligenta). In alte zile poti manca si oua fierte(sau ochiuri dupa metoda speciala), iaurt gras, somon afumat, pasta de sardine(sardine, unt, lamaie) sau poti adauga mai multe legume, eventual sub forma de suc. Daca ai avut o masa copioasa cu o seara inainte poti ramane doar la cateva bucati de legume(morcovi), fructe sau… doar apa( sau ceai). Cred ca cea mai buna solutie e sa ai la indemana mai multe alimente sanatoase si sa lasi pofta sa-ti dicteze meniul. Fara cafea sau tutun. Doar cu niste vitamine, minerale, antioxidanti, lecitina, omega 3 si ce s-o mai gasi prin dulap.
De vis: somon la cuptor cu legume fierte, absolut delicios. As putea manca asa ceva in fiecare zi. De fapt… mananc asa ceva aproape in fiecare zi, doar ca am o portie mai mica de peste si legumele se schimba. Peste legume poate veni si un sos de smantana fermentata(sau iaurt gras) cu usturoi(stiu, miroase urat) si patrunjel, cu putin ulei de seminte de in. Macroul pescuit este si el o varianta gustoasa, relativ ieftina si usor de preparat. Pentru ca se digera usor e o solutie pentru masa dinainte de antrenament, eventual completand cu avocado, nuci, seminte, alune(crude, bineinteles) sau fructe de sezon(daca nu am mancat de dimineata). In functie de obiective “intra” si niste carnitina, creatina, lipotropice, ginseng, CLA, antioxidanti, detoxifiant pentru ficat.
Personal evit cartofii, dar pentru cei care vor sa creasca in greutate sau vin direct de la sala ei sunt o sursa buna de carbohidrati(o alta sursa buna ar fi orezul salbatic). Salata de langa poate fi o alternativa low-carb si ii poti creste cantitatea dupa dorinta. Aici avem trei tipuri de carne din care alegem unul: vita, porc, pui. Vita e cea mai indicata pentru sportivi, porcul “curat” e greu de gasit. Puiul… doar daca avem “de la tara”, caz in care pieptul o sa ni se para minuscul. Carne rosie mananc de cateva ori pe saptamana, cateodata mai rar. Organe(ficat, creier) doar cand am o sursa sigura. Daca simt nevoia, mananc; e un sistem care se regleaza automat. Imediat dupa antrenament poti avea aminoacizi lichizi sau un weight-gainer. Inainte de culcare un ZMA si ziua e incheiata exact cum trebuie.
Aici noi am plusat, la cererea publicului: inghetata si tort. Da, mult zahar, multa grasime, multe calorii, posibil si multi aditivi. O astfel de nebunie este o exceptie acceptata. In mod normal, in loc de inghetata iti poti face un smoothie sau chiar o budinca din concentrat proteic, gelatina, indulcitori naturali, grasimi sanatoase, fructe congelate. Unii aleg sa faca asta dupa fiecare antrenament, cand “caloriile nu se depun” sau intr-o zi anume(o data pe saptamana) cand se umfla cu dulciuri si junk pentru a-si elibera frustrarile. Exista si suplimente care sa blocheze asimilarea grasimilor si carbohidratilor si altele care sa minimizeze pagubele.
Stropim din belsug cu apa plata. Vin doar la Paste si la Craciun.
Imaginile au fost realizate de Adrian Vinersan in restaurantul La Cena 2.
Acest post este dedicat celui care spunea ca invat lumea cum sa nu manance. Uite, acum te invat si cum sa mananci. Dar… esti in stare sau iti e mai bine cu furaje pentru animale?
Poti detalia te rog sursa legumelor si ce anume intelegi prin “sote”?
Intreb pentru ca am mancat in 3 restaurante diferite “sote” si de fiecare data am primit altceva (legume la punga fierte, legume proaspete pe gratar, legume la punga trase in unt).
Mersi.
Cand am proaspete mananc proaspete, in rest congelate. La restaurant intreb exact cum sunt facute si eventual incerc sa dau indicatii. Acasa le fac la steamer, cuptor sau slow cooker.
http://en.wikipedia.org/wiki/Sautéing
Wikipedia zice: “Sautéing is a method of cooking food that uses a small amount of fat in a shallow pan over relatively high heat.”
Sincer ma indoiam ca tu le faci asa mereu, de aceea am si intrebat.:)
Mersi de raspuns.
Eu nu le fac niciodata asa, in primul rand pentru ca nu am indemanarea si apoi pentru ca exista metodele mai sanatoase, enumerate. De asemenea, nu mananc “legume la gratar” decat in mod cu totul exceptional.
Vinul a fost exclus din cauza efectului negativ asupra ficatului?
Alcoolul are nenumarate efecte negative. Unii sustin mai nou ca ar fi si bun, in cantitati mici. Ramane de vazut pe viitor ce tip de bauturi(vinul e promovat astfel) si in ce cantitati ar putea fi “benefice”.
Altii spun ca ficatul ar putea procesa “in siguranta” 15-30g de alcool pe zi.
Eu consum alcool foarte rar.
daca nu era de ajuns cat de incantata sunt de tot efortul si munca ta si a sotiei tale,acum sunt in extaz admirativ total.acum cativa ani am studiat disperata meniurile restaurantelor pentru nunta si cum eram dezamagita,a trebuit sa renunt si sa organizez ceva restrans,dar la care am putut selectiona personal fiecare fel 🙂 super tare meniul vostru.