Somon, avocado, fenicul
L-am lasat putin la marinat in sos de soia, lamaie si ulei de masline cu cateva seminte de cardamon. Cuptor 15 minute la 200 de grade. Avocado bine copt, fenicul, lamaie, ulei de masline. In reteta “de pe net” intrau si portocala, rucola, otet, piper, sare(eu nu folosesc sare la mancare). Am insa otet fara sulfiti si sare de salina, de la Slanic.
Pestele este de la magazinul de mobila(sper ca intre timp s-a prins toata lumea la ce magazin de mobila putem gasi si peste). Da, este de crescatorie dar eu il consider cel mai curat si convenabil de pe piata. Cum somon salbatic nu am de unde sa iau, as avea ca alternativa conservele, ca acestea:
Totusi, pestele este fiert la temperaturi si presiuni inalte, chiar daca e salbatic, e greu de spus acum cat din proprietatile nutritive sunt pastrate sau ce lucruri mai putin bune se intampla cu el prin aceasta procesare. La capitolul conserve am si sardine(cu os), ficat de cod, macrou, hering. Stiati ca herningul are 5g de creatina pe kilogram, la fel cum are si carnea de vita?
Nu știu de ce până azi nu m-am prins deloc care ar putea fi magazinul ăla de mobilă, dar acum mi-a căzut brusc fisa 😀
Cristi,
gasesti somon salbatic (din pacate nu-i crud ci afumat) in comert (vezi la “VinziGROS”). cat despre somonul-de-la-magazinul-de-mobila imi aduc aminte de sfatul tau: “de preferat este sa consumati alimente cat mai putin prelucrate termic” 🙂 si acel somon de crescatorie este CONGELAT. poti sa folosesti acelasi peste de crescatorie in varianta cruda 🙂 si care poate ajunge in farfuria ta mai repede decat crezi tu 🙂
Prin preparare termica eu inteleg temperaturile mari, nu cele scazute, congelarea in conditii industriale mi se pare cea mai sigura metoda de conservare. Oricum omul s-a dezvoltat mancand si resturi in de animale in putrefactie, nu aici e problema. De cel afumat ma feresc. Cat despre crescatorie… exista crescatorii si crescatorii, standarde si standarde, calitati si calitati.
Acest sos de soia e sanatos ?
Daca e obtinut prin fermentatie si se foloseste o cantitate mica eu cred ca poate fi inclus in dieta ocazional fara efecte negative notabile.