Viteza de absorbtie a carbohidratilor
Pentru a evita accidentele reduceti viteza de la 260 km/h la 220km/h. Asa ar suna o reclama pentru prevenirea accidentelor rutiere daca am face o paralela cu reclama la biscuiti care contin carbohidrati cu absorbtie lenta. Si tot cam asta e si diferenta intre cat de mult iti va urca glicemia daca mananci o prajitura sau “ceriale integrale”. Faptul ca te ingrasi e ultima problema. Sanatatea iti este afectata in multe alte feluri: vasele de sange, inima, creierul, ficatul, rinichii, articulatiile, imunitatea, fertilitatea, nivelul energetic… toate sufera in urma excesului de carbohidrati.
Obiectivul principal este evitarea excesului de carbohidrati (in contextul unei diete sanatoase). Apoi putem discuta si despre viteza de absorbtie. Chiar daca mananci alimentele potrivite(carbohidrati cu absorbtie lenta), ele pot fi mancate in cantitati prea mari (raportat la situatia in care esti). Indiferent de tipul carbohidratilor, excesul lor (cantiatile prea mari) sunt periculoase pentru sanatate.
Intreaga serie despre carbo este excelenta.
De curand insa am dat peste 2 articole care m-au cam bagat in ceata in ceata:
– Interviu cu Chris Voigt despre experimentul lui in care a mancat 60 de zile numai cartofi: http://wholehealthsource.blogspot.com/2010/12/interview-with-chris-voigt-of-20.html
– Interpretarea rezultatelor experimentului lui Voigt: http://wholehealthsource.blogspot.com/2010/12/potato-diet-interpretation.html
Citesc de ceva vreme articolele lui Guyenet si stie ce vorbeste
Ce nu pot sa inteleg:
1) “his fasting glucose decreased by 10 mg/dL (104 to 94 mg/dL), his serum triglycerides dropped by nearly 50%, his HDL cholesterol increased slightly, and his calculated LDL cholesterol dropped by a stunning 41% (142 to 84 mg/dL). The changes in his HDL, triglycerides and fasting glucose are consistent with improved insulin sensitivity (2, 3), and are not consistent with a shift of LDL particle size to the dangerous “small, dense” variety (4).”
asta a pus la indoiala cam tot ceea ce stiam
– cartofii au un indice glicemic ridicat, cu toate astea glicemia i-a scazut cu 10mg/dL. rezultatul asta ma surprinde deoarece tipul avea glicemia cam ridicata (se cam apropie de limita superioara)
– nu inteleg din ce cauza i-a crescut HDL-ul. Stiu ca iti poti creste nivelul HDL-ului cu grasimi saturate, iar in cazul nostru lipsesc
– nu inteleg cum i-a scazut LDL-ul, a mancat doar cartofi. din cate stiu eu carbo creste nivelul LDL-ului
2) “My energy level was very good the entire time of the diet. I really didn’t notice a change in energy at the start of the diet so I assumed that the potato diet didn’t have a positive or negative effect on my energy level. It wasn’t until I finished the diet and started to consume other foods that I noticed my energy level has seemed to drop a bit.”
Asta contrazice total ceea ce stiam pana acum si mai ales ce am experimentat. La mine carbo = somn profund
3) “I felt really good on the diet. I had lots of energy, slept good at night, and seemed to avoid the cold viruses that circulated at home and work.
The only unusual thing that occurred is what my wife told me. I’m a habitual snorer. The day I started eating only potatoes, my snoring stopped. It restarted the day I started to include other foods in my diet. I’m assuming it was just some weird coincidence but that’s what she tells me.”
E ciudata si chestia cu sforaitul, cunosc numeroase cazuri care au trecut de la junk la low carb si nu au mai avut probleme de acest gen. Cineva zicea ca se datoreaza de la deficienta de potasiu (cartofii fiind bogati in K) insa nu prea stiu ce sa cred.
Tipul e executive director of the Washington State Potato Commission insa cele doua articole m-au pus pe ganduri
In masura timpului disponibil, m-ar interesa parerea ta legata de problemele de mai sus
Dr.
Cred ca e un subiect bun de discutat pe forum.
Imi aduc aminte de abominatia glicemica numita mamaliga cu zahar pe care cred ca am savurat-o toti cand eram mai mici si mai nestiutori.
Hai ca ii dau cu copii si paste
Practic sporturi de anduranta (semimaraton, maraton, triatlon etc.) si inaintea fiecarui concurs (seara) se organizeaza pasta party sub pretextul asa-numitului carbo-loawding…in sporturile de anduranta “legenda” spune ca pastele se absorb lent, numai bine pentru ca dimineata la start sa fi cu “rezervorul” plin.
Da, din pacate in sporturile de anduranta inca mai circula povestile imbecile despre incarcari si carbohidrati. Culmea, in probele astea lungi grasimea ar fi mult mai utila, ea fiind prin excelenta combustibilul pentru fibrele lente. Lucrez si cu oameni care fac probe de cateva ore doar pe grasimi si le merge foarte bine.