Cereale integrale
Ce inseamna cereale integrale?
In primul rand trebuie sa facem diferenta intre “cereale” ca specii de plante si “cereale” ca aliment procesat. Exista mai multe tipuri de cereale, graul (cel mai periculos), ovazul (cu multe beneficii pentru sanatate), porumbul, orezul (cereale fara gluten).
Exista si “pseudocereale”, adica seminte ale altor plante, asemanatoare din punct de vedere nutritional: hrisca, mei, quinoa, amarant. Dar sunt mai putin prezente in alimentatie, cel mai probabil din cauza lipsei de cultura si a pretului mai mare.
Cerealele in alimentatia omului au aparut de foarte putin timp. Genomul uman se pare ca s-a stabilizat acum vreo 200.000 de ani. Cerealele au inceput sa se cultive acum vreo 10.000. Evident, se cultivau cereale cu un bob mult mai mic, inca nemodificate genetic.
Cum gasim in magazine cereale integrale?
Daca ne uitam pe cutii si pungi in supermarket, la listele de ingrediente pentru “cerealele integrale”, observam ceva interesant. Cam jumatate cereale integrale (grau si orez), restul zahar, sirop de glucoza/fructoza, coloranti, indulcitori, arome etc. etc. Dulce, ieftin de produs, ieftin de pastrat… la pret de raft rivalizand cu carnea de vita sau cu somonul.
Acum, orice om dezinformat aude la tv ca “cerealele integrale sunt bune” (desi nu sunt chiar atat de bune). Si se trezeste ca o sa cumpere niste “cereale integrale”. Le mai da si copiilor de mancare. Si mai este si fericit(a) ca a facut un lucru bun pentru sanatate.
E mai bine sa mancam cereale integrale?
Depinde la ce te raportezi. Daca le compari cu gogosile sau dulciurile probabil ca da. Principala diferenta este aportul de fibre. Fibrele incetinesc asimilarea glucozei si reduc impactul glicemic. De asemenea, cerealele integrale pot avea mai multe vitamine si minerale fata de faina alba.
Paradoxal, cerealele integrale sunt mai putin bune decat faina alba si cerealele procesate. Exista un motiv pentru care atata timp painea alba a fost preferata painii negre: glutenul si alte proteine cu efect toxic asupra organismului uman. Painea neagra era considerata de calitate inferioara din acest motiv: antinutrientii continuti in tarate, efectul iritant al acestor fibre si toxic al glutenului. Aceste cereale integrale si painea neagra erau pana de curand chiar contraindicate de catre pediatri in hrana bebelusilor si copiilor mici, din cauza blocarii asimilarii mineralelor (acidul fitic).
Beneficiile cerealelor integrale
Avantajele mult trambitate ale cerealelor integrale sunt doar in domeniul indicelui glicemic si al vitezei mai scazute cu care se asimileaza carbohidratii din ele. Exista multe alte alimente bogate in fibre si nutrienti esentiali, care nu au efectele nocive ale cerealelor consumate in cantitati mari. Salatele (frunzele), nucile si semintele, leguminoasele sunt surse de fibre mult mai bune.
Evident, consumate in cantitati mici, ocazional, cerealele si derivatele pot fi incluse intr-o dieta sanatoasa. Mai ales cand vorbim de ovaz, porumb, hrisca etc.
De ce e bine sa tinem la minim consumul de cereale?
In ultimii ani s-a descoperit ca foarte multi oameni sufera fara sa stie de diverse grade de alergie sau intoleranta la grau (in special). De asemenea, consumul de cereale ca aliment de baza (ieftin) uzeaza anumite sisteme ale organismului, mai ales in cazul persoanelor sedentare si semisedentare (cum ar fi cei cu job sedentar dar care mai merg si pe la sala). Desi sunt promovate ca un aliment sanatos, cerealele nu sunt decat un aliment ieftin, usor de produs, mancarea sclavilor, din antichitate si pana astazi.
Din pacate cei mai multi oameni nu mananca doar o felie de paine pe zi sau cateva sute de grame de cereale pe saptamana ci isi acopera cu ele o parte mult prea mare din necesarul de energie, fara a mai ramane loc pentru alimente de calitate, dense micronutritiv.
Deci e greu de ales intre caloriile goale din painea alba/paste si toxinele din cerealele integrale (preexistente sau create prin procesare). Raspunsul: cat mai putine cereale si cat mai mult din diversitatea de alimente care ne raman la dispozitie.
Buna,
Am si eu o intrebare despre un derivat din cereale, si anume painea.
Cat de contraindicata e painea din faina integrala de secara, fermentata natural, intr-un regim de reducere al cantitatii de grasime?(bineinteles, cantitati undeva la 100 grame/zi, max, zic 100 pentru ca acest tip de paine este foarte dens).
Hobby-ul meu este sa fac paine, in general nu imi mananc ‘produsele’ ca nu sunt un mare impatimit al painii, dar am o slabiciune pt painea de secara, si cercetand internetul, am descoperit ca painea fermentata natural are o incarcare glicemica cam cu 40% mai mica decat o paine normala, dospita cu drojdie de bere (asta datorita actiunilor enzimatice)… si sa nu spun de aroma, care e mult mai pronuntata…
Merci, si sper sa ma fi exprimat in regula.
Contraindicata pentru cine? Vrei sa ghicesc eu cine esti, ce mod de viata ai, ce predispozitii genetice, ce alte alimente mananci?
Daca as vrea sa slabesc eu unul nu as manca paine in fiecare zi, cred ca de caloriile alea ai putea manca alimente mult mai bune din punct de vedere nutritiv.
Sunt Alexandru T., contraindicata pt mine, care dimineata merg la sala (doar greutati) iar seara ies 45 de minute la alergat (exceptand incalzirea), sala de 4-5 ori /sapt, alergat 6-7. Mananc cam orice, exceptand semi-preparate, dulciuri, fast-food & co. Evit mezelurile (cumparate, cel putin), nu beau lapte, carbohidratii ii tin undeva la maxim 200g / zi (si asta intr-o zi ‘rea’, in general nu depasesc 150), sunt proaspat iesit dintr-un regim keto (care pana la un punc a mers absolut exceptional, apoi a fost groaznic, pe toate planurile), caloriile le tin undeva intre 1600-1800 si uneori 2000 (in zilele cu munca, sala si alergare), deocamdata suplimente nu iau, dar va urma.
Pana pe la 17 ani am fost destul de aproape de obezitate, am dat (destul de nasol) 20 de kile jos (le-am dat cam brusc, desi in-take caloric era undeva la 2000-2300, doar o schimbare din sedentarism in activ), din punct de vedere genetic (urmarid parintii) cred ca sunt ok.
Multumesc anticipat.
Zona de comentarii este pentru discutii despre articol, nu pot da consultanta in acest spatiu. Pentru consultanta exista o adresa de mail pe pagina “Citeste in primul rand aici”. Multumesc pentru intelegere.
De asemenea, iti poti face un jurnal pe forumul getfit.ro unde raspund si eu la intrebari in masura timpului disponibil.
Cand spui cereale te referi exclusiv la grau sau mai intra si altele in aceiasi oala?
De exemplu orezul integral nu are aceste contraindicatii nu?
Exista cel putin trei alte articole despre cereale pe acest site, e suficient sa dai un search sau sa te uiti in lista de articole asemenatoare.
M-am edificat, multumesc.
Studiind in continoare despre painea fermentta natural (engleza – sourdough), am descoperit faptul ca glutenul din cereale este redus (in urma unei fermentari mai lungi) cu pana la 80%. Nu stiu daca comentariul meu e chiar on-topic, dar ma gandesc ca pentru iubitorii de paine (si cei ce nu pot/nu vor sa renunte la ea), acest tip ar fi un pic mai indicat.
Vorbesti de “fermentatie naturala” ca si cum la fabrica de paine ar fi altfel de fermentatie. Poate vrei sa spui ca se folosesc si alti fermenti(lactici, probabil).
Naturale sunt toate, pentru ca aceste microorganisme provin din natura, nu au fost concepute in laborator de la zero.
Cu cat un aliment are nevoie de mai multe faze de prelucare pentru a putea fi mancat in siguranta cred ca energia respectiva ar putea fi pusa in a prepara alimente mai sigure/utile sau spre a face altceva cu timpul nostru.
Pingback:5 alimente care accelerează arderile (oare?) - Dr. Răzvan Ioan Traşcu Dr. Răzvan Ioan Traşcu