Omleta, radacinoase, germeni
Avand o sursa de oua de tara incerc sa profit de ea si sa mananc cele doua oua regulamentare in fiecare zi. Am avut si perioade cand mancam 5 sau mai multe insa acum prefer o dieta mai diversa. Nu, ouale nu cresc colesterolul si nici nu “ataca ficatul” asa cum ati tot auzit, ba din contra, scad colesterolul si ajuta ficatul.
De o saptamana am un ajutor in bucatarie, o doamna foarte priceputa, care, cu ingredientele puse la dispozitie si cateva indicatii privind retetele si modul de preparare imi ia din spate o sarcina care imi consuma deja prea mult timp: gatitul. In trecut fiecare grup sau familie avea si o persoana care se ocupa in mod special de achizitionarea si pregatirea hranei, acum avem de ales intre a manca junk sau a ne folosi timpul pretios(cine considera ca timpul este pretios) pentru a manca sanatos.
Radacinoasele sunt preferatele mele, cele din imagine au fost cumparate de la un magazin gata curatate si tocate. O anumita cantitate de radacinoase(morcov, telina, sfecla rosie) o avem de la tara, din gradina familiei, insa deocamdata nu este de ajuns pentru un an. Au multe fibre, beta caroten, vitamina c, minerale(in special potasiu). Cele din familia cruciferelor au si multe efecte benefice pentru sanatate, exceptie facand persoanele sensibile, pentru care efectul negativ asupra hormonilor tiroidieni trebuie compensat cu un aport suplimentar de iod.
Am luat si niste germeni de naut si linte, dar nu sunt mancabili, gustul este oribil. Germenii au proprietat diferite fata de semintele din care provin, mai multe vitamine, enzime si mai putini antinutrienti. Ideea ar fi sa ii mancam cruzi, pentru ca daca ii fierbem pierdem tocmai elementele utile. Ciupercile din omleta sunt bune pentru cei care vor sa-si creasca in mod natural nivelul de testosteron si sa tina sub control estrogenii, un lucru mai putin cunoscut.
Mananc relativ disociat, pe durata mai multor ore, lasand timp fiecarei categorii de alimente sa isi inceapa procesul de digestie.
Da, pe langa aceste alimente iau si 20-30 de pastile pe zi, suplimente nutritive cu diverse extracte de plante, care ma ajuta sa fiu in forma maxima, sa previn bolile si sa duc o viata relativ normala desi am cu mine mai multe mosteniri din perioada cand am mancat parizer, margarina, zahar, cola, cartofi prajiti. Perioada cand inca nu stiam ce inseamna mancare sanatoasa si nici surse de informare nu erau disponibile.
Dacă rădăcinoasele sunt gata spălate și tăiate nu se strică cumva mai repede?
Eu le-as lasa chiar sa fermenteze, depinde ce intelegi prin “stricat”. Eu le-am mancat dupa o zi, au fost bune.
Eu am remarcat că salata verde și ridichile odată spălate devin mai moi și se floștesc, după care încep să devină ruginii și să „putrezească” (în lipsa unui termen mai bun).
Omleta a fost făcută într-o oală dintr-aia de lut?
Și o curiozitate de-a mea, cam cât ar costa aproximativ (pe lună) pe cineva să ia suplimentele pe care tu le iei în fiecare zi?
Cand am vegetale curatate/spalate am grija sa le inec in zeama de lamaie inainte sa le bag in frigider.
Da, omleta a fost facuta intr-o oala de lut, mai mult pentru diversitate, pentru ca prefer ochiurile facute asa cum am scris intr-un articol aici acum cativa ani.
Pentru cei care ma intreba fac pachete de suplimente dupa obiective, dieta, buget… eu iau suplimente diferite in fiecare zi, dupa cum consider necesar. Intr-adevar, prin natura activitatii mele profesionale am acces la o gama larga de suplimente, la preturi mici sau gratis. Totusi, cand eram in liceu cheltuiam toti banii pe care ii produceam pe mancare si suplimente, neglijand imbracamintea, distractiile sau alte cheltuieli mai putin utile. Ce am chiar in acest moment pe birou valoreaza, la pret de raft aproximativ 800 RON, cand erau pline, evident, acum fiind in diverse stadii de consumare. Unele ma tin poate mai mult de o luna(Immune Renew, de exemplu), altele mai putin(Glutamina tablete). Deci pe luna, in medie, ma costa cam cat da un fumator inrait pe tigari si cafea. Daca as face comparatia cu o persoana care bea si alcool sau are alte vicii probabil ca as acoperi si suplimentele pe care nu le am pe birou in acest moment ci sunt raspandite prin diverse alte locuri pe unde imi duc zilele.
Ar fi util sa se posteze si niste retete pentru prepararea germenilor!
O sa incerc sa obtin germeni de naut, dar am naut din supermarket si nu stiu daca va incolti.
Dar astfel cred o sa vad daca sunt niste seminte “moarte” din punct de vedere al nutrientilor.
Mai am seminte de brocoli special pentru sprouts dar nu le-am incoltit inca.
Am mancat “nato” care cred ca este soia fermentata, cu un gust dubios, dar nu stiu daca e lasata sa incolteasca.
Germenii de leguminoase sunt destul de periculosi, pot induce boli autoimune.
Germenii trebuie neaparat mestecati, nu pot fi inghititi pur si simplu, fara sa le simtim prea mult gustul ?
Toate alimentele trebuie mestecate cat mai bine: https://www.cristianmargarit.ro/2008/12/sanatate/digestia-incepe-in-gura
Mulțumesc pentru pontul cu zeama de lămâie.
Întrebasem de oală pentru că eram curios dacă merge să faci și prăjeli în ea (dacă-mi aduc eu bine aminte recomandai „scăldarea” omletei în ulei).
Cei 800 de lei dați pe suplimente nu sunt chiar de colo, dar oricum nu sunt averea la care mă așteptam. Totuși ce te faci dacă nu fumezi și nu bei? 🙂 Nici eu n-am avut vreodată aceste „pasiuni”.
Viciul meu principal este cititul, dublat de cinema. 800 RON la pret de lista, pe unele le primesc gratuit, probabil ca daca as avea un salariu “normal” as aloca in jur de 400 RON(cele mai multe pachete/combinatii concepute de noi pe getfitshop.ro sunt sub aceasta suma). Pe de alta parte, din ce am pe masa unele ma tin mai mult de o luna, deci pe undeva suma reala chletuita lunar e si mai mica.