Pasta de sardine
Am redescoperit pasta de sardine. Sardine din conserva scurse bine de ulei+ masline kalamata+ ceapa rosie+ pulpa de lamaie+ ingredientul secret= o pasta delicioasa, mai ales peste un strat generos de unt pe feliile de paine de secara. Untul este bio, iar painea de secara este acceptabila pe un regim low-carb, la prima masa a zilei, chiar daca avem carbohidrati si grasimi la aceeasi masa.
Sardinele sunt pesti mici, care nu acumuleaza foarte multe toxine, dar care vin cu proteine de calitate, omega 3, vitamina D, vitamina B12, minerale(in special calciu din oasele continute, seleniu, fosfor). Este de evitat combinatia dintre alimente din care vrem sa asimilam calciul si fibrele vegetale(inclusiv painea integrala) din cauza acidului fitic, acid ce impiedica asimilarea calciului si a altor minerale. In general evitam conservele dar pentru pestele oceanic sunt un compromis decent, pentru ca peste oceanic proaspat e greu de gasit. E de preferat sa avem conservele deja la rece si sa mancam pasta imediat dupa preparare, pentru ca este foarte perisabila(se strica usor).
Untul este bio, pentru ca multe toxine sunt liposolubile(se acumuleaza in stratul de grasime al animalelor sau apar in grasimea din lapte). Faptul ca e bio nu garanteaza ca acest unt nu mai contine chimicale ci doar ca este posibil sa fie ceva mai curat decat untul obisnuit. Exista pe piata romaneasca si unt bio obtinut din lapte fermentat, ceea ce este un plus.
Painea de secara o mananc probabil o data pe luna, sau chiar mai rar, fiind cea mai putin rea dintre “painile” de pe piata. Avem la dispozitie si varianta uscata, insa cand cumparati asa ceva cititi cu mare atentie eticheta, pentru ca multe produse au pe ele scris “secara”, in ingrediente insa aceasta cereala cu mai putin gluten se afla intr-o cantitate mica. Dezavantajul este ca trebuie tinuta in frigider si mancata cat mai repede dupa desfacerea pachetului(care ar trebui sa fie inchis ermetic). Fiind umeda este perisabila si exista riscul de mucegai foarte rapid, mai ales ca in frigider sunt multe microorganisme(aduse cu alte alimente).
In imagine apare si o bucata de pate de ficat de cod, bogat si el in omega 3 si vitamina D. Nu l-am mai mancat, pentru ca pasta de sardine a fost prea buna si nu am vrut sa mai stricam gustul. Din ele a mancat si Bebster(mai putin paine), deci consideram aceste alimente suficient de sigure incat sa le putem da unui copil de un an si cateva luni.
Cristi, cum ai obtinut pasta. Ai pus sardinele si restul ingredientelor intr-un robot de bucatarie?
Le-am pus intr-un castron si am folosit un hand blender. Ideea e sa nu le transformi in crema, ci sa mai ramana mici bucati de sardine, ceapa, masline, carora sa le simti gustul separat. Merge facuta si cu furculita daca nu ai blender, abia mai arzi niste calorii.
~50 g de proteina la 200g de sardine, selenium si vitamina B12, abia astept sa incerc diseara
http://www.wolframalpha.com/input/?i=sardines+200g
noi am fost 2 adulti si un copil, ai grija la cantitati, mai ales daca adaugi ulei/unt.
Ca o completare la continutul de seleniu, seleniul “scoate” metalele grele, drept dovada ca dupa ani si ani de mancat conserve de ton, nivelul de mercur din sangele meu era mult mult sub minimul admis.
Ne spui si noua de unde ai luat echipamentul pentru sala de la topicul anterior, te rog? Ma gandesc ca poate n-ai reusit sa citesti.Multumesc
Din moment ce am aprobat comentariul, inseamna ca am citit.
Astept sa vedem daca furnizorul respectiv vrea sa cada la o intelegere, pentru ca reclama gratis nu am de gand sa-i fac. Cel putin nu la mine pe blog.
Bun, ti-ai cumparat echipament sportiv de care esti foarte multumit, ai scris chiar cat de bun e raportul pret-calitate, subliniezi cat de sanatos si important e sa poti face exercitiile respective iar acum refuzi sa raspunzi unui cititor la sectiunea comentarii ca sa nu le faci publicitate?!!? Fiindca astepti sa cazi la invoiala cu firma respectiva? Poate firma respectiva era mai usor de convins vazand ca doar pomenirea ei in treacat pe blogul tau ii aduce un client. Poate ca era momentul sa arati ca ii poti ajuta pe cei care-ti citesc blogul si cu informatii (valoroase din punctul lor de vedere) care nu-i trimit doar la propria-ti afacere. Cred ca ai luat mult prea in serios mizeriile alea de invataturi americane!
Acum trebuie sa fac reclama la mine pe site cui vrei tu? Asa functioneaza lucrurile? Si la mine pe site, facut pe timpul si banii mei nu am voie sa fac reclama propriei afaceri? Pe ce lume traiesti?
La un simplu search pe google se pot gasi zeci de furnizori de echipamente… vrei sa fac eu cautarea si selectia in locul oricui intra la mine pe site?
Am incercat si eu azi …f f f bun 🙂
Cristi, eu nu ma pricep la bloguri (aprobari si alte proceduri).Nu am reusit sa imbin inca medicina cu blogging-ul.Stiu insa ca ai acces la mailul meu si cu putina bunavointa imi poti trimite un mesaj sa eviti reclama.Multumesc.
Catalin, este timpul meu, blogul meu si sunt deciziile mele, in alte domenii ale vietii te duci la cineva si ai aceste pretentii? Sa fim seriosi. Faptul ca ai acces la site-ul meu nu inseamna ca eu iti datorez ceva. Pe de alta parte repet, google iti va raspunde la intrebare, mai ales ca poate ce am luat noi nu este tocmai ce vrei tu.
Cred ca faci o confuzie.Daca ai citi cu atentie postarile mele ai vedea ca nu am nicio pretentie de la timpul si blogul tau.A fost o intrebare prieteneasca, nu una oficioasa, care sa implice o entitate (blogul tau), dar pentru ca nu aveam mailul tau, am ales calea asta.Ma asteptam la o rezolvare simpla, dar…
Scuze pentru timpul rapit, succes in continuare.
Mailul meu este public, la fix un click distanta. Daca citeai cu atentie “Citeste in primul rand aici”, aflai tot ce trebuie. Deci, tu faci o confuzie.
E neplacut pentru mine sa primesc astfel de apostrofari din partea vizitatorilor, cred ca trebuie sa fim corecti unii fata de ceilalti si sa nu ne grabim in a face afirmatii.
Mailul tau vad ca are legatura cu blogul tau.E stupid sa le disociezi doar de dragul de a castiga un argument.Cel mai simplu ar fi sa spui clar ca vrei bani si daca cineva te intreaba cat e ceasul.Tu stii cel mai bine ce atitudine e mai buna pentru tine…
La mine pe facebook sunt ambele adrese de mail personale. Aici pe blog este inca o adresa, cea de consultanta.
Ti-a cerut cineva bani? Sunt obligat sa iti spun tie de unde am cumparat niste aparate de fitness?
Ce argument sa castig? Acela ca scriu ce vreau la mine pe site? Iti datorez tie ceva?
La cata informatie e pe acest blog si pe site-urile mele ai nesimtirea sa spui ca vreau bani sa spun cat e ceasul?
Esti prea comod sa dai un search pe google si imi reprosezi mie asta?
Repet, nu ti-am cerut nimic, era la latitudinea ta sa refuzi, insa o puteai face pe un ton mai relaxat, care sa nu ofenseze.Chiar daca e blogul tau si iti poti permite sa faci ce vrei aici, cred ca exagerezi prin a te simti lezat si a te erija in victima.Despre informatia de pe blog e clar ca iti aduce indirect foloase materiale.Eu nu am nevoie de ea, pentru ca stiu 99 % din ce e pe blogul asta in schimb aveam nevoie de o alta informatie iar faptul ca nu ai avut bunavointa sa ma ajuti cred ca dovedeste buna ta credinta.Deja ti-am dat prea mult din timpul meu si sunt oameni care au nevoie de el.
Numai bine!
Am inteles, deci acum nu mi-ai cerut nimic si dupa ce imi umpli blogul de comentarii imbecile imi spui ca tu mi-ai dat prea mult din timpul tau? Eu trebuie sa te ajut pentru ca asa vrei tu? Eu trebuie sa-ti trimit tie mailuri?
Daca ai sti 99% din informatia de aici ai avea si acel dram de bun simt incat sa nu scrii dobitociile pe care le scrii.
E vreo problema legala sau morala in a-mi face un site, pe banii, timpul si cunostintele mele din care sa am “indirect si foloase materiale”?
Am mancat in seara asta, e delicioasa. Maicamea nu a folosit ulei sau unt, deci nu a iesit chiar sub forma unei paste. Merge si cu sprot si ma gandesc sa fac weekendul asta si din ficat fiert
Multumesc, mi-ai facut o saptamana delicioasa 🙂
Paine de-aia mananc si eu 🙂
Ce-i drept, trebuie mestecata un timp mai indelungat.