Somon, orez, legume
Cred ca deja devin plictisitor cu somonul si legumele, dar sunt doua dintre mancarurile mele preferate. Aici avem si putin orez, pentru ca dupa antrenamentul cu greutati corpul nu doar ca poate folosi acei carbohidrati, ba chiar are nevoie de ei pentru refacerea optima a muschilor. Nu urmaresc neaparat cresterea in masa musculara, dar ma intereseaza sa fiu refacut rapid pentru a fi in forma in timpul celorlalte activitati zilnice(sedinte, deplasari, documentare, scris).
Somonul este pus in cuptor, doar cu un strop de zeama de lamaie si un strop de ulei de masline, pentru a-l proteja pe cat posibil de efectul agresiv al temperaturilor inalte. Eu prefer varianta congelata, portionata, usor de pus in cuptor in cantitatea pe care o voi manca, fara a fi nevoit sa fac alte operatiuni gastronomice care mi-ar cere timp si indemanare.
Mixul de legume este in varianta congelata, dar lasate “la inmuiat” bine dupa decongelare, spalate si apoi fierte bine. Anumite tipuri de carbohidrati complecsi din fasole si mazare se digera mai greu sau chiar deloc, lasand bacteriile sa se dezvolte si producand gaze. Problema gazelor nu este doar balonarea(umflarea burtii) si eliminarea lor zgomotoasa si urat mirositoare. Cea mai importanta problema este ca unele se absorb in sange din intestin, ducand la o stare de usoara intoxicatie. De aceea trebuie sa evitam acele alimente despre care stim ca fermenteaza si corpul nostru nu le poate digera optim. Folosirea unui complex de enzime digestive poate fi o solutie in masura in care acele enzime contin si alfa-galactosidaza. Un exemplu este Digest Platinum.
Orezul brun il mananc la final, pentru ca se digera cel mai usor. Este bun ca sursa de glucoza(amidonul este format din molecule de glucoza legate intre ele), dupa antrenament. Inainte de antrenament este de preferat o sursa de fructoza(fructe), pentru ca nu va afecta semnificativ nivelul insulinei si productia de energie in timpul antrenamentului. Cu cat este fiert mai bine cu atat glucoza este eliberata mai repede(creste indicele glicemic). Avand in vedere ca il mananc dupa legume cu multe fibre, acest pericol nu mai apare. L-am pus la fiert cu morcov ras si ceapa, ii dau gust bun si ii aduc un plus de vitamine si minerale. Am adaugat si cateva boabe de orez salbatic(cele lungi si negre), pentru aspect. Orezul nu are gluten, deci este de preferat graului.
Proteina din leguminoase(mazare, fasole) se completeaza cu proteina din orez, din punct de vedere al profilului de aminoacizi, deci in zilele de post sau daca nu mananci sau nu ai carne/peste, poti folosi aceasta combinatie, chiar si dupa antrenament.
In imagine sunt doua portii pe aceeasi farfurie, 125g de peste fiind arhisuficiente la o masa in conditiile in care mananci de 3-4 ori pe zi.
Oare nu ar fi mai bine daca nu ai combina carbo + proteine + grasimi + legume la aceeasi masa? Ma gandeam ca ar fi mai bine (urmand sfaturile nutritionale de combinare ale grupelor de alimente) daca ai consuma orezul gol impreuna cu salata proaspata, iar apoi la distanta de 1 – 1.5 h sa consumi pestele cu legumele (desi intradevar, cantitatile din farfurie nu sunt mari). Si inca ceva: legumele le fierbi in apa sau in aburi? Daca le fierbi in apa, si timp indelungat, o sa distrugi din nutrienti, iar o parte din acestia se vor dizolva in apa. Eu le prepar la abur (la un aparat de fiert in aburi), sau in tigaie cu 1 lingurita de ulei de masline si focul mediu, le amestec constant timp de 5 minute, astfel incat sa se amestece toate cu uleiul respectiv, dar si ca sa nu ramana mai mult de cateva secunde nici unele pe fundul tigaii si sa se arda (timpul de preparare zic eu este scurt si nu cred ca pierd multi nutrienti). In rest, POFTA BUNA.
Imaginile sunt si pentru demonstratie, nu inseamna neaparat ca am mancat eu ce era acolo, chiar daca le-am preparat eu. Daca ai citi mai atent blogul meu ai afla ca nu le mananc pe toate deodata, ci doar le pun pe farfurie, ca sa nu murdaresc 4 farfurii si sa nu ma plimb la bucatarie toata ziua. Daca ar fi sa le asociez, mai degraba as asocia pestele cu orezul(pe care il mananc oricum foarte rar) si legumele separat. Este iarna, salate proaspete se gasesc mai greu.
Despre metodele mele de gatit am scris deja. Sunt alimente care pot fi pregatite optim la abur, altele fierte, altele coapte, fiecare cu specificul sau. Ce este in imagine a fost gatit separat, fiecare categorie. Exista pe blog si un articol despre Cum gatim: https://www.cristianmargarit.ro/2010/11/dieta/cum-gatim